Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunums Alūksnē – velo noma

Agita Bērziņa

2020. gada 26. jūnijs 00:00

33

Šonedēļ Alūksnē darbu sāka “Velo osta”, kas piedāvā dažādu transportlīdzekļu nomu kā vietējiem iedzīvotājiem, tā tūristiem izbraucieniem pa skaistākajām pilsētas vietām. Vairāki no “Velo ostā” esošajiem transportlīdzekļiem ir jaunums ne tikai Alūksnē, bet pat Latvijā. Piemēram, vai esat braucis ar četrvietīgu ģimenes velosipēdu? Alūksnē tādi ir!
“Velo ostas” nomas punkts izveidots Skolas ielas, O. Vācieša ielas un Pilssalas ielas krustojumā, speciāli “Velo ostas” vajadzībām celtā namiņā. Tur var iznomāt elektriskos skrejriteņus, elektromotociklus, dažādu veidu gokartus un elektromobiļus  bērniem, elektriskos velosipēdus un unikālus ģimenes velosipēdus, kādu nekur citur Latvijā nav. “Ģimenes velosipēdi ir divu veidu – vienos varēs braukt četri cilvēki, divi bērni un divi pieaugušie, un būs arī tādi, kur var braukt četri pieaugušie un divi bērni. Tie ir piemēroti gan ģimenēm, gan draugu grupām. Nav jāīrē katram savs transportlīdzeklis, bet visi var braukt ar vienu un kopā doties izbraucienos. Ģimenes velosipēdi ir ražoti Itālijā senā rūpnīcā,” ar piedāvājumu iepazīstina “Velo ostas” pārstāvis Kaspars Puris.

Testa režīmā - pa Pilssalu
K. Puris stāsta, ka Alūksne pēdējo gadu laikā strauji attīstās, ir sakopti parki, pilsēta, atjaunoti tūrisma objekti, un tieši straujā tūrisma attīstība pilsētā rosināja izveidot braucamrīku nomu. “Pilsēta kļūst pievilcīga ne tikai Latvijas iedzīvotājiem, bet arī ciemiņiem no ārvalstīm. Daudzās citās attīstītās Eiropas tūristu pilsētās viesiem ir iespēja ērti apskatīt un iepazīt pilsētu, izmantojot nomātus braucamrīkus, tā arī radās mūsu ideja par dažādu braucamrīku nomas pakalpojumu Alūksnē, lai papildinātu pilsētas tūrisma iespējas. Attīstot ideju, pieteicāmies biedrības “Alūksnes lauku partnerība” projektu konkursam, kur guvām finansiālu atbalstu. Lai visus transportlīdzekļus, kas mums ir šobrīd, iegādātos, nepieciešami ļoti lieli finansiāli ieguldījumi, tādēļ projektu finansējums ir liels atbalsts,” saka K. Puris.
Pilssalā ir ļoti intensīva kājāmgājēju plūsma, tādēļ dažādu braucamrīku nekontrolēta braukšana nav ieteicama. “Tā ir problēma. Pašvaldība negrib, lai, piemēram, ar gokartiem brauktu pa Pilssalu. Mēģinām rast kompromisu, lai varētu braukt pa asfaltēto daļu līdz stadiona beigām, taču ne līdz rotaļu laukumam, pludmalei. Šobrīd testa režīmā mēģināsim. Gribētos pierādīt, ka gokarti netraucē pārējiem, vai tas izdosies, redzēs. Braukšana pa Pilssalu jebkurā gadījumā ir drošāka nekā ļaut braukt pa pilsētu. Diskusija ir atvērta, un šo jautājumu vēl pārunāsim. Alūksnes novada pašvaldība norādījusi, ka ir svarīgas arī tūristu intereses, tādēļ idejas īstenošanā bija pretimnākoša. Palīdzēja ar padomiem un, iespēju robežās, kopā ar mums risināja problēmas, kas radās visā projekta izveides laikā,” teic K. Puris.

Darbs skolēniem
“Velo ostas” namiņā var ne tikai nomāt braucamrīkus, bet iegādāties saldējumu, bezalkoholiskos dzērienus  un nofotografēties foto kabīnē. “Foto kabīnē atrodas namiņā. Kabīnei ir dažādi foni, kurus mainot, var tapt dažādas bildes  atmiņai no Alūksnes, jo esam izvēlējušies pilsētu raksturojošus fonus. Arī tas ir kas jauns un nebijis Alūksnē. Šo fotokabīni ir iespēja arī iznomāt privātiem pasākumiem – dzimšanas dienām, kāzām un citiem pasākumiem,” stāsta K. Puris. Vērts pieminēt, ka visu nomas inventāru iespējams rezervēt attālināti www.veloosta.lv, lai izvēlētajā dienā un laikā būtu drošs, ka noskatītais braucamrīks būs pieejams.
Vasaras sezonā nomas punktā strādās skolēni, dodot iespēju jauniešiem  gūt darba pieredzi un arī nopelnīt. “Nodarbinātības valsts aģentūras pasākums par skolēnu nodarbināšanu vasarā ir ļoti laba iespēja gan uzņēmējiem, gan skolēniem. Mēs kā uzņēmēji saņemam daļēju valsts finansējumu, bet jaunieši var strādāt,” teic K. Puris.

Noma sen gaidīta
Par plašo “Velo ostas” piedāvājumu priecājoties Alūksnes tūrisma un informācijas centrs. “Esam saņēmuši atzinīgus vārdus no Alūksnes tūrisma un informācijas centra, kur ir priecīgi, ka piedāvājam braucamrīku nomas pakalpojumu, kā Alūksnei līdz šim pietrūka. Tūristu interese bija, bet nebija piedāvājuma. Tā kā šis gads pasludināts par vietējā tūrisma gadu, prognozes ir optimistiskas. Es pats izvēlos ceļot tepat pa Latviju un redzu, ka tā dara arī citi. Varbūt šovasar Alūksnē būs mazāk ārvalstu tūristu, taču tā vietā būs vairāk vietējo tūristu,” saka K. Puris.
K. Puris atklāj, ka šis nav vienīgais projekts, ko īsteno. Šovasar Alūksnes ezerā varēs vizināties ar ģimenēm piemērotām elektrolaivām. Arī šis būs Alūksnē nebijis piedāvājums. “Laivas nebūs ar iekšdedzes dzinēju, bet strādās uz akumulatoriem, bez skaņas un izmešiem. Laivas bijām plānojuši ezerā ielaist vasaras sākumā, taču vīrusa pandēmijas dēļ kavējas piegāde un iespējams, saņemsim tikai vasaras beigās,” stāsta K. Puris.

Projekts - atbildība
K. Puris iedrošina izmantot projektu iespējas un īstenot idejas Alūksnē un novadā, piedāvājot arvien jaunas iespējas un pakalpojumus. “Jebkurš projekts ir atbildība. Ir daudz jādara, lai visu īstenotu un arī vēlāk, lai piecus gadus uzturētu, kā to paredz noteikumi. Jāatzīst, skatoties uz citiem projektu īstenotājiem, kādreiz man likās, ka projektu īstenošana ir sarežģīta, īstenībā nav tik traki, kā liekas, no malas skatoties. Ir izdarāms! Vienīgi, ir jābūt saviem līdzekļiem, lai varētu vispirms projektu realizēt un tikai pēc tam saņemt naudu. Pie tam, rakstot projektu, dažas nianses nebijām pārdomājuši, tādēļ šobrīd nākas ieguldīt savu finansējumu. Ir jāizdomā un jāizrēķina viss līdz pēdējam sīkumam. Piemēram, mēs sākumā bijām iecerējuši namiņu bez terases, bet tapa ar terasi. Nevajag baidīties paredzēt un projekta budžetā iekļaut pat pēdējos sīkumus. Tomēr ir prieks, ka esam radījuši Alūksnei iespēju kļūt par mūsdienīgu, tūristiem draudzīgāku un ģimenēm pieejamāku pilsētu,” teic K. Puris. 
Teksts un foto: Agita Bērziņa

Kategorijas