Aluksniesiem.lv ARHĪVS

VMD: Lūšu nomedīšanas apmērs aizvadītajā medību sezonā bijis saistīts ar tās sasīsinājumu un bezsniegu

Leta

2020. gada 22. jūnijs 16:51

23

Lūšu pieļaujamā nomedīšanas apmēra neizpilde aizvadītajā medību sezonā saistīta ar tās saīsinājumu un laika apstākļiem pagājušajā ziemā, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts meža dienests (VMD) Medību daļas speciālists Ilgvars Zihmanis.

Viņš atgādināja, ka pieļaujamais lūšu nomedīšanas apjoms 2019./2020.gada medību sezonā bija 100 dzīvnieki, no kuriem nomedīts 71. "Tas saistīts ar saīsināto lūšu medību sezonu, kas sākās janvārī, un faktiskajiem bezsniega apstākļiem pagājušajā ziemā," skaidroja Zihmanis.

Savukārt 2019./2020.gada vilku medību sezona noslēdzās šogad marta vidū, kad tika nomedīts viss pieļaujamais vilku nomedīšanas apjoms - 280 dzīvnieku. Vērtējot aizvadītajā medību sezonā nomedīto vilku apjomu un struktūru, dienests secinājis, ka vilku populācijas stāvoklis tāpat kā iepriekšējā sezonā vērtējams kā stabils un ar tendenci populācijai pieaugt.

Informācija VMD tīmekļvietnē liecina, ka aizvadītajā sezonā visvairāk vilku tika nomedīts Ziemeļkurzemes virsmežniecībā - 55 dzīvnieki, kam seko Austrumlatgales virsmežniecība ar 35 nomedītiem vilkiem. Vismazāk - 10 vilku - nomedīts Rīgas reģionālajā virsmežniecībā.

Jau ziņots, ka lūšu medības sākas 1.janvārī un sezona turpinās līdz VMD noteiktā pieļaujamā lūšu nomedīšanas apjoma sasniegšanai, bet ne ilgāk par 31.martu. 2019./2020.gada medību sezonā pieļaujamais lūšu nomedīšanas apjoms bija 100 dzīvnieki, bet Zemgales virsmežniecības Jelgavas nodaļas un Bauskas nodaļas uzraugāmajā teritorijā, kā arī Rīgas reģionālās virsmežniecības Babītes nodaļas uzraugāmajā teritorijā lūšus attiecīgajā medību sezonā bija aizliegts medīt.

Savukārt vilkus medību sezonas laikā drīkst medīt no 15.jūlija līdz noteiktā nomedīšanas apjoma sasniegšanai, bet ne ilgāk par 31.martu. 2019./2020.gada medību sezonā VMD kā pieļaujamo vilku nomedīšanas apmēru bija noteicis 280 vilkus.

Kategorijas