Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sporta speciālisti dodas iepazīt Dienvidigaunijas sporta bāzi

2009. gada 19. jūnijs 13:27

1050

„Turpinoties „Igaunijas- Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta „Ceļā uz sportisku sabiedrību pierobežas pašvaldībās” (SPORTBORDER) aktivitātēm, 9. un 10. jūnijā notika Apes pašvaldības un Reuges (Igaunija) pašvaldības sporta speciālistu kopīgs tehniskais brauciens pa Dienvidigaunijas sporta objektiem”, informē Apes pašvaldības projektu vadītāja Liene Ābolkalne.

Brauciena pirmajā dienā devāmies uz Pelvu, kur apvienoto Igaunijas un Latvijas delegāciju sagaidīja Mesikapa sporta halles direktore. Viņa iepazīstināja ar hallē esošajām telpām – daudzfunkcionālo sporta laukumu, trenažieru zāli, kā arī palīgtelpām un pieejamo inventāru. Tā kā halle atrodas blakus skolai, to sporta stundās noslogo skolēni, bet pēcpusdienās šeit aktīvi darbojas sporta skola. Blakus hallei ierīkots mākslīgais futbola laukums, kuru apsaimnieko vietējais futbola klubs. Šis lakums īpašs ar to, ka speciāla apsildīšanas tehnoloģija nodrošina arī ziemas sezonā iespēju ārā spēlēt futbolu. Tad devāmies apmeklēt Polvas sporta centru, kuru treniņiem vairāk izmanto vietējie sporta klubi. Sporta speciālisti tika iepazīstināti arī ar centra budžetu un nākotnes perspektīvām. Gaujienas sporta speciālists Rolands Ozoliņš kā īpaši pozitīvu piemēru saskatīja cīņu telpu: „Šādas telpas ir liels retums pat Rīgā, bet šeit tā ir izveidota salīdzinoši mazā pilsētiņā!” Apes sporta skolotāja Gunda Purakalne neviltoti priecājās par Polvas sporta centra peldbaseinu: „Tas ir mans lielākais sapnis- šādu peldbaseinu ierīkot arī Apē!” Savukārt hokeja kluba „Ape” pārstāvis Andis Pops uzsvēra: „Ņemot vērā salīdzinoši nelielo iedzīvotāju skaitu – 6000, manuprāt, sporta un aktīvās atpūtas iespējas Polvā ir ļoti augstā līmenī”.

Tartu esošajā lielveikalā „Lounakeskus” izvietojusies ledus halle, kuru iecienījuši ne tikai Igaunijas, bet arī Latvijas iedzīvotāji. Halles galvenā menedžere brauciena dalībniekiem izrādīja ledus laukumu, ģērbtuves, slidu nomu, tehniku ledus laukuma apkopei, kā arī sniedza ieskatu menedžmentā un halles noslogotībā. Lai gan ārā ir karsts un vasara pilnā plaukumā, tomēr hallē slidot gribētāju netrūkst. Īpaši vasaras sezonā notiek dažādas daiļslidošanas un hokeja nometnes visām vecuma grupām. Lielveikala īpašnieks Jāns Lots (Jaan Lott), runājot par halles noslogotību, minēja faktu, ka jau tagad nepietiek laika un vietas uz ledus, lai nodrošinātu visiem sportot gribētājiem vēlamo laiku, īpaši kerlinga spēlētājiem - šim sporta veidam  būtu nepieciešams izbūvēt atsevišķu celiņu.

Savukārt fitnesa centrs „MyFitness”, kuru izrādīja tā vadītāja, gatavojas plašai rekonstrukcijai – tiks veidotas jaunas zāles un paplašināts piedāvāto iespēju klāsts. Pašlaik fitnesa centrs piedāvā trenažieru zāli un aerobikas zāli, bet nākotnē tiks izveidotas vēl vairākas zāles dažādu cīņas sporta veidu apgūšanai un paplašinātas ģērbtuves. Fitnesa centra telpās tikāmies ar Tartu universitātes pasniedzēju Tonisu Matsinu (Tonis Matsin), kurš sporta speciālistus iepazīstināja ar sporta treneru apmācības sistēmu Igaunijā un raksturoja vispārējo sistēmu sporta izglītībā. Apes sporta organizatore Aija Latika secināja, ka kopumā apmācību sistēma pie viņiem ir tāda pati kā Latvijā.

Pēc tam apmeklējām Tartu universitātes sporta halli, kas izvietota divos korpusos. Jaunākajā korpusā atrodas daudzfunkcionāls sporta laukums un skrejceliņš. Aiz stikla sienas, caur kuru var vērot darbību hallē, divos stāvos izvietotas trenažieru zāles, bet pirmajā stāvā – īpaša zāle „spēcīgākajiem cilvēkiem” svaru cilāšanai. Nedaudz tālāk atrodas aerobikas un vingrošanas zāle, kā arī telpa, kurā izvietoti tenisa galdi un ko labās akustikas dēļ izmanto arī kā dažādu sanāksmju vietu. Īpaša šīs vietas „rozīnīte” ir speciāli aprīkotā zāle ar boksa ringu. Vecākajā korpusā izvietotas palīgtelpas un darba kabineti halles darbiniekiem. Apes domes projektu vadītājas asistente Daiga Bojāre atzina, ka halles apmeklējums devis ieskatu veiksmīgā telpu izmantošanas un noslogotības risinājumā. Tika apskatīts arī netālu esošais Tartu universitātes stadions un Tahtveres sporta parks, no kurienes tiek dots starts slavenajam Tartu maratonam. Lai gan trase ir salīdzinoši neliela, ziemas sezonā šī ir ļoti iecienīta vieta slēpotājiem. Blakus esošajā BMX trasē šobrīd notiek vērienīgi trases uzlabošanas darbi – tramplīnu un jaunu virāžu veidošana.

Noslēdzot pirmo brauciena dienu,  apmeklējām Elvi sporta centru, kurš jau vairāk kā 60 gadus saistīts ar šaušanas sportu, bet turpinot attīstīties orientējas arī uz citiem sporta veidiem. Centra direktors Karls Kontors (Karl Kontor) ne tikai izrādīja centra telpas un apkārtni, bet sniedza vispusīgu ieskatu turpmākajā attīstības vīzijā un lielākajās plānotajās aktivitātēs. Domājot par nometņu un sacensību rīkošanu, ir atjaunotas un uzbūvētas jaunas kempinga mājiņas. Jau šogad notiks vairāki starptautiski pasākumi, tai skaitā nūjotāju sacensības, šaušanas sacensības, skriešanas maratons. Īpašu auru un gaisotni priežu ieskautajā sporta centra teritorijā radīja visur izvietotās koka skulptūras.

Otrās brauciena dienas rītā sporta speciālisti vispirms  apmeklēja Tehvandi kompleksā esošo tramplīnlēkšanas torni. Mūs sagaidīja viens no darbiniekiem – bijušais  tramplīnlēcējs, kurš ar aizrautību izrādīja gan pašu torni, dodot  iespēju uzkāpt un izbaudīt satriecošo sajūtu atrasties tik augstu un arī sajust, cik drosmīgiem jābūt, lai pakļautos šim izaicinājumam – tramplīnlēkšanai, gan arī tiesnešu mājiņu. Guvām īsu ieskatu tramplīnlēkšanas vēsturē, kā arī uzzinājām, kā noris sagatavošanās treniņiem un sacensībām, kā notiek sacensību tiesāšana. Tehvandi sporta kompleksā iekļaujas arī augstas kvalitātes celiņi slēpošanai, stadions ar 2 biatlona šautuvēm, aprīkots starptautisku sacensību rīkošanai un 4 mazāki kalniņi treniņiem. Sporta centru visa gada garumā kā treniņu vietu iecienījuši daudzi augsta līmeņa sportisti.

Ļoti liels nopelns sporta aktivitāšu un pasākumu popularizēšanā ir Otepē tūrisma informācijas centram. Mūsu grupu sagaidīja un ar centra darbību un paveikto iepazīstināja viena no centra darbiniecēm Mare Raid. Apmeklētājiem šeit pieejams plašs informācijas klāsts vairākās valodās un suvenīri.
Kā nākamo devāmies apmeklēt Otepē slēpošanas muzeju, kurā savāktie materiāli, informācija un eksponāti uzskatāmi rāda Igaunijas slēpošanas sporta attīstību no pirmsākumiem līdz pat mūsdienām. Godā celti slēpošanas sporta pārstāvji – gan slēpotāji, gan biatlonisti, gan tramplīnlēcēji. Izveidota arī īpaša slavas siena ar olimpisko čempionu goda rakstiem, kausiem un medaļām. Visā jūtams patiess lepnums par savu novadnieku un tautiešu sasniegumiem. Vienā no zālēm iespējams izmēģināt roku arī biatlona disciplīnas elementā - šaušanā ar lāzeršauteni. Šo iespēju nekavējās  izmantot gan Apes, gan Rouges sporta speciālisti.

Brauciena noslēgumā Apes sporta speciālisti vienbalsīgi atzina par iespaidīgiem kaimiņvalsts sasniegumus sporta attīstības jomā. „Igaunijā sporta atbalsts labi nostādīts gan valsts, gan pašvaldību līmenī. Ļoti labi attīstīta ir arī sporta klubu sistēma, kas veicina iespēju piesaistīt kvalificētus trenerus”, atzīst Andis Pops. Viņam piekrīt arī projekta vadītāja Liene Ābolkalne un atzīst, ka redzētais un dzirdētais brauciena laikā dod motivāciju un sparu turpināt augt un attīstīties.

Kategorijas