Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Par Eiropas, Baltijas un Latvijas čempionātu ūdens motosportā

2009. gada 20. jūlijs 12:50

752

Beigušās šāgada nozīmīgākās vasaras sporta sacensības ūdens motosportā pie mums Alūksnē. Noslēdzies Eiropas čempionāts ūdens motosportā Formula R-1000 klasē. Mums visiem alūksniešiem ir jābūt priecīgiem un gandarītiem par to, ka Alūksnē nu jau 5 gadus pēc kārtas notiek ļoti nozīmīgas un prestižas sacensības (Pasaules, Eiropas čempionāti), Baltijas, Latvijas čempionāti 7 gadus. Parasti šīs sacensības pulcē daudz līdzjutējus, sacensību atbalstītājus, skatītājus, kuri jau no piektdienas ir sastopami Alūksnē, tā dodot papildus ienākumus Alūksnes uzņēmējiem, jo izmanto gan ēdināšanas, gan apkalpojošo dienestu pakalpojumus

Šo sacensību organizatori dara visu iespējamo un neiespējamo, lai sacensību dalībnieki, viesi, apmeklētāji justos labi.  

Pasaules un Eiropas čempionātu sacensību galvenais uzraugs ir komisārs, kuru nozīmē starptautiskā ūdens motosporta federācija. Katru šo sacensību organizēšana tiek ļoti sīki vērtēta (no 1-5 punktiem) un pēc katrām sacensībām Latvija (arī mēs Alūksnes organizatori) saņemam sacensību komisāra ziņojumu-atskaiti kā sacensību organizēšanas-norises vērtējumu. Šis ziņojums-vērtējums tiek iesniegts Starptautiskajai ūdens motosporta federācijai Monako, kura plāno, izvērtē un veic starptautisko sacensību sadali valstīm katru gadu.

 

Ļoti stingrs (jāsaka gan pamatoti!) bija pagājušā gada F-2 sacensību komisārs no Monako, kurš vērtējumā par trases drošību sacensību laikā, norādīja, ka ūdenī peldējušies cilvēki uz ielika vērtējumu 2. Šī bija pirmā viszemākā atzīme 5 gadu Starptautisko sacensību organizēšanas laikā, bet ne par to ir runa, pats galvenais cilvēku drošība. Nekad neviens nevar garantēt kas notiks ar laivām sacensību laikā trasē, to ātrums ir ievērojams.

 

Jā, mēs organizatori, pirms sacensību norises daudz runājam par to, vai tiešām ir visur jānovelk raibās lentas, jāsasit mieti gar krastmalu? Uzskatām, ka ūdens tomēr atšķiras no sauszemes (motosportā trase tiek ierobežota uz sauszemes) un to prot saskatīt ikviens (nevienā vietā Latvijā nav norobežots krasts ar lentām un nekur neesmu redzējusi peldošus cilvēkus sacensību laikā).

 

 Sacensību sākumā komentētājs pasaka, ka sacensību laikā aizliegts peldēties ezerā. Ikvienam apmeklētājam ir pieejama informācija pie info stenda par sacensību laikiem. Ļoti sarūgtināja un apbēdināja notiekošais sestdien, kad gan Pilssalā, gan Vējiņā sacensību laikā cilvēki peldējās ezerā (Pilssalā īpaši bērni).

 

Mīļie šo bērnu vecāki, vai tiešām jūs, nevariet saviem bērniem iemācīt jau no mazotnes elementāri parūpēties par savu drošību? Vai jums pašiem nemaz nerūp savu bērnu drošība un veselība? Vai tiešām sacensību komentētājam, organizatoriem ir nepārtraukti jāaizrāda, ka sacensību laikā peldēties nedrīkst?

 

Viss ir labi tikmēr, kamēr nekas nenotiek. Bet ja kas atgadās, tad gan vainojam visus-izņemot sevi. Mēs ļoti negribētu pazaudēt iespēju organizēt Starptautiskas sacensības Alūksnes ezerā, ļoti negribētu vilkt norobežojošās lentas gar visu ezeru Pilssalā, Vējiņā (pietiek jau ka ierobežotajā Pilssalas estrādes ārpus mūru zonā tāpat cilvēki kāpa pāri lentām, līda tām cauri, izrādās arī tas nav risinājums). Pārdomāsim par šo un ceru, ka nākošgad neviens nepeldēsies ezerā sacensību laikā.

 

Tā aizvadītas kārtējās 3 dienu Starptautiskās sacensības. Vēlos pateikt milzīgu paldies visiem, kas piedalījās šo sacensību organizēšanā, Starptautiskajai ūdens motosporta federācijai, Starptautisko sacensību komisāram Vahuram Joala no Somijas, Latvijas ūdens motosporta federācijai, P/I „Alja" direktoram Igoram Zvejniekam, inspektoram Jānim Sniķerim un viņu komandai (3 uzraugošajās laivās uz ezera), Dzintaram Briedim, P/A „Spodra" vadītājai Ilonai Mironovai un darbiniekiem, SIA „Rūpe" darbiniekiem, ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Alūksnes brigādes darbiniekiem, pašvaldības policijas darbiniekiem, apsardzes darbiniekiem, ūdens motosporta kluba „Nord-ost" pārstāvjiem Armandam Mustam, Gintam Miningam, Bērnu un jauniešu interešu centra deju kolektīva vadītājai Daigai Ozoliņai un dejotājiem, māksliniekam Ivaram Vecānam, pilsētvides plānotājai Antrai Lielmanei, laikrakstiem „Malienas Ziņas" un „Alūksnes Ziņas", Jurijam Marinovam, Gintam Meisteram un Druvim Muceniekam. Paldies arī visiem sportistiem, līdzjutējiem, atbalstītājiem, ikvienam šo sacensību, pasākumu apmeklētājam. Paldies ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem SIA „R un R plus", SIA „Airītes-67", SIA „Pajumte EA", SIA „Staltais", SIA „Ašukalns". Uz tikšanos 15.augustā Alūksnes kausa izcīņas sacensībās ūdens motocikliem Alūksnes Pilssalā. Plānots, ka pirmo reizi uz Alūksni atbrauks Pērnavas ūdens motociklu kluba dalībnieki.

Kategorijas