Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina piedalīties talkā, lai ierobežotu Tatārijas salāta izplatību

Leta

2020. gada 2. jūlijs 16:46

179

 Pasaules Dabas fonds (PDF) un Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina ceturtdien, 9.jūlijā, no plkst.11 līdz 14 Rītabuļļu pludmalē piedalīties talkā, lai ierobežotu invazīvā svešzemju auga, Tatārijas salāta, izplatību, aģentūru LETA informēja PDF komunikācijas vadītāja Laura Treimane.

Pasākums notiks dabas parka "Piejūra" kāpu zonā ekspertu pavadībā, dodot iespēju ikvienam izzināt Latvijas piejūras ekosistēmu, uzzināt par svešzemju augiem, kas apdraud kāpām raksturīgās augu sugas, un līdzdarboties dabas saglabāšanā.

DAP dabas izglītības centra "Meža māja" vadītāja Agnese Balandiņa stāstīja, ka Tatārijas salāts (Lactuca tatarica) ir augs, kas izplatīts Eirāzijas stepes joslā. Tas uzskatāms par invazīvu jeb agresīvu sugu, kas Latvijā ir nonākusi ar cilvēku starpniecību. Rītabuļļu pludmalē, kas atrodas dabas parka "Piejūra" teritorijā, šis augs sastopams gan kā atsevišķi eksemplāri, gan arī grupās. 

"Pēdējos gados vietām kāpu ieplakās Tatārijas salāts ir izteikti sācis dominēt, veidojot monolītas audzes. Lai saglabātu un atjaunotu biotopus, ir jāveic aktīva Tatārijas salāta ierobežošana, nepieļaujot šī auga vienlaidus audžu veidošanos", skaidroja Balandiņa.

Pirmo reizi Rītabuļļu pludmalē Tatārijas salāta ierobežošanas pasākumi tika veikti jau 2018.gadā projektā "LIFE CoHaBit", sadarbojoties ar vietējiem jauniešiem un Ķemeru Nacionālā parka jaunajiem reindžeriem. 

Pagājušajā gadā talkā iesaistījās arī Veselības ministrijas pārstāvji. Jau šogad šie darbi sniedza uzskatāmus rezultātus - atbrīvotajā kāpā Tatārijas salātu apjoms ir krietni sarucis. Tomēr augs vēl joprojām šeit ir sastopams. 

Tatārijas salāta izplatības pilnīgai ierobežošanai, darbus nepieciešams veikt vairākkārt. Projekta "LIFE CoHaBit" komanda 30.jūnijā organizēja talku, kuras laikā no invazīvā svešzemju auga tika atbrīvota daļa kāpas, bet 9.jūlija talkā plānots šos darbus turpināt.

PDF izglītības projektu vadītāja Elīna Pekšēna uzsver, ka iniciatīvā "Daru labu dabai" dabas daudzveidības izzināšana un saglabāšanas darbi mijas ar iespēju labi pavadīt laiku ārpus telpām lieliskā kompānijā. Tā ir neizmirstama pieredze. Pēc darba, ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus, organizatori dalībniekus cienās ar garšīgu zupu.

Pieteikšanās dalībai pasākumā līdz 8.jūlijam "forms.gle/7kQeV7VWjQoJHvuD7".

Talcinieku pulcēšanās vieta būs Rītabuļļu pludmales stāvvieta.

Kategorijas