Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Orientieristi iekaro starptautisko sacensību arēnu

Ilze Bogdanova

2009. gada 26. jūnijs 16:53

466

Laikā no 2. līdz 5.jūlijam Serbijā norisināsies Eiropas jauniešu čempionāts, kur Latvijas izlases sastāvā startēs arī Toms Dandens no Gaujienas.

Orientēšanās kluba (OK) „Alūksne” vadītājs Vilnis Veļķeris informē, ka Eiropas čempionāta Latvijas izlasē jaunietis iekļuvis pirmo reizi. Vienlaikus tas ir arī pēdējais gads, kad viņš var sacensties jauniešu konkurencē. Pirmais starts T.Dandenam paredzēts garajā distancē, bet dienu vēlāk viņš kopā ar pārējiem Latvijas izlases dalībniekiem mērosies spēkiem stafešu cīņās.

Sacenšas 1500 komandu konkurencē

V.Veļķeris atklāj, ka par pēdējo nozīmīgāko pārbaudījumu pirms gaidāmā Eiropas jauniešu čempionāta puisim kļuvušas sacensības Somijā. Tās ir populārākās orientēšanās stafešu cīņas pasaulē, kas ik gadu pulcē vairākus tūkstošus dalībnieku. Izņēmums nebija arī šis gads, kad dāmu konkurencē sacentās vairāk nekā tūkstotis, bet vīriešu konkurencē – tuvu pie 1500 komandām. Vairums komandu pārstāvēja Skandināvijas valstis Norvēģiju, Somiju, Zviedriju, taču dalībnieku vidū bija arī Baltijas un citu Eiropas valstu orientieristi. Sieviešu komandas tika komplektētas četru, bet vīriešu komandas – septiņu sportistu sastāvā. Nereti klubu pārstāvji apvienojās, startējot zem citu valstu karogiem, lai izveidotu pēc iespējas spēcīgāku sastāvu, kas varētu izturēt lielo konkurenci.

Uzrāda sesto ātrāko laiku

Arī T.Dandens stafeti veica Somijas orientēšanās kluba „Espoon Suunta” komandā. Lai gan savu etapa posmu gaujienietis veica, iegūstot 270.vietu, pēc viņa starta komandai izdevās pavirzīties desmit pozīcijas uz augšu, gala vērtējumā iegūstot 217.vietu. Tiesa, daudz veiksmīgāka stafešu cīņa izvērtās elites grupas puišiem: Atim Dandenam, Jānim Kūmam un Edgaram Bertukam, no kuriem visi trīs, tāpat kā T.Dandens, startēja Somijas orientēšanās klubu sastāvos. A.Dandena komanda izcīnīja 137.vietu, bet J.Kūma pārstāvētā komanda – 196.vietu, kur OK „Alūksne” pārstāvis stafeti nodeva, komandai atrodoties 57.vietā. Sevišķi augstu sportisko meistarību sacensībās parādīja alūksnietis E.Bertuks. Savu stafetes posmu viņš veica, uzrādot sesto ātrāko rezultātu un komandai, kurā bez viņa startēja vēl divi Latvijas izlases sportisti, gala vērtējumā iegūstot augsto 15.vietu.

Gandarītas par izdevušos startu

Ar īpašu gandarījuma sajūtu par paveikto mājās varēja atgriezties vienīgā OK „Alūksne” komanda, kurā startēja Sanita Vilciņa, Iveta Veļķere, Ārija Bertuka un Līva Veļķere. Atšķirībā no vīriešu komandu stafetes, kur katra etapa veicējam nācās mērot apmēram 9 – 16 kilometrus garu distanci, dāmām distanču garumi tika veidoti 6 – 9 kilometru robežās, katram no tiem veltot vairāk nekā stundu laika. Pie šādiem apstākļiem sacenšoties vairāk nekā 1000 komandu lielajā konkurencē, alūksnietēm gala vērtējumā izdevās uzrādīt atzīstamu rezultātu. Viņas kļuva par 443.vietas ieguvējām, kas, ņemot vērā, ka sacensību dalībnieču vidū bija izlašu kandidātes un sportistes, kuras orientēšanās sportā trenējas regulāri, ir gana augsts rezultāts.

Kategorijas