Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar sirdi un dvēseli jaunanniete

Aivita Lizdika

2020. gada 3. jūlijs 00:00

552

Vēsma Čugunova par pagasta pārvaldes vadītāju strādā teju 30 gadus. Viņa ar sirdi un dvēseli ir jaunanniete, bet pēdējos gandrīz desmit gadus šo mīlestību dalījusi arī ar anneniešiem un kalncempiešiem, būdama šo pagastu dzīves priekšgalā. Līdz ar reorganizāciju Alūksnes novada pašvaldībā, arī viņas darba dzīvē nu sācies jauns posms, tādēļ ir vērts nedaudz piestāt, lai atskatītos un atkal raudzītos un priekšu.

Bez dotācijas nespētu
“Laiki ir mainījušies. Kad pārgājām uz trīs pagastu vienlaicīgu pārvaldi, iedzīvotājiem domas dalījās, daudzi bija neapmierināti, jo vēlējās katrā savu vadītāju. Tagad, kad Alūksnē uz ielas satieku, piemēram, anneniešus, viņi atzīst, ka reizēm pietrūkst līdzšinējās trīs pagastu pārvaldes kārtības, un arī man tā ir. Protams, paies kāds laiks, kamēr atkal pieradīs, bet Jaunannā būtībā šajā ziņā nav nekas mainījies,” laikrakstam saka V. Čugunova.
Pārlūkojot trijos pagastos paveikto, Vēsma Čugunova atzīst, ka liels atbalsts pagastiem bija Alūksnes novada pašvaldības izveidotā mērķdotācijas programma, kurā katram četru gadu laikā piešķirti 40 tūkstoši eiro, tāpat Lauku atbalsta dienesta (LAD) finansētie projekti. Visos trīs pagastos ar LAD finansējumu realizēti ceļu atjaunošanas projekti, Kalncempju pagastā sakārtots ielu apgaismojums, uzstādot 11 ielu apgaismes stabus, kas ir ievērojama paliekoša vērtība tik nelielam pagastam, domā pārvaldniece. Annas pagastā tas neizdevās, bet projekts beidzot ir procesā šogad. “Visos trīs pagastos veikti arī pašvaldības ēku labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi – Kalncempjos ieklāts bruģis, Annas pagastā nodrošināta vides pieejamība, pie tautas nama un pagasta pārvaldes ēkas arī ieklāts bruģis, Annas sporta centrā izremontētas telpas un ierīkoti trenažieri, tautas namā sakārtots sanitārais mezgls un nomainīta skatuves un skatītāju zāles grīda,” par paveiktajiem darbiem stāsta viņa. Arī Jaunannā realizēti dažādi projekti. Par pašvaldības dotāciju nomainīta estrādes grīda Zaķusalā, skatītāju soli, skatuves jumts, tādas lietas, ko par ikdienas budžeta naudu tik nelielos pagastos, kā šie trīs, neko tik lielu nevarētu paveikt.

Vairāk sadrumstalots
Strādājot Jaunannas, Annas un Kalncempju pagasta pārvaldē, bija izveidojusies laba komanda, un varēja cits citam uzticēties. Ikdienas lēmumus pagasta pārvaldniece pārsvarā pieņem pati, savukārt svarīgos apspriež ar pagasta iestāžu vadītājiem. “Gadu gadiem pagasta pārvaldei izveidojusies veiksmīga sadarbība ar pagasta iestādēm. Šogad mainījās vien tautas nama vadītāja, jo līdzšinējā - Iveta  Baltā - Vanaga - nu kļuvusi par Kalncempju pagasta pārvaldes vadītāju, bet jaunā, Elita Jansone, ir vietējā un visiem pazīstama, ļoti enerģiska, idejām bagāta, radoša darbiniece,” saka V. Čugunova.
“Nevar teikt, ka tagad, pārvaldot vienu pagastu, darba būtu kļuvis mazāk. Strādāt noteikti ir problemātiskāk. Tagad pagasta pārvaldnieks vienlaikus ir vadītājs, lietvedis, grāmatvedis, arhivārs, šoferis, sagādnieks, attīstības speciālists un vēl un vēl. Kad šie darbi bija sadalīti personālijām, katrs zināja, iedziļinājās un sekoja līdzi savai jomai. Tagad tas viss jāveic pārvaldniekam vienam, tādēļ ir ļoti grūti strādāt “uz visām pusēm”, tas notiek haotiski, jo gadās arī neparedzamie, neplānotie darbi.  Tāpat viens cilvēks nevar visu zināt, nevar vienlaicīgi darīt dažādus darbus, tādēļ diena bieži vien ir ļoti sadrumstalota ar dažāda veida pilnīgi pretējiem pienākumiem,” stāsta V. Čugunova.
 Darba ir daudz, un pārvaldnieces ikdiena neapšaubāmi ir noslogota, taču kaut kas šajā darbā tomēr rada gandarījumu? Atbildi viņa ilgi nemeklē – tā ir pagasta iedzīvotāju atsaucība kopīgiem darbiem, ieinteresētība pagasta labiekārtošanā, kas īpaši izpaužas lielajās pavasara talkās, tas ir ieguldītais darbs iedzīvotāju sadzīves apstākļu uzlabošanā, veiksmīgi īstenotie lielie projekti. Gandarījums ir par labi padarītu darbu.

Pietrūka kopābūšanas
Jautāta par to, kā jaunannieši pagastā pārdzīvoja koronavīrusa pandēmiju un kā šajā laikā pārvalde organizēja savu darbu, vadītāja atbild, ka tas visiem bija kas jauns un nezināms. “Daži darbinieki strādāja attālināti, es katru dienu tomēr biju savā darba kabinetā, taču lielas problēmas šie ierobežojumi mums nesagādāja. Medijos bija pietiekami daudz informācijas par visu, tādēļ pagasta iedzīvotāji  par šo tēmu pārlieku daudz pārvaldē nevērsās, bet apzinīgi ievēroja valstī noteiktos norādījumus,” saka pārvaldniece. Taču nav ļaunuma bez labuma – pandēmijas laikā Jaunannā pie saviem vecākiem ciemojās un strādāja attālināti viņu bērni, jaunās ģimenes. “Pagasts bija pilns ļaužu, kā senajos laikos. To varējām novērot veikalā, ēdnīcā un pat peldvietā, ievērojot distanci, vienlaicīgi bija pat 34 cilvēki,” ar sajūsmu stāsta V. Čugunova. Jaunannas tautas nama vadītāja E. Jansone gan neatslāba, jo ir ļoti elastīga, un šajā laikā izvērsa dažādas attālinātas aktivitātes. Piemēram, jau laicīgi sagatavoja amatiermākslas kolektīvu un bērnu kopīgas ielīgošanas filmēšanu, un tagad videoklipu par to var noskatīties Jaunannas mājas lapas “Youtube” kontā. Tomēr, lai gan attālināti notika dažādas aktivitātes, protams, pietrūka kopābūšanas. “To izjutām tūlīt pēc ierobežojumu atcelšanas, kad Zaķusalā aicinājām uz vasaras saulgriežu svinēšanu. Tik kupli apmeklēti svētki Jaunannā nebija pieredzēti sen, un par to patiesi liels prieks, jo pēc tam par sarīkojumu saņēmām arī labas atsauksmes,” teic pagasta vadītāja.

Problēmas risina veiksmīgi
Pagasta vadītājai ik otrdienu un ceturtdienu ir noteikts iedzīvotāju pieņemšanas laiks, taču jaunannieši pie V. Čugunovas ir pieraduši vērsties tieši tad, kad ir problēma, un arī tad, ja tā “iekritusi” darbdienas vakarā, sestdienā vai svētdienā. “Pie manis vairāk vēršas ar dažādām sadzīviskām lietām. Piemēram, vakar (saruna notiek 1. jūlijā – A. L.) kāds bija izgāzis atkritumus tiem nepiemērotā vietā, daudzdzīvokļu mājas pārvaldniekam bija nepieciešama informācija sapulces sasaukšanai, citreiz nav apmierināti par ceļu greiderēšanu, problēmas rada zāles pļaušana, ziemā atkal ceļu attīrīšana no sniega un citas, bet var teikt, ka visas vienmēr ir izdevies veiksmīgi atrisināt,” saka pagasta vadītāja.
V. Čugunova priecājas, ka beidzot pagastā sācies ilgi gaidītais Dzirnavu tilta remonts. Galastadijā ir arī pagasta ielu asfalta, kas bija galēji nolietojies, atjaunošanas tehniskais projekts. Akciju sabiedrība “Sadales tīkli” pagasta teritorijā veic pāreju uz kabeļu sistēmu, tiek ierīkots arī optiskā interneta kabelis, tīrīs upi. Alūksnes novada pašvaldības Attīstības nodaļa veic uzņēmējdarbības attīstībai svarīgo ceļu apzināšanu, lai tos varētu atjaunot. “Ļoti priecē, ka novada pašvaldība rūpējas arī par lauku ceļiem, jo ar tiem 16 000 eiro, kas šim nolūkam paredzēti pagasta budžetā, ir krietni vien par maz. Lai gan ziemas ir siltas un nauda nav jātērē sniega tīrīšanai, visvairāk šīs naudas “apēd” vecā asfalta bedrīšu lāpīšana,” norāda V. Čugunova. Lai pagastu sakoptu, vasarā pagasta pārvalde izmanto sezonas strādnieku darbu zāles pļaušanā, godprātīgi pagasta sakopšanā strādā arī pagaidu algoto darbu veicēji un brīvlaikā darba iespējas šeit raduši arī divi skolēni.

Relaksējas, aktīvi sportojot
Pārvaldnieces ikdiena ir piesātināta, taču neticēsiet – viņai vēl ir arī sava zemnieku saimniecība, kurā ir 20 slaucamas govis, kuras ik rītu un vakaru gaida savu saimnieci. Brīvais laiks? Jā, arī tas Vēsmas kundzei, izrādās, vēl ir. Jau trešo gadu viņa ir Alūksnes mednieku un makšķernieku biedrības biedre un aktīva dzinējmedību dalībniece. “Kopā ar mazdēlu ejam medībās dzinējos, un tā ir tāda relaksēšanās, ka neizlaižu nevienu sestdienu, svētdienu,” saka pārvaldniece. Vēl viņa regulāri nodarbojas ar peldēšanu, vismaz reizi nedēļā vakaru pavada uz trenažieriem Annas sporta zālē un ir kaislīga riteņbraucēja. “Manā velobraucēja maršrutā, kā minimums, ir 30 kilometrus garš aplis. Man patīk!” sajūsmināta saka viņa un stāsta, ka šogad jau otro gadu uz velosipēda, matiem plīvojot, Jāņu rītā skatās, kā mostas Jaunanna un Litene. Un vēl līdz šim ik gadu Vēsmas kundze mēdza ceļot. Aiz robežām apskatīta Austrija, Gruzija, Igaunija, Portugāle un citas skaistākās vietas.
Kā viens cilvēks var iespēt tik daudz? Arī uz šo jautājumu V. Čugunovai ir vienkārša atbilde – es pie šāda ikdienas ritma esmu pieradusi, un savādāk nemaz nemācētu dzīvot.

Vēsma Čugunova
Dzimusi: 1957. gadā.
Dzīvo: Jaunannas pagastā.
Izglītība: Augstākā.
Pagasta pārvaldnieces amatā: 27 gadi.
Ģimenes stāvoklis: atraitne.Bērni: divas meitas, viena mazmeita un trīs mazdēli.
Hobijs: sports, ceļošana.

Kategorijas