Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Saviesīgā pasākumā Latvijā tiek prezentēti Gruzijas vīni

Jana Kralliša

2020. gada 6. jūlijs 16:03

40

Latvija ir kļuvusi par pirmo valsti Baltijā, kurā tiek realizēts unikāls projekts “Iepazīsti Gruzijas vīnus", sadarbojoties ar Gruzijas Zemkopības ministrijas, Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja iepazīt Gruzijas vīnus. Pasākuma ietvaros someljē Jānis Kaļķis stāstīja gan par Gruzijas vīnu specifiku gan īpašajām šķirnēm, savukārt Gruzijas vīnu darītāju asociācijas vadītājs Šalva Khetsuriani, skaidroja vīnu darīšanas nozīmīgumu valsts kultūrā un to, kādas tendences vērojamas vīnu ražošanā Gruzijā pašlaik.

Jau izsenis viena no būtiskākajām Gruzijas tautsaimniecības nozarēm ir vīna ražošana, vīna darīšanas kultūra šajā valstī ir sena un tradīcijām bagāta. Gruzijas vīni Latvijā ir pazīstami, taču līdz galam neiepazīti, lai gan vīna eksports vienmēr ir bijis nozīmīgs aspekts Latvijas un Gruzijas savstarpējā ekonomiskajā sadarbībā. Tieši tāpat kā Latvija palielinājusies interese par Gruzijas vīniem, arī Gruzijas ražotāji meklē jaunus noieta tirgus, lielu uzsvaru liekot tieši uz Latviju, ar kuru ekonomiskā sadarbība ir bijusi stabila un ilglaicīga.

“Esam gandarīti, ka Latvijā varam realizēt šādu sadarbības projektu ar Gruziju, kura ietvaros varam stiprināt zināšanas par Gruzijas vīnu kultūru. Gruzijā vīna tradīcijas ir vairāk nekā 8000 gadu senas un tās tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Kopš 2013. Gada UNESCO mantojumā ir iekļautas arī Gruzijas vīna darīšanas metodes, tāpēc ceru, ka laika gaitā arī latvieši tās iecienīs un iemīlēs,” stāsta Tea Maisuradze, Gruzijas vēstniece Latvijā.

Latvijas vīnziņu asociācijas prezidents, someljē Jānis Kaļķis: “Gruzijas ir autentiska valsts, kura savā kultūrā glabā senāko pierādīto vīna vēsturi. Šis ir nozīmīgākais projekts neatkarīgās Latvijas vēsturē, kas saistās ar Gruzijas vīna kultūru. Iespējams, pateicoties tam, sabiedrībā izdosies lauzt stereotipus un ļaus iepazīt patieso Gruzijas vīnu garšu un to kvalitāti, izbaudot jaunu garšas buķeti.”

Kategorijas