Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kopējs vaļasprieks – autosprints

Ilze Bogdanova

2009. gada 24. augusts 14:31

2772

Par Latvijas čempionātu vasaras un ziemas autosprintā dalībnieku alūksnietis Aivars Ezeriņš kļuva pavisam nejauši. Pērn februārī viņš devās uz pasākumu Jelgavā, kur netālu atradās nākamajā dienā paredzēto sacensību trase. Tā kā neliela pieredze, startējot pašmāju kausa izcīņā jau bija, alūksnietis izmēģināja trasi. Bet nākamajā dienā viņš jau piedalījās sacensībās.

Pirmajā braucienā no vairāk nekā 50 braucējiem A.Ezeriņš, neskatoties uz negadījumu trasē, ierindojās ceturtā desmita beigu galā. Savukārt nākamajā braucienā viņam izdevās iekļūt labāko desmitniekā, uzrādot astoto ātrāko laiku. „Ātrums un izjūtas trasē aizrāva, tāpēc pieņēmu lēmumu – turpināt braukt,” atzīst alūksnietis. Jaunajā vaļaspriekā iesaistīts arī dēls Oskars (15), kurš pirmo reizi pie stūres sēdies, braucot pirms dažiem gadiem pa Alūksnes ezera ledu. Tobrīd jaunietim par stimulu kalpoja vēlme iemācīties braukt ar automašīnu, tāpēc viņš labprāt izmantoja tēva piedāvāto iespēju apgūt pirmās iemaņas Ivara Helmesa izveidotajās trasēs. Neilgi pēc pirmajiem braucieniem sekoja dalība Alūksnes kausa izcīņā, kur uzrādītie rezultāti likuši saprast, ka tas ne tikai patīk, bet arī sanāk.

Atņem punktus konkurentiem

Nu jau otro sezonu viņi abi kļuvuši par aktīviem Latvijas autosprinta čempionātu dalībniekiem. Pateicoties pērn uzrādītajiem rezultātiem, Oskars ticis pie iespējas sacensībās startēt patstāvīgi, nevis ar tēvu līdzās. Tas šajā sezonā ļāvis sajust savstarpējās konkurences garšu, kas, pēc abu apgalvojumiem, nevis traucē, bet gan palīdz uzrādīt augstākus rezultātus. Oskars skaidro, ka, tā kā abi sacensībās startē viens pēc otra, turklāt ar vienu un to pašu automašīnu, pirmais braucējs parasti uzsilda otram automašīnas riepas, kas cīņā par augstākām vietām ir ne mazāk svarīgs aspekts kā sacensībām izvēlētais transportlīdzeklis. Nozīme ir arī abu līdzvērtīgajai meistarībai. Turklāt, kā norāda A.Ezeriņš, Oskara iegūtās vietas atņem vērtīgus punktus sīvākajiem konkurentiem, tādējādi mazinot viņu iespējas nokļūt kopvērtējuma augšgalā.

Samaisa čempionāta putru

Viens aiz otra abi ierindojušies pēdējo sacensību vērtējumā jeb Latvijas čempionāta vasaras autosprintā priekšpēdējā posmā. Lai gan treniņu laikā aizdegusies speciāli sacensībām sagatavotā automašīna, ar kuru braukts vien pāris reižu, tieši šis posms kļuvis par līdz šim augstāko punktu abu sportiskajā karjerā: Oskars uzrādīja otro ātrāko laiku, no kopvērtējuma 8.vietas pakāpjoties par vienu pozīciju uz augšu, bet A.Ezeriņš izcīnīja uzvaru, nodrošinot sev vietu čempionāta labāko trijniekā un radot iespēju cīnīties par jebkuru no kopvērtējuma medaļām.
A.Ezeriņš atzīst, ka jau iepriekšējos posmos viņi pretendējuši uz augstām vietām, taču, tā kā visu nosaka sekundes desmitdaļas un simtdaļas, katru reizi kaut kā pietrūka. „Šoreiz mēs abi divi neatdevām nevienam neko: izdarījām visu tik precīzi un perfekti, ka nošokējām visus pārējos un samaisījām čempionāta putru,” viņš saka. Tiesa, vai tikpat lielas jukas tiks radītas arī čempionāta pēdējā posmā un kā tās atsauksies uz alūksniešu vietu kopvērtējumā, varēs uzzināt jau pēc pāris nedēļām, kad Rīgā plānotas pēdējās vasaras autosprinta sacensības. Tajās piedalīsies sportisti ne tikai no Latvijas, bet arī no Igaunijas, Lietuvas un Krievijas.

Kategorijas