Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rimi Veselības mēneša laikā aicina ziedot asinis, veikt veselības pārbaudes un izvēlēties dažādas imunitāti stiprinošas aktivitātes

Regīna Ikala

2020. gada 5. jūlijs 13:54

28

No 1. līdz 31. jūlijam visā Latvijā norisināsies Rimi Veselības mēnesis, kura ietvaros lielveikalu tīkls Rimi sadarbībā ar partneriem – Valsts asinsdonoru centru (VADC), BENU aptieku tīklu un sporta klubu tīklu MyFitness – sniegs iespēju ikvienam Latvijas iedzīvotājam ne vien nodot asinis un noteikt savu hemoglobīna un dzelzs līmeni organismā, bet arī veikt dažādas citas veselības pārbaudes un uzzināt, kā vislabāk stiprināt savu imunitāti. 


Kā liecina VADC apkopotā informācija, pēdējo gadu laikā asins donoru vidū ir vērojams atteikumu pieaugums, kas saistīts ar neveselīgas ēšanas paradumiem. Visbiežākais atteikuma iemesls – 34% no kopējā donoru atteikumu skaita – ir neatbilstošs hemoglobīna līmenis, ko ir iespējams uzlabot, ēdienkartē iekļaujot vairāk dzelzi saturošu produktu. Uzņemot nesabalansētu un taukvielām bagātu uzturu, asinīs nonāk palielināts tauku saturs. Rezultātā šādas asinis nav iespējams izmantot pacientu ārstēšanai, kā arī tas var ietekmēt donora veselības stāvokli ilgtermiņā.


“Donāciju atteikumu skaits pēdējo piecu gadu laikā ir aptuveni 13–16%. Īsti nevar teikt, ka donoru veselība pasliktinās, tomēr ir vērojami faktori, kurus varētu uzlabot, ievērojot veselīgu dzīvesveidu un pareiza uztura principus. Asins nodošana ir lielisks veids, kā vairot pozitīvas emocijas, palīdzot citiem, kā arī motivēt sevi ievērot veselīgu dzīvesveidu! 58% no visiem donoriem asinis ziedo VADC izbraukumos. Kā ierasts, šomēnes būsim vairākos izbraukumos dažādās publiskās vietās, un  specializētais autobuss atradīsies arī pie Rimi veikaliem. Aicinu vasaras plāniem pievienot asins ziedošanu, apvienojot to ar savām ikdienas gaitām!” saka Valsts asinsdonoru centra direktore Egita Pole.


Asins ziedošanas procesā būs iespējams pārbaudīt asinsspiedienu, dzelzs un hemoglobīna līmeni, kā arī saņemt VADC medicīnas personāla konsultācijas VADC specializētajā autobusā 2. jūlijā pie t/c Mols Krasta ielā 46, 6. jūlijā pie t/c Spice Lielirbes ielā 29, 15. jūlijā pie t/c Alfa Brīvības gatvē 372, Rīgā, savukārt 20. jūlijā pie Rimi Rīgas ielā 74, Valmierā, bet 22. jūlijā – pie Rimi Rīgas ielā 89, Līvānos. Visos izbraukumos Rīgā specializētā autobusa darba laiks būs no plkst. 10.00 līdz 14.00, Valmierā – no plkst. 10.00 līdz 13.00, bet Līvānos – no plkst. 9.00 līdz 13.00.


VADC atgādina: lai nodotās asinis būtu izmantojamas un varētu kādam glābt dzīvību, diennakti pirms asins ziedošanas nedrīkst ēst treknus ēdienus un lietot alkoholiskos dzērienus. Tāpat jāatceras, ka asinis nedrīkst ziedot tie, kuri pēdējo 14 dienu laikā atgriezušies no valstīm ar  kumulatīvo Covid-19 gadījumu skaitu 15 un vairāk uz 100 000 iedzīvotāju, izņemot valstis, kurās noteikts vēl ilgāks lieguma periods saskaņā ar Endēmisko valstu karti (https://www.vadc.lv/donoriem/endemisko-valstu-karte). Savukārt personas, kas pārslimojošas Covid-19, drīkst nodot asinis 28 dienas pēc pilnīgas izveseļošanās. Plašāka informācija par labsajūtas atjaunošanu pēc asins ziedošanas šeit: https://www.vadc.lv/donoriem/ieteikumi-pirms-un-pec-asins-ziedosanas.


Veselības mēneša ietvaros BENU Aptiekās Rīgā un Jūrmalā ar Rimi lojalitātes karti būs iespējams saņemt bezmaksas ekspress sejas ādas, galvas ādas un matu stāvokļa, kā arī ķermeņa sastāva pārbaudes un speciālista konsultāciju, bet pārbaudes dienā – arī 25% atlaidi atsevišķu kosmētikas zīmolu produktiem. Pieteikties pārbaudēm iespējams BENU mājas lapā: http://www.benu.lv/pakalpojumi/adas-un-matu-veselibas-parbaudes-pieteikums/ 


Lai veicinātu aktīvāku dzīvesveidu, Rimi aicina uz vingrošanu svaigā gaisā sākot no 7. jūlija katru jūlija otrdienu un ceturtdienu plkst. 18.00–19.00 Kronvalda parkā, pie Rīgas Kongresu nama, kopā ar Rimi vēstnesi, fitnesa treneri Zandu Zariņu-Rešetinu. Plašāka informācija pieejama www.rimi.lv un Rimi Facebook lapā. Savukārt uzrādot Mans Rimi karti sporta klubos MyFitness, 

no 1. līdz 31. jūlijam klientiem iespējams vienu reizi apmeklēt sporta klubu bez maksas. Vienā apmeklējuma reizē iekļauts gan trenažieru zāles, gan grupu nodarbības apmeklējums, kā arī sauna. Bezmaksas apmeklējuma gadījumā iepriekšēja pieteikšanās grupu nodarbībām nav iespējama, iespējams apmeklēt grupu nodarbību, ja ir brīva vieta. Izmantojot bezmaksas nodarbību, kopā ar Mans Rimi karti jāuzrāda personas apliecinošs dokuments. Bezmaksas apmeklējumu var izmantot no 12 gadu vecuma (no 12-17 gadiem klubā ieeja atļauta tikai ar vecākiem).


“Laiks, kuru šopavasar nācies pavadīt pašizolācijā, un izaicinājumi, ar kuriem saskārusies visa pasaule, cīnoties ar Covid-19 pandēmiju, daudziem lika pārvērtēt savu attieksmi pret veselību. Nekā svarīgāka mums nav; kad apdraudēta veselība, sabiedrība spēj mainīt gan ikdienas ritmu, gan profesionālos paradumus. Vienlaikus jāsaprot, ka ne visas problēmas var atrisināt, paliekot mājās. 

Par veselīgu dzīvesveidu un imunitāti ir aktīvi jārūpējas ik dienu, tāpēc mēs mudinām ikvienu vēlreiz pārdomāt savus ikdienas ieradumus, uzturu un kustību daudzumu, izmantot Rimi Veselības mēneša sadarbības partneru – VADC, BENU aptieku tīkla un MyFitness – piedāvājumus un vasaras laikā maltītēm izvēlēties veselīgus Rimi programmas “Labākai Dzīvei” produktus imunitātes stiprināšanai!” aicina Regīna Ikala, Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja.

Kategorijas