Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apē izskan „Vaidavas kauss”

Astra Binde

2009. gada 15. jūlijs 10:41

1356

Aivars Leoks: „Vaidavas kauss" - tas nav vienkārši motokross , tie ir motosporta svētki!
Svētdien Ape jau 36.reizi uzņēma tuvus un tālus viesus savā gada lielākajā pasākumā - motokrosā „Vaidavas kauss". Vairāki tūkstoši skatītāju bija ieradušies vērot sacensības, just līdzi sportistiem un labi atpūsties saulainajā dienā.

Spēcīgi braucēji startēja apvienotajā solomotociklu klasē MX1/MX2. Prestižākajā MX1 klasē intriga veidojās jau pirmā brauciena sākumā, jo kritienu piedzīvoja pasaules vadošā desmitnieka braucējs Tanels Leoks. Tomēr viņš, attaisnojot savu „Igaunijas ekspreša" nosaukumu, ātri atguva zaudēto un pārliecinoši izvirzījās vadībā, uzvarot abos braucienos. Arī otrās un trešās vietas ieguvēji - Ivo Šteinbergs un Lauris Freibergs sajūsmināja skatītājus ar savu meistarību. Tālākajās vietās: Agris Ļitvinovs, Filips Kempelis un Lauri Lehtla (Igaunija).


No MX2 klases sportistiem spēcīgākais izrādījās Augusts Justs, otrajā vietā Toms Macuks, trešajā Augusta brālis Roberts Justs. Ceturtais šajā konkurencē bija Edgars Rudītis, bet nākamie: Andis Valts un Mikus Pētersons. Apenietis Raivis Levans braucienos izcīnīja 10. un 6.vietu, bet kopvērtējumā - astoto.
Pārveidotajā Klētskalna tramplīnā tālākie šīs grupas sportistu veiktie lēcieni jau pārsniedza 35 metru atzīmi! Tur arī pulcējās visvairāk skatītāju, vērojot elpu aizraujošos lidojumus, kuru laikā daži sportisti pat pamanījās pamāt sveicienus! Diemžēl neiztika arī bez traumām šajā riskantajā sporta veidā - kādam sportistam būs jādziedē lauztais plecs...


Apē skatītāji gan neredzēja savu novadnieku, MX 2 klases braucēju Matīsu Karro, kuram tikmēr bija jāpiedalās Lielbritānijas čempionāta 5.posmā - tur viņš izcīnīja ceturto vietu.


Ļoti kupli pārstāvētajā kvadraciklu klasē, kurā startēja 25 sportisti, ar raibiem notikumiem bagātajā cīņā vietas uz pjedestāla izcīnīja visu triju Baltijas valstu pārstāvji. Uzvarēja Imantas Tamoliūnas (Lietuva), otrā vieta Artim Rasmanim, trešais - Rain Sander (Igaunija). Šajā grupā startēja arī viena drosmīga sieviete - Monta Dišlere - Kirilko, veiksmīgi beidzot abus braucienus!


Mini - MX klasē arī šogad visas trīs godalgotās vietas izcīnīja igauņi: Henri Remma, Marti Leppik un viņa tēvs Marko Leppik. Tomēr arī latviešu sportisti jau spēja viņiem izrādīt visai nopietnu konkurenci šajā arvien populārākajā motociklu klasē. Raivis Levans startēja arī šajā motociklu klasē, tomēr šoreiz veiksmes mazliet pietrūka, un viņš finišēja tikai vienā braucienā, kopvērtējumā ieņemot 13. vietu.


Nepieredzēti masveidīgas, ar vairāk nekā 120 dalībniekiem, notika pēdējos gados atdzimušā „Zelta mopēda" sacensības, kur dalībnieki startēja divās grupās. Mopēdistiem šis bija šogad jau otrais „Vaidavas kausa" izcīņas posms. Standarta klases vērtējumā uzvaru kopvērtējumā izcīnīja Ainārs Karro, otrais - Pēteris Kubuliņš (Ape), trešajā vietā - Kārlis Matisāns. Savukārt divātrumu mopēdu klasē uzvarēja Arvo Mateuss, tālākajās vietās: Laura Freiberga brālis Mārtiņš un Aigars Teivāns. Arī mopēdu sporta klasē nepārspēts palika Ainārs Karro, otrajā vietā viņa dēls Emīls Karro, bet trešo vietu izcīnīja Kaspars Brigzne. Savukārt Emīls Brants un Kristaps Raipalis veiksmīgi startēja blakusvāģu klasē, izcīnot pārsteiguma balvu.


No Igaunijas Aivara Leoka vadībā bija ieradusies pat retro kravas automašīna „ZIS" ar 10 mopēdiem un ļoti atraktīviem dalībniekiem! Viņš pastāstīja, ka Somerpalu mopēdu klubs, iedvesmojoties no apeniešiem, nodibinājies tikai pirms nedēļas, un uzaicināja visus atbraukt nākamgad 7.jūlijā uz sacensībām Igaunijā. „„Vaidavas kauss" nav tikai parasts motokross, bet īsti motosporta svētki!" teica A.Leoks.


Atzīstamus rezultātus uzrādīja Apes mopēdisti,  kas piedalījās gan standarta, gan sporta, gan divātrumu  mopēdu klasēs .  (Dažs jau pirms 30 - 40 gadiem ar saviem „smirģeļiem" tracināja Apes mierīgos iedzīvotājus...)

 

Labus rezultātus savās grupās uzrādīja arī Ilgonis Karro (4.), Toms Leitis (9.), Vilmārs Zaķis (10.) Elvis Žīgurs (13.), Renārs Karro, Dāvis Drubiņš (abiem 12.vieta), Elvis Žīgurs (13.), Arturs Zaķis (18.), Matīss Leimanis (29.) Mairis Kaktiņš (34.)

 

Mopēdu sacensībās netrūka jautrības: arābi šāva salūtu, svinot uzvaru savā nacionālajā čempionātā; igauņu milicis gan ieviesa kārtību trasē, gan arī remontēja niķīgo braucamo; nebēdnīgi figurēja „rozā biksiņas" un braucējs ar draudzeni uz pleciem, un, protams, kā nu trasē bez Ufo (Kaspara Upaciera)! Arī Mairis Levans devās šajā braucienā, kur galvenais - piedalīties!
Toties Fredis (Andris Freidenfelds) bija atsūtījis ceļojošo vimpeli un šķīvi tam motosportistam, kurš uzvarēs buldozeristu sacensībās „Svētdienas racēju" klasē. Uzvarēja Augusts Justs, bet par uzrādīto ātrumu balvu saņēma Tanels Leoks.


Sacensības nenogurstoši komentēja visu iecienītais „runasvīrs" no Ventspils - Ēriks Fogelis, kurš atzina šo mototrasi pat šobrīd labāko Latvijā.
Latvijas Motosporta federācijas vadītājs Egils Agarskis paziņoja, ka par piemiņu Apes mototrases veidotājam un ilggadējam „Vaidavas kausa" organizatoram trase nosaukta Arvīda Levana vārdā, un atzina arī šīs, Arvīda Levana dēlu - Gundara un Maira - vadībā rīkotās, sacensības par teicami noorganizētām.


Noslēgumā notika neiztrūkstošā loterija uz ieejas biļetēm: „Trek" velosipēds aizceļoja uz Virešiem, zāles pļāvējs tika apenietim, bet „Jotul" krāsniņu laimēja alūksnietis.


Lietus mākoņi trasi „svētīja" tikai naktī pēc sacensībām...

 

Vairāk foto: http://www.aluksniesiem.lv/portals/foto_video/raksts.html?xml_id=5145

Kategorijas