Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē pulcējas piecu valstu džudisti

Ilze Bogdanova

2009. gada 17. augusts 15:16

1223

Šobrīd Alūksnē pulcējas vairāk nekā 200 džudistu, kas šeit ieradušies uz ikgadējām džudo dienām. Vairums pasākuma dalībnieku ir no Latvijas klubiem, taču kuplā skaitā pārstāvēti arī Igaunijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Krievijas džudisti.

Pasākuma organizators un Alūksnes džudo treneris Aivars Mālnieks atklāj, ka džudo dienu jaunākajam dalībniekiem ir seši, bet vecākajam – 28 gadi. Ņemot vērā plašo vecuma amplitūdu un atšķirīgās meistarības pakāpes, džudisti treniņus aizvada trīs grupās. Ar katru no tām strādā divi treneri, kas nodarbības pasniedz pasākuma galvenā trenera Jevgēņija Ļvova vadībā. A.Mālnieks atgādina, ka ar šo treneri alūksniešiem sadarbība veidojusies, kopš pirmo džudo dienu norises. Savulaik Krievijā un Dienvidslāvijā strādājušais J.Ļvovs jau labu laiku darbojas kā Latvijas U – 17 izlases treneris. Šā iemesla dēļ starp sabraukušajiem dalībniekiem ir vairāki junioru grupas spēcīgākie sportisti, kas Alūksnē notiekošās džudo dienas izmanto kā pēdējo pamatīgo treniņu iespēju pirms septembrī gaidāmā Eiropas čempionāta.

Galvenā uzmanība – tehnikai

Tā kā straujiem soļiem tuvojas jaunās džudo sezonas atklāšana, ar līdzīgu mērķi Alūksnē ieradušies arī pārējie nometnes dalībnieki. A.Mālnieks stāsta, ka ik diena sportistiem sākas ar rīta rosmi, bet vēlāk seko divi vairāku stundu ilgi treniņi. Tajos akcents likts uz jau zināmās tehnikas nostiprināšanu, kā arī jaunas apguvi. „Katrs treneris pa vasaru ir atradis laiku, lai uztrenētu savu sportistu fiziskās īpašības, bet Alūksnē visu uzmanību varētu veltīt tehnikas noslīpēšanai,” saka A.Mālnieks.

Viņš norāda, ka džudo tehnikai veltītā uzmanība esot viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc šeit rīkotais pasākums ik gadu gūst tik lielu atsaucību. Daļa treneru redzēto fiksē pat ar videokameru palīdzību, lai, aizbraucot mājās, sportisti jauniegūtās iemaņas varētu izkopt pēc iespējas pilnīgāk. Tiesa, iespēja parādīt šeit apgūto praksē džudistiem tiks dota jau pēc pāris nedēļām: augusta beigās gaidāmas sezonas atklāšanas sacensības Liepājā, kur starptautiskajā turnīrā sacensties plāno arī alūksnieši.

Cīnīsies par ceļazīmi uz Eiropas čempionātu


Jautāts, cik nozīmīgas džudo dienas ir priekš Alūksnes džudistiem, A.Mālnieks atzīst, ka līdzekļu trūkuma dēļ viņiem šī kļuvusi par vienīgo iespēju nopietnākiem treniņiem vasaras periodā. Neskatoties uz to, alūksnieši cīņu dienās sevi parādījuši no labākās puses, kas liek domāt: jaunajā sezonā mājās tiks atvesta ne viena vien godalgoto vietu medaļa. Pie drīzumā gaidāmajiem startiem tiek minēts ne vien starptautiskais turnīrs Liepājā, bet arī sacensības Polijā, kas ik gadu pulcē apmēram 20 Eiropas valstu spēcīgākos džudistus.

Jaunajā sezonā netiks aizmirsts par reitinga turnīriem U – 17 un U – 20 grupas puišiem. Ja pērn aktīvu dalību tajos ņēma Kristaps Apse un Artūrs Mālnieks, kas izturējuši pārbaudi un ieguvuši ceļazīmi uz Eiropas čempionātiem, tad šogad viņiem piepulcēsies arī Edijs Sadovņikovs. Lai gan tas ir samērā dārgs pasākums, jo tikai viens no sešiem reitinga turnīriem notiek Latvijā, A.Mālnieks uzsver, ka puiši ir pelnījuši, lai pacīnītos par vietu čempionātā. „Ja sportists ir spējīgs, bet es viņam pateikšu „nē, mums nav naudas”, tad klubs zaudē savu jēgu,” viņš saka. „Varbūt mēs vēl neesam tādā līmenī, lai cīnītos par vietām čempionātā, taču arī tas ir augsts rezultāts izturēt reitinga turnīrus un izcīnīt ceļazīmi, pie kuras vari tikt tikai tādā gadījumā, ja esi labākais savā svara kategorijā.”

Kategorijas