Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Novadu jaunsargi tiekas nometnē

Līga Vīksna

2020. gada 7. jūlijs 00:00

68

Kā dabā iegūt tīru dzeramo ūdeni, izdzīvot apstākļos bez komforta, orientēties – to visu un vēl vairāk pagājušajā nedēļā trīs dienu nometnē apguva Alūksnes un Apes novadu jaunsargi.

Nometne risinājās Alūksnes novada vidusskolas teritorijā, kas šādām aktivitātēm ir ļoti piemērota. Jaunsargi nakšņoja teltīs, bet pa dienu devās pārgājienā, attīstīja praktiskās iemaņas.

Jaunsargu instruktore un nometnes vadītāja Inese Marķitāne norāda – tā bija Alūksnes un Apes novadu jaunsargu nometne. “Piedalījās 40 no 50 plānotajiem dalībniekiem, tas ir daudz. Pēc “Covid-19” ilgajiem aizliegumiem bērni ir ļoti priecīgi, ka var atkal satikties un kopā darboties.

Mums ir ļoti laba sadarbība ar Smiltenes Jaunsargu vienību – no tās daži jaunieši, jaunsargu instruktoru palīgi, mums palīdzēja vadīt nometnes aktivitātes. Liels atbalsts, kā vienmēr, ir arī Zemessardze. Ievērojām visus nosacījumus nometnes rīkošanā “Covid-19” dēļ, piemēram, ka teltī drīkst kopā būt tikai vienas mājsaimniecības cilvēki,” stāsta I. Marķitāne.

Jāuzsver, ka jau pirms nometnes Alūksnes un Apes jaunsargiem bijuši kopīgi pārgājieni, sportiskas aktivitātes. Nometnē nostiprināja praktiski gada laikā gūtās teorētiskās zināšanas par topogrāfiju, reglamentu, lauka kaujas iemaņām un citas. “Ir skaidrs, ka praktiskajām nodarbībām jānotiek biežāk, lai atgādinātu to visu, jo bērni piemirst,” secina I. Marķitāne.

Pirmo reizi kā jaunsargu instruktors nometnes rīkošanā bija iesaistīts sporta pedagogs, Apes novada jaunsargu instruktors Oskars Laucis. Militārā joma viņam nav sveša, jo dienējis profesionālajā dienestā. “Ar Alūksnes jaunsargiem mums ir ļoti laba sadarbība, esmu pārliecināts, ka to attīstīsim. Starp jaunsargiem liela daļa ir Latvijas valsts nākamās militārpersonas, kuras pārstāvēs mūsu valsti un būs tās tēls, tādēļ šādās nometnēs ir ļoti būtiski attīstīt viņu iemaņas. Mans uzdevums nometnē bija gādāt par fiziskajām aktivitātēm. Dažādos praktiskajos uzdevumos jaunsargiem ir lieliska iespēja saprast un pārbaudīt: viņos ir līdera potenciāls vadīt savu komandu vai labāk viņi jūtas, esot daļa no komandas,” stāsta O. Laucis.

Šovasar Alūksnes un Apes jaunsargiem citas aktivitātes nav paredzētas – mērķis ir atpūsties, lai septembrī ar jaunu sparu īstenotu jaunas idejas un sasniegtu izvirzītos mērķus, stiprinot sadarbību ar apeniešiem.

***

Beāte Jargane, jaunsardze septiņus gadus:
“Alūksnē ir labākā jaunsargu instruktore Latvijā – Inese Marķitāne, kura prot jauniešus ieinteresēt. Saka, ka mūsdienu jaunatne ir neaktīva, bet Jaunsardzē tā nav, te nāk arī pusaudži. Šajā nometnē apgūtais man nebija jaunums, bet vērtīgi bija atsvaidzināt zināšanas topogrāfijā, medicīniskās palīdzības sniegšanā, orientēties. Palīdzēju rīkot stafeti jaunsargiem. Vēlos studēt psiholoģiju un pēc tam strādāt militārajā jomā. Domāju, iestāšos arī Zemessardzē.”

Deivids Struckis, jaunsargs sešus gadus:
“Draugi bija Jaunsardzē, un man arī vajadzēja. Šeit var iemācīties daudz vērtīga. Piemēram, kā izdzīvot dabā bez komfortabla nodrošinājuma, izfiltrēt ūdeni caur smiltīm vai 30 grādu karstumā izdzīvot ar litru ūdens. Alūksnes novada vidusskolā apguvu valsts aizsardzības mācību. Tagad brīvprātīgi palīdzēšu jaunsargu instruktorei I. Marķitānei, attīstot prasmes. Pēc 12. klases vēlos dzīvi saistīt ar militāro jomu, kas man patīk, jo tur nav rutīnas. Tiklīdz man paliks 18 gadi, iestāšos Zemessardzē.”

Sintija Juhansone, jaunsardze trīs gadus:
“Mācos Alūksnes novada vidusskolā un biju arī klasē, kur skolēni apgūst valsts aizsardzības mācību. Pirms trīs gadiem iestājos Jaunsardzē. Pērn izgāju trešo līmeni, šogad gribēju ceturto, bet “Corona-19” dēļ nevarēja. Domāju pēc tam stāties Zemessardzē, bet kā civilo profesiju studēt medicīnu. Pievērsties Jaunsardzei mani pamudināja mammas draugs, arī mamma ir zemessargs, abas māsas ir jaunsardzes. Tā ir iespēja iepazīt jaunus cilvēkus, gūt vērtīgu pieredzi un zināšanas.”

Kategorijas