Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bagāta raža rada raizes

Mārīte Dzene

2009. gada 19. augusts 12:59

6512

Cidonijām un ogām nav pieprasījuma

Ogu un augļu raža šovasar ir bagāta. Ziedi necieta pavasara salnās, nebija arī pārlieka mitruma vai sausuma, tāpēc jāņogu un upeņu, kā arī  citu ogu krūmu zari liecas zem ogu smaguma. Jaunannā dzīvojošais Laimstars Ligers ir noraizējies, ka nav iespēju pārdot ogas un cidonijas.

Pārstrādei pieņem tikai lielogu upenes

“Kalncempju pagastā audzēju cidonijas 0,7 hektāru platībā. Diemžēl nevaru tās pārdot. Pērn atradās uzpircējs, kas 2 tonnas cidoniju aizveda uz Poliju. Tagad būs apmēram 5 tonnas augļu, bet nezinu, kur likt ražu. Arī upenes un jāņogas nav pieprasītas. Par laimi šo ogu nav sevišķi daudz – apmēram 20 krūmi jāņogu un tikpat upeņu. Protams, savām vajadzībām tās visas izlietot nevar,” spriež L.Ligers.

SIA “Lienama – Alūksne”  īpašniece Gundega Sauškina atzīst, ka iepērk tikai upenes 'Titanika'. “Ogas pieņemam tikai no audzētājiem, kuri upenes audzē lielās platībās. Ja valstī nebūtu krīzes, tad uzņēmums būtu varējis iegādāties aparatūru, ar kuru izspiestu sulu arī no mazākām dažādu šķirņu upenēm. Mazdārziņos ir dažādu šķirņu ogas, tāpēc no tiem nevar piegādāt 'Titaniku” lielākā daudzumā,” komentē G.Sauškina. Viņa atzīst, ka visu ogu raža ir ļoti liela, tāpēc ir daudz jāpārstrādā.

Trūkst naudas krūmmelleņu stādiem


L.Ligers bija iecerējis audzēt krūmmellenes, bet ir vajadzīgi lieli līdzekļi, lai iestādītu šīs ogas lielākā platībā. Mellenes ir pieprasītas, tāpēc tām ir gan laba cena, gan iespējas pārdot. Diemžēl L.Ligeram ir grūti uzsākt šo biznesu. Ar rūgtumu viņš stāsta, ka par dārzeņu un ogu pārdošanu Līzespasta konservu ceham vēl tagad nav saņēmis visu naudu. Jau trīs gadus viņš cenšas piedzīt parādu. “Ir tiesas lēmums par parāda atmaksu, tomēr to vēl arvien neesmu saņēmis. Bija sarunāti stādi, bet nācās atteikties. Tagad cenšos pavairot mellenes no dažiem desmitiem stādu, kurus varēju iegādāties,” skaidro L.Ligers.  Viņš ogu audzēšanai nolēma pievērsties tāpēc, ka dārzeņiem vairs nebija noieta tuvākajā apkārtnē. Dārzeņus var izaudzēt vienā gadā, bet paiet vairāki gadi, līdz ienākas ogu un cidoniju raža. Savukārt situācija tirgū mainās ātri. 

Izdevīgāk ir audzēt zemenes

Vairāk nekā tonnu zemeņu  šovasar L.Ligers pārdevis Alūksnes tirgū. Lai gan šo ogu audzēšana prasa milzīgu darbu, ir arī ienākumi. Tagad iecerēts audzēt zemenes siltumnīcā, lai tās agrāk nogatavotos. Pašlaik gan nav piemērotu šķirņu, jo 'Venta', 'Induka', 'Zefīrs' tiek audzētas uz lauka. “Tas būs eksperiments – izmēģināsim tās audzēt siltumnīcā. Nav gan zināms, kad to varēs īstenot, jo siltumnīcas apsildīšanai arī ir vajadzīga nauda,” atzīst L.Ligers. Viņa meita Gunta ir dārzniece, tāpēc dārzā un siltumnīcā ir viņas darba lauks. 

L.Ligera dārzā ir arī  daži smiltsērkšķu un zelta jāņogu krūmi. “Bija doma dažādot ogu sortimentu un audzēt šīs ogas lielākā platībā. Taču ekonomiskā situācija ir tāda, ka nevaru to izdarīt. Laistīšanas iekārta ir nopirkta, bet nav uzstādīta, jo pietrūkst naudas,” atklāj saimnieks. Turklāt viņš ir paredzējis pirkt traktoru, ar kuru varētu gan zemi frēzēt, gan vagas dzīt.

Kategorijas