Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Katram savs Jāņu siers

Ilze Bogdanova

2009. gada 22. jūnijs 09:03

407

Nav vienota pazīmju kopuma, kas noteiktu laba jāņusiera kvalitāti. Cik cilvēku, tik vēlmju attiecībā uz siera garšu. Tajā pašā laikā reti kurš ir tāds, kas gatavs atteikties no jāņusiera baudīšanas Līgosvētku priekšvakarā, jo, vienreiz pamēģināts, to gribas baudīt vēl un vēl.

Šādus uzskatus pauž bioloģiskās zemnieku saimniecības „Pakalnieši” saimniece Ņina Koka, jautāta, kāds, viņasprāt, ir labs jāņusiers. Jau pāris nedēļas ģimenes veikaliņā, Latgales ielā 5a, tiek piedāvāts pašu saimniecībā siets jāņusiers, kas no citviet nopērkamajiem atšķiras ar to, ka veidots no ekoloģiski tīras produkcijas. „Sākumā cilvēki pirka pa mazam gabaliņam, bet nu jau vairākkārt ir atgriezušies ar vēlmi pēc lielāka siera rituļa,” viņa stāsta par pircēju reakciju.

Par to, ka veikaliņam pamazām veidojas pastāvīgs klientu loks, pārliecinājās arī „Alūksnes Ziņas”. Viesošanās brīdī sastaptās pircējas atzina, ka šo veikaliņu apmeklējot gandrīz katru dienu, nopērkot vai nu kādu siera gabaliņu vai kaut ko citu no piedāvātās piena produkcijas: krējumu, paniņas, sviestu. Lai gan cenu ziņā šie produkti ir nedaudz dārgāki, nekā citos veikalos piedāvātie, ekoloģiski tīras produkcijas nosaukums un līdz ar to garantētā produkta kvalitāte esot galvenie iemesli, kāpēc izvēle izdarīta par labu Latgales ielas nelielajam veikaliņam.

Jautāta, kas licis izšķirties par tādu soli atvērt pašiem savu veikaliņu, Ņ.Koka atklāj, ka tas galvenokārt saistītas ar pašreizējo situāciju lauksaimniecībā. „Vajag taču no kaut kā arī dzīvot,” viņa piebilst, iepazīstinot ar pēdējā pusgada laikā piedzīvotajām neveiksmēm, kur vieni no piena iegādes atteikušies, bet citi samaksu veikuši ar vairāku mēnešu nokavēšanos. Nu saimniecībā saražotā produkcija tiekot dalīta divās daļās – viena puse joprojām tiek vesta uz pienotavu, bet otra piedāvāta pircējiem uz vietas, kas tās vērtību sāk novērtēt arvien vairāk.

Kategorijas