Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 26. jūnijs 00:00

10

Zupa no lašu konserviem
Sastāvdaļas:● 1 - 2 kārbiņas laša konservu,
● sīpoli,
● burkāni,
● kātu selerijas,
● kartupeļi,
● pipari, sāls.

Kādu zupu izvārīt no tā, kas mājās tobrīd atrodams? “Visādam gadījumam” noglabātie laša konservi šķita kā radīti šim nolūkam, arī nepieciešamie dārzeņi tobrīd bija.
Nomizoju un sasmalcināju sīpolus, sagriezu gabaliņos notīrītus burkānus un kartupeļus, arī kātu selerijas. Sīpolus ar burkāniem un selerijām liku cepties pannā ar augu eļļu. Pēc tam tos pārliku katliņā un pielēju ūdeni, cik nu zupai šķita nepieciešams. Katla saturam uzvāroties, pievienoju arī kartupeļus. Kad tie jau kļuva gandrīz mīksti, pieliku arī konservētās zivis, kā arī garšvielas. Vārīju zupu līdz gatavībai, visbeidzot piekaisīju zaļumus.
Cāļa krūtiņas
filejas un akniņu plācenīšiSastāvdaļas:
● 500 gramu cāļa krūtiņas fileju,
● 300 gramu cāļu akniņu,
● 2 olas,
● 70 gramu siera,
● 2 ēdamkarotes miltu,
● pa saišķītim sīpolu lociņu un pētersīļu zaļumu,
● sāls, pipari,
● augu eļļa.

Arī tad, ja pa rokai nav gaļas maļamās mašīnas, varam tikt pie gardiem un atkal citādākiem - kapātajiem - plācenīšiem.
Šim nolūkam gan filejas, gan cāļu akniņas sagriezu sīkos kubiņos. Zaļumus sasmalcināju, bet sieru sarīvēju uz rupjās rīves. Šiem sagatavotajiem produktiem pievienoju olas, miltus, sāli un piparus. Visu labi samaisīju, pārsedzu ar pārtikas plēvīti un uz stundu ievietoju ledusskapī. Pēc tam ar karoti liku pannā ar uzkarsētu augu eļļu, veidojot plācenīšus. Tos cepu no abām pusēm, līdz tie zeltaini brūni, tad zem vāka vēl minūtes piecas pasautēju.
Pankūkas ar
kukurūzuSastāvdaļas:
● 150 gramu miltu,
● ½ tējkarotes cepamā pulvera,
● 1 ola,
● 120 mililitru piena,
● 250 – 300 gramu konservētas kukurūzas,
● augu eļļa,
● sāls, malti melnie pipari,
● sīpolu lociņi un citi zaļumi.

Bļodā iesijāju miltus, samaisīju ar cepamo pulveri un šķipsniņu sāls, pievienoju olu, pienu un samaisīju pašķidru mīklu. Iemaisīju tajā arī sasmalcinātus zaļumus un notecinātu kukurūzu. Atstāju mīklu uzbriest vismaz 10 minūtes.
Pēc tam ietaukoju pannu ar augu eļļu un tajā pa karotei liku mīklu tā, lai veidojas pankūkas. Cepu tās, līdz jau glīti apbrūnējušas, tad apgriezu un cepu no otras puses vēl minūtes trīs, līdz gatavībai.
Šādas pankūkas labi garšo ar kādu mērcīti, tādēļ šim nolūkam skābo krējumu sajaucu ar sāli, pipariem un spiedē sasmalcinātiem ķiplokiem. Un ja vēl ir arī kripatiņa kūpināta laša...
Biezpiena
kēksiņi ar
rabarberiem  
Sastāvdaļas:
● 200 gramu biezpiena,
● 2 olas,
● 2 ēdamkarotes skābā krējuma,
● 2 ēdamkarotes sviesta,
● ¾ glāzes cukura,
● 1 glāze miltu,
● ½ tējkarotes dzēstas sodas,
● vaniļas cukurs,
● rabarberi.

Šī gan bija kēksiņu ar žāvētām aprikozēm recepte, taču šoreiz to veiksmīgi pielietoju, lai siltzemju augļu vietā izmantotu rabarberus.
Izkausēju sviestu. Olas saputoju ar cukuru un vaniļas cukuru, un masai piejaucu sviestu. Tad pievienoju skābo krējumu, biezpienu “Ricotta”, etiķī dzēstu sodu, kā arī miltus. Visu labi samaisīju un visbeidzot uzmanīgi iecilāju mazos gabaliņos sagrieztus rabarberus. Ja to vietā tomēr ņemam aprikozes, tās vispirms jāpamērcē karstā ūdenī, pēc tam jāapsusina, jāsagriež salmiņos un jāiejauc mīklā.
Kēksiņu cepamās veidnes iedobītēs ievietoju papīra formiņas un liku tajās mīklu, izdalot tā, lai visas 12 piepildītas vienādi, taču ne līdz pašai augšai.
Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 25 minūtes. Pēc tam kēksiņus atdzesēju un pārkaisīju ar pūdercukuru.

Kategorijas