Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē pulcējas „Dreams + Teams” jaunieši

Ilze Bogdanova

2009. gada 19. augusts 12:24

733

Šonedēļ Alūksnē notiek gadskārtējā Britu padomes „Dreams + Teams” projekta jauniešu nometne, kurā vienkopus sapulcējušies dalībnieki no septiņām Latvijas skolām: Alūksnes, Dobeles, Pumpuriem, Rīgas, Rugājiem, Strenčiem un Vaiņodes.

Jāatgādina, ka „Dreams + Teams” ir starptautiska programma, kuras mērķis ir attīstīt jauniešu līderības prasmes un veicināt izpratni par kultūru daudzveidību. Programmu izstrādājusi Britu padome sadarbībā ar vadošo sporta un izglītības organizāciju Anglijā „Youth Sport Trust”. Projekta mērķauditorija ir jaunieši vecumā no 14 – 18 gadiem, kas spēj uzņemties atbildību, vēlas kļūt par sabiedriski aktīviem pilsoņiem, kā arī iepazīt un novērtēt dažādas kultūras un to vērtības. Liela loma programmā atvēlēta pašu jauniešu darbībai, kas izpaužas dažādu pasākumu rīkošanā.

Iepazīst pilsētu


No Alūksnes šajā programmā iesaistījusies Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija, kas pirmo reizi kļuvusi par ikgadējās nometnes saimniekiem. Alūksnes „Dreams + Teams” komandas līdere Linda Ausēja atklāj, ka jau pirmajā dienā nometnes dalībnieki tika aicināti iepazīt pilsētu ar orientēšanās sacensību palīdzību. Par sacensību pieturas punktiem izvēlēts skeitparks pie Alūksnes pilsētas sākumskolas, Jaunā pils, Alūksnes Evaņģēliski luteriskā baznīca, Pilssala, kā arī obelisks Alūksnes muižas parkā. Šīs vietas jauniešiem bija jāatrod ar fotogrāfiju starpniecību, mēģinot noskaidrot attēlā redzamā objekta atrašanos ar pilsētas iedzīvotāju palīdzību. Tiesa, ar to vien pārbaudījumi nebeidzās. Katrā no pieturas punktiem jauniešus sagaidījušas dažādas aktivitātes: stencila darbnīca, stafetes, pudeļu makšķerēšana, telts uzsliešana, viktorīna, kā arī ziedojumu vākšana Alūksnes Evaņģēliski luteriskās baznīcas gailim ar priekšnesumu palīdzību. Sacensību noslēgumā visi pulcējās Tempļa kalnā, kur notika nometnes atklāšanas pasākums.

Rīko festivālus

Notikumiem bagāta diena izvērtusies arī vakar, kad jaunieši tika iepazīstināti ar Eiropas Savienības neformālās izglītības programmu „Jaunatne darbībā”, bet vēlāk devās uz lauku tūrisma un atpūtas centru „Jaunsētas”, lai neformālā gaisotnē pārrunātu aizvadītā gada laika paveikto un dalītos gūtajā pieredzē. Savukārt šodien visa uzmanība veltīta labajiem darbiem: notiek apzaļumošanas darbi 7.Siguldas Kājnieku pulka pieminekļa apkārtnē, kā arī Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas un visu trīs pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu – „Sprīdīša”, „Pienenītes” un „Cāļa” – apkārtnes sakopšana. L.Ausēja stāsta, ka nometnes noslēgums plānots rīt, kad visos minētajos bērnudārzos vienlaicīgi norisināsies jauniešu veidoti festivāli. Šie festivāli kļuvuši par „Dreams + Teams” komandu firmas zīmi, par ko pēdējo trīs gadu laikā varējis pārliecināties ne viens vien alūksnietis. Tieši tobrīd Latvijā tika uzsākta šī projekta īstenošana, kura izskaņa plānota šāgada beigās.

Turpinās labos darbus

Jautāta par šajā laikā paveikto, „Dreams + Teams” projekta koordinatore Alūksnē Mārīte Palma atzīst, ka uzskaitīt visu nemaz nav iespējams. „Paveikts ir pārāk daudz, lai to visu izstāstītu vienā reizē,” viņa saka. Neskaitot jauniešu organizētos sporta festivālus, rīkotas radošās darbnīcas maznodrošināto ģimeņu bērniem, iznēsātas Ziemassvētku paciņas bērniem ar īpašām vajadzībām, veidots skolotāju dienai veltīts pasākums, apmeklētas vairākas nometnes, kā arī paveikti daudzi citi labie darbi. Kaut gan Alūksnē notiekošā nometne ir pēdējā iespēja jauniešiem satikties un dalīties savos iespaidos, L.Ausēja atzīst, ka, neskatoties uz tuvojošos projekta noslēgumu, iesākto varēs turpināt arī nākamajos gados. „Ja ir vēlēšanās, neviens nevar liegt turpināt iesākto,” viņa saka. „Varbūt mēs vairs neskaitīsimies „Dreams + Teams” komanda un mums nebūs ikgadējo nometņu, bet darboties darbosimies tāpat.”

Vairāk foto

Kategorijas