Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Meistarību apliecina ikgadējā suņu daudzcīņā „Saļņi 2009”

Ilze Bogdanova

2009. gada 30. jūnijs 14:44

1390

Ar vairākām alūksniešu iegūtajām medaļām svētdien Jaunalūksnes pagasta aktīvās atpūtas centrā „Saļņi” beidzās tāda paša nosaukuma suņu nacionālās daudzcīņas sacensības. Tās šogad pulcēja gandrīz 20 dalībnieku, kas pārstāvēja ne tikai Alūksni un kaimiņu rajonu Valku, bet arī attālākas vietas, kā, piemēram, Cēsis, Limbažus un Siguldu.

Mājinieku cienīgu meistarību sacensībās parādīja alūksnietis Raivis Podrezovs ar suni Reno. Startējot dalībnieku grupā līdz 35 gadiem, viņš kļuva par vienīgo, kuram visās trīs disciplīnās izdevās uzrādīt labāko trijnieka cienīgu rezultātu, gala vērtējumā pelnīti kļūstot par 1.vietas ieguvēju. Tūlīt aiz viņa kopvērtējumā ierindojās otra šajā grupā startējusī alūksniete Marika Magaziņa ar suni Negro, bet labāko trijnieku noslēdza kaimiņrajona pārstāve Zane Zelča un viņas mīlulis Anufrijs.

Uzvarai nepieciešama veiksme


Abi pirmās divas vietas ieguvušie alūksnieši atzīst, ka viņi viens otram bijuši spēcīgākie konkurenti. „It kā visi bija konkurenti, bet Marika izrādījās vissīvākais,” atzīst R.Podrezovs. „Protams, daudz kas šeit ir atkarīgs arī no veiksmes, jo, kā jau to varēja redzēt, dažs labs pieredzējis sportists kļūdījās pat viselementārākajās lietās. Nebija īstā diena.”

Pati Marika gan atzīst, ka šajās sacensībās par sevi likuši manīt pēdējie bezdarbībā pavadītie mēneši. Ņemot vērā finansiālo situāciju, viņa tāpat kā daudzi citi rūpīgāk sākusi izvērtēt sacensības, kurās piedalīties, tāpēc atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šoreiz „Saļņi 2009” pēc pavasarī Valkā notikušajām sacensībām kļuvuši vien par otro nopietno startu jaunajā sezonā. „Sevišķi labi to varēja redzēt pēdējā pārbaudījumā, ka suns nav ilgi kodis,” viņa atzīst, par piemēru minot sniegumu trešajā disciplīnā jeb uzbrukumā figurantam pēc saimnieka pavēles.

Savukārt 3.vietas ieguvējai Z.Zelčai no Valkas šīs sacensības kļuvušas par vienu no daudzām, kurā bagātināt savu pieredzi. Lai gan ceļš uz startiem Alūksnē mērots jau piekto reizi pēc kārtas, viņa atzīst, ka par augstāko sasniegumu šajā pusē kļuvusi pirmajā gadā kucēnu grupā izcīnītā uzvara, bet pārējās reizēs par šķēršļiem uz medaļu iegūšanu kļuvusi lielā konkurence un spēcīgais dalībnieku sastāvs.

Debija sunim un saimniecei

Vecākajā dalībnieku grupā labāko trijniekā iekļuva kaimiņrajona pārstāvji Nikolajs Griškevičs ar Baronu un Signe Sinkeviča ar Džokseru, kā arī alūksniete Ludmila Ozoliņa ar Bellu, kas ieguva 3.vietu. Savukārt kucēnu grupā startēja tikai divi dalībnieki – Jānis Līcis ar suni vārdā Argus un Baiba Strodāne ar Džusi. Abi dalībnieki pārstāvēja Alūksni, pamīšus izcīnot uzvaras katrā no disciplīnām.

B.Strodāne, kurai šīs kļuva par debijas sacensībām, atzīst, ka vislielākās bailes bijušas no pēdējās disciplīnas. „Zināju, ka viņš var sākt niķoties un par mantiņu nelikties ne zinis, tāpēc arī tas biedēja,” viņa saka. „No pārējiem pārbaudījumiem gan bailes nebija. Drīzāk neliels uztraukums, jo, lai gan bijām cītīgi trenējušies, šīs tomēr bija pirmās sacīkstes.”

Tiesa, līdz nākamajām sacensībām Alūksnē dalībniekiem nebūs ilgi jāgaida. Sacensību organizators Agris Naglis atklāj, ka augusta pēdējās dienās te notiks Vidzemes čempionāts, kam paralēli norisināsies suņu izstāde ar vairāk nekā 100 dalībniekiem.

Vairāk foto

Kategorijas