Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmo reizi loka šaušanas sacensības (papildināts)

Agita Auziņa

2009. gada 15. augusts 16:04

1577

Sestdien pils parkā Alūksnē notika nebijušas sacensības. Pirmo reizi šurp brauca 25 loku šāvēji, lai piedalītos pirmajās loka šaušanas sacensībās Alūksnē jeb Livonijas trīs piļu kausa trešajā posmā. Dalībnieku vidū bija arī divi alūksnieši – Guntis Melecis un Rūdolfs Bērziņš.

Kluba „Ziemeļnieks” īpašnieks un sacensību rīkotājs Kaspars Aigars stāsta, ka dalībnieki ir ieradušies arī no Rīgas un Igaunijas. “Šaušana notiek ar garajiem angļu lokiem pa trīs dimensiju mērķiem, kas ir dabīga lieluma speciāla materiāla dzīvnieki, piemēram, vilki, kaķi, krokodili. Trasē ir izvietoti 14 šādi dzīvnieki, pa kuriem tad arī ir jātrāpa. Katrs šāvējs šauj ar trīs bultām līdz pirmajam trāpījumam. Uzvar tas, kurš ir savācis lielāku punktu skaitu,” par sacensību norisi stāsta K.Aigars. Viss šāvēju pulks ir sadalīts komandās un tad arī paši atzīmē konkurenta veikumu. Interesanti, ka sacensības dalībniekiem jāpiedalās saģērbtiem viduslaiku tērpos.

Otrās sacensības, bet jau 1.vieta

Abi alūksnieši ar loku šaušanu sākuši nodarboties pavisam nesens. Rūdolfam pusgada treniņa laikā šis jau ir otrās sacensības, bet Guntim, kas trenējas kopš pavasara – trešās. R.Bērziņš savas sacensības vērtē kā veiksmīgas, viņš olimpisko loku klasē ieguva 1.vietu. Turpretim Guntis startējot veterānu grupā savāca 50 procentus no visiem iespējamajiem punktiem. Guntis atzīst savu rezultātu par teicamu un ir priecīgs par šīm sacensībām. Rūdolfs neslēpj, ka priecājas par labajiem laika apstākļiem, līdz ar ko arī startēt ir vieglāk. “Trenēties sāku nesen, no vasaras sākuma. Šīs man ir otrās sacensības, tāpēc ir svarīgi sevi parādīt kā labu loka šāvēju,” pauž viņš.

Alūksnieši ir neaktīvi

Klubā “Ziemeļnieks” loka šaušanas prasmi apgūst seši entuziasti. “Atsaucība nav liela, kāpēc tā – nezinu. Nav jābadās no tā, ka tas varētu būt dārgi. Man ir vairāki loki iesācējiem, ar kuriem varu dot patrenēties. Interesenti joprojām tiek aicināti iesaistīties,” saka K.Aigars. Viņš pats ar loka šaušanu nodarbojas otro gadu, ir saņēmis loka šaušanas kursu sertifikātu. “Sākt nodarboties ar loka šaušanu mani pamudināja kāda pārraide televīzijā, sāku meklēt informāciju, iestājos klubā Rīgā un tagad šo sporta veidu cenšos popularizēt arī Alūksnes pusē,” saka viņš.

Svētdien loku šāvēji dosies uz Jaunalūksnes pagasta mājām „Nameji”, kur notiks loka šāvēju Latvijas mēroga turnīrs „Nameja gredzens”.

Vairāk foto

Kategorijas