Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vecmāmiņas dzīvesstāsts atdzīvina vēstures stundas

Līga Bukovska

2020. gada 26. jūnijs 00:00

9

Fonds “Sibīrijas bērni” arī šopavasar izsludināja sacerējumu konkursu skolēniem “Sibīrijas bērni 1941/1949 – trimdas bērni 1944”, lai rosinātu skolēnu interesi par Latvijas vēsturi, par deportācijām un bēgļu gaitām uz rietumiem.
Savu darbu “Kad atdzīvojas grāmatas lappuses” nosūtīja arī Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolas 9. klases skolniece Megija Lukjanoviča. Megija rakstīja par savām bērnības sarunām ar vecvecmāmiņu Mariju par tālo zemi Sibīriju, par izsūtīšanu 1949. gadā, par viņas dzīvi tur. Savā darbā Megija atzina, ka vecvecmāmiņas dzīvesstāsts atdzīvināja arī mācību grāmatu Latvijas vēsturē.
Sacerējumu konkursa žūriju vadīja filoloģe, latviešu valodas un literatūras skolotāja Liveta Sprūde, bet žūrijas locekļi bija filoloģe, profesore Ina Druviete, žurnāliste Elita Veidemane, žurnāliste, laikraksta “Laiks” galvenā redaktore Ligita Kovtuna, aktieris, rakstnieks Kaspars Pūce, žurnāliste, žurnāla “Ir” galvenā redaktore Nellija Ločmele, žurnāla “Mājas Viesis” galvenā redaktore Dace Terzena, žurnāliste Inese Lūsiņa.
Megija šajā konkursā savā vecuma grupā ieguva 2. vietu, un kopā ar māmiņu Diānu devās uz konkursa noslēguma pasākumu Valsts prezidenta pilī. Pasākumā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, fonda “Sibīrijas bērni” vadītāja Dzintra Geka, komponists Pēteris Vasks, bijušais Valsts prezidents (un arī izsūtītais) Guntis Ulmanis, Rafaels Rozentāls, žūrijas locekļi, represēto pārstāvji, skolēni - sacerējumu un zīmējumu konkursu uzvarētāji. Megija balvā par iegūto 2. vietu saņēma grāmatu “Sibīrijas bērni” divos sējumos, naudas balvu un nelielu dāvaniņu no Valsts prezidenta Egila Levita. Pēc pasākuma sekoja gājiens līdz Brīvības piemineklim.
Šī diena tika ierakstīta Megijas dzīves vēstures grāmatā, kura ir kā saite starp viņu un vecvecmāmiņu Mariju.

Vēstures skolotāja
Līga Bukovska

Kategorijas