Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķēķa stāsti

Brigita Skaistkalne

2020. gada 3. jūlijs 00:00

6

Rabarberu “rullīši”Lai tiktu pie gardiem cepumiņiem, pagatavoju mīklu. Bļodā iesijāju miltus, pievienoju cukuru un gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu. Ātri ar rokām visu saberzu drupatās. Tad pielēju ¼ glāzes ledaina ūdens un pieliku olas dzeltenumu (baltumu pagaidām atstāju ledusskapī). Samīcīju viendabīgu mīklu un savēlu bumbā. Tiesa gan, mīkla sākumā šķita par mīkstu, tādēļ man prasījās piemaisīt vairāk miltu, nekā receptē norādīts. Savukārt, ja nu tā sanāk par cietu (glāzes arī mēdz būt dažādas), jāpielej vēl mazliet ūdens. Mīklu ietinu pārtikas plēvītē un uz pusstundu ievietoju ledusskapī. Saldētavā to varam paturēt īsāku laiku – minūtes 15.

Pildījumam nomizoju jaunus rabarberu kātus, tos sagriezu apmēram septiņu centimetru garumā, brangākos gabaliņus vēl pārgriežot gareniski.
Atdzesēto mīklu izņēmu no ledusskapja un izveltnēju 2 – 3 milimetru biezumā. Rabarberu stienīti liku uz mīklas un to apgriezu tā, lai mīkla būtu aptīta vienā kārtā un skābais gabaliņš paliktu iekšpusē. Mīkla ir plastiska, un savienojumu vietas ir viegli sastiprināt. Tā sagatavoju visus “rullīšus”. Nu vienā bļodiņā samaisīju brūno cukuru (tas ir rupjāks) ar kanēli, otrā viegli sakūlu olas baltumu. Katru pildīto mīklas sagatavi vispirms apmērcēju olbaltumā, pēc tam – cukura un kanēļa maisījumā, tad izvietoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes.
Sastāvdaļas:

mīklai –
● 1 glāze miltu,
● 1 ola, 80 gramu sviesta,
● 1/3 glāzes cukura;

pildījumam –
● 300 gramu rabarberu;
● ½ glāzes cukura,
● ½ tējkarotes malta kanēļa.
Tomātu sulas aukstā zupaSastāvdaļas:
● apmēram 200 gramu doktordesas,
● 4 vidēja lieluma kartupeļi,
● 10 redīsi,
● 3 – 4 svaigi gurķi,
● 4 – 5 olas,
● pa saišķītim sīpolu lociņu un diļļu,
● 1 litrs tomātu sulas, malti melnie pipari, sāls.

Karstās vasaras dienās ne vienmēr gribas baudīt arī karstus ēdienus, tādēļ šī svaigā un atspirdzinošā zupa būs īstajā laikā. Tiesa gan, kartupeļi - ar mizu vai bez tās – tomēr bija jāizvāra, tad jāatdzesē un jāsagriež kubiņos. Arī olas bija jāizvāra, jānoloba un jāsagriež. Pārējais gan tikai jāsagriež – doktordesa, svaigie gurķi, redīsi un zaļumi. Visas sagatavotās sastāvdaļas pēc tam samaisīju kopā, garšai neaizmirstot piekaisīt arī piparus un sāli. Tad zupas “biezumus” izliku bļodiņās un pārlēju ar tomātu sulu. Ēdienu vēl varam papildināt ar skābo krējumu. Šādu zupu iespējams pagatavot arī, tomātu sulas vietā izmantojot kefīru.
Maltās gaļas desiņasSastāvdaļas:
● 500 gramu maltās gaļas,
● ½ glāzes auzu pārslu,
● 1 sīpols,
● 3 ķiploka daiviņas,
● 3 ēdamkarotes kapātu valriekstu kodolu,
● sāls, pipari, malta paprika, zaļumi, augu eļļa.

Šo sulīgo desiņu pagatavošanai vispirms auzu pārslas aplēju ar glāzi vārīta ūdens un atstāju 15 minūtes. Sīpolus un ķiplokus nomizoju un sasmalcināju, valriekstu kodolus sīki sadrupināju, pētersīļu zaļumus sagriezu.
Sīpolus, ķiplokus, zaļumus, riekstus un izmērcētās auzu pārslas, piekaisot arī garšvielas, pievienoju maltajai gaļai un visu labi samīcīju. No masas izveidoju garenas desiņas, ko savēru uz koka iesmiņiem. Pannā ar uzkarsētu augu eļļu tās cepu no visām pusēm gatavas.
Baklažānu “karbonādes”  
Sastāvdaļas:
● baklažāns,
● 1 – 2 olas, milti,
● ķiploki.

Ceptas jauno kabaču karbonādes jau ir ierastas manā virtuvē – ātri, vienkārši un garšīgi, taču baklažānus šādi pagatavot līdz šim vēl nebiju mēģinājusi. Un arī tie izdevās lieliski.
Baklažānu nomazgāju, sagriezu ripiņās, apkaisīju ar sāli, pārlēju ar ūdeni un atstāju minūtes 20 sālītajā šķidrumā, lai to iespējamais rūgtums neliktu vilties. Pēc tam šķēles apsusināju papīra dvielī un apviļāju vispirms miltos, tad – saklapētās olās, kam pievienotas arī spiedē sasmalcinātas vairākas ķiploka daiviņas. Cepu uzkarsētā augu eļļā pannā uz plīts no abām pusēm, uzkaisot vēl arī sāli, līdz gatavībai.

Kategorijas