Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tirgošanai vajadzīga atļauja

Mārīte Dzene

2009. gada 10. augusts 09:42

909

Pastiprina kontroli un rīko reidus

Jaunannas zemnieku saimniecības “Jaunsvari” īpašniece Ņina Belmane pirmā no vietējiem zemniekiem uzsāka piena tirdzniecību Alūksnes tirgū. Nebija viegli izpildīt visas prasības, toties tagad uzreiz var saņemt naudu par pārdoto produkciju. Tiesa, dažādas pārbaudes ir diezgan bieži, tāpēc viņa ir sarūgtināta, ka pilsētā māju pagalmos pienu var tirgot bez visa tā.

Pircēji nav droši par piena kvalitāti

Alūksniete Daila Vlasova iegādājās  “Jaunsvaros” gatavoto sviestu un atzīst, ka tas bija labs.  

Viņa secina, ka veikalā  tādu nevar nopirkt. “Tirgū pienu pārdod pudelēs, un es kādreiz nopirku. Krējums gan tam nav virsū, toties varu droši lietot. No sveša kaut kur pagalmā nekad nepērku. Ja nu tas ir slaukts no govs, kas slima ar leikozi? Ilgus gadus esmu strādājusi fermā, tāpēc zinu arī, ka ne vienmēr pienu kārtīgi atdzesē,” spriež D.Vlasova. Viņa domā, ka pagalmos pircēji nekā no piena nesaprot. Alūksniete, kura nevēlējās minēt savu vārdu, zina stāstīt, ka kāds pārdevējs tirgojis pienu no govs, kurai ir mastīts jeb piena dziedzeru iekaisums.

Aicina informēt par nelegālu tirdzniecību


Pārtikas un veterinārā  dienesta Austrumvidzemes pārvaldes vadītājas vietniece Indra Tomiņa komentē, ka tie ir izņēmuma gadījumi, kad tiek tirgots sliktas kvalitātes piens. “Mūsu dienesta atļaujas ir vajadzīgas arī tiem, kuri pienu pārdod pagalmos. Tagad neesmu bijusi Alūksnē, bet Gulbenē piena kannas ir saliktas piekabē, kur tiek nodrošināta atbilstoša temperatūra. Domāju, ka pretenzijas ir pret tiem, kuri tirgojas nelegāli. Par tiem vajadzētu informēt policiju,” norāda I.Tomiņa. Ir paredzēts, ka policija kopā ar Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoriem rīkos pastiprinātus reidus. Taču, iespējams, ka policistiem nav informācijas par piena tirdzniecības vietām un laikiem. Arī katram pircējam ir tiesības prasīt pārdevējam atļauju svaigpiena tirdzniecībai nelielos daudzumos. Tā apliecina, ka ir veiktas pārbaudes un piena kvalitāte ir atbilstoša.  

Paplašinās piena produktu piedāvājumu


Ziemeru pagasta zemnieku saimniecības “Sliņķi” saimniece Viola Lāce atzīst, ka piena tirdzniecība tirgū dod iespēju kaut cik nopelnīt. “Nevaru teikt, ka ieņēmumi būtu lieli. Tomēr veidojas savs klientu loks, jo ir cilvēki, kuri iepērkas regulāri. Taču ir arī tādi, kuri uz tirgu nenāk,” spriež V.Lāce. Tiesa, tirgošanās prasa daudz laiku. Pusi dienas Viola ir tirgū, pēc tam gatavo produkciju nākamajai dienai. Grūti visu paspēt, brīvā laika nav nemaz. Tāpēc V.Lāce atsaukusies Nodarbinātības aģentūras aicinājumam apmācīt bezdarbniekus. Viņa ir gatava palīdzēt apgūt slaucējas un palīgstrādnieces virtuvē iemaņas. Bezdarbniekiem tiks nodrošināta minimālā mēnešalga un puse no tās – Violai kā darbu vadītājai. “Ceru, ka šajā bezdarba situācijā būs cilvēki, kas gribēs strādāt. Tad man būs vairāk laika un iespēju sagatavot ne tikai krējumu un biezpienu, bet arī vairāk siera un tortes uz pasūtījumiem,” atklāj V.Lāce.

Kategorijas