Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bērnu slimnīca: Gada karstākajā sezonā īpaša uzmanība jāpievērš bērnu drošībai

Leta

2020. gada 21. jūnijs 14:54

35

Sākoties gada karstākajai sezonai, kas šogad sakrīt ar garām svētku brīvdienām, īpaša uzmanība jāpievērš bērnu drošībai, atgādina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi.

Slimnīcas pārstāve Una Grenevica aģentūru LETA informēja, ka vislielākais risks pārkarst ir mazuļiem līdz gada vecumam, kad bērni daudz atrodas ratiņos, kā arī vecāki bieži bērnus vadā ar mašīnu. Šajā vecumā termoregulācija nav tik labi attīstīta kā pieaugušajiem, līdz ar to bērni ātrāk pārkarst. Viens no pārkaršanas riska faktoriem ir nepiemērots apģērbs un nepietiekama šķidruma uzņemšana.

Par pārkaršanu liecina paaugstināta temperatūra, karsta, sarkana, sausa āda, paātrināta sirdsdarbība, tostarp atsevišķos gadījumos vemšana, galvassāpes vai reiboņi. Smagākos gadījumos var parādīties muskuļu vājums vai arī apziņas traucējumi, savukārt pavisam dzīvību apdraudošs simptoms ir krampji.

Tāpēc bērna apģērbam ir jābūt elpojošam, vislabāk no kokvilnas. Pirmā palīdzība, ja šķiet, ka bērns ir pārkarsis, jāsniedz, novelkot drēbes, kas karsē, un liekot atvēsinošas kompreses, kā arī dodot dzert. 

Vasarā noteikti ir jārūpējas par bērna ādas aizsardzību - jālieto saules aizsargkrēms, uzsver speciālisti.

Vasaras sezonā tostarp ir daudz no grila gūtu apdegumu. Uz visām pudelēm ar degošu šķidrumu ir rakstīts, kādiem jābūt drošības pasākumiem. Pudeles, kurās ir garaiņi, bieži vien eksplodē. To, ka liesmā nevajag liet eksplozīvus šķidrumus, jāiemāca pieaugušajiem un arī bērniem.

Liesmas apdegumi ir tie, kas atstāj rētas, un tad bērni ir pakļauti operācijām. Īpaši bīstami ir otrās dienas ugunskuri, kuros ogles vēl ir ļoti karstas un bīstamas, lai arī pašiem šķiet, ka tas jau izdzisis.

Lai notiktu uguns nelaime, ir vajadzīgs vien mirklis, bet mēneši, lai ārstētos, un viss mūžs, lai sadzīvotu ar sekām, atzīmē slimnīcā. Biežākais apdeguma traumu cēlonis bērnībā ir kontakts ar karstiem šķidrumiem - tēju vai kafiju. Šādus apdegumus jeb applaucējumus parasti gūst bērni vecumā no dažiem mēnešiem līdz divu gadu vecumam.

Bērnu slimnīcā ik gadus vairāk nekā 30 000 pacientu saņem aprūpi stacionārā un vairāk nekā 160 000 ambulatori saņem ārstniecības un aprūpes pakalpojumus. Slimnīca nodrošina valsts apmaksātu ārstniecības pakalpojumu sniegšanu bērniem ambulatori un stacionārā neatliekamās, steidzamās un plānveida palīdzības apjomā, piedāvājot arī maksas pakalpojumus.

Kategorijas