Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dažādo piena tiešo tirdzniecību

Līga Vīksna

2009. gada 19. jūnijs 09:19

1162

Alūksnes rajona zemnieki, turpinot meklēt iespējas piena tiešajai tirdzniecībai, izdomā arvien jaunas idejas. Pirms nedēļas Ziemeru pagasta zemnieku saimniecība „Sliņķi” sāka piegādāt pienu mājās tiem, kas to vēlas.

Ražos biezpienu un krējumu

„Iedomājāmies, ka piegāde mājās varētu būt viens no veidiem, kā mūsu saimniecībai realizēt pienu tiešajā tirdzniecībā. Diemžēl atsaucība ir ļoti minimāla – praktiski nekāda. Lai arī konkurence ir liela, no nākamās nedēļas tirgosimies arī Alūksne tirgus paviljonā. Sākumā piedāvāsim pienu- gan litra un pusotra litra pudelēs, gan pircēju līdzpaņemtajos traukos. Tiesa, liela atspaida no tiešās tirdzniecības nav,” saka „Sliņķu” saimniece Viola Lāce.

Saimniecībā ir 40 lopu ganāmpulks, no tiem 25 ir slaucamas govis. Pienu nodod akciju sabiedrībai „Preiļu siers”, bet samaksa ir niecīga. Nesen blakus piena mājai ir iekārtota atsevišķa telpa piena sagatavošanai tirdzniecībai, krējuma un biezpiena ražošanai. Saimniecība gatavojas arī atļaujas saņemšanai, lai varētu tirgot pašu ražotu biezpienu un krējumu. V.Lāce atzīst, ka ir izmisums, jo nav skaidrības par nākotni. “Piena cena ir ļoti zema, tiešā tirdzniecība peļņu nenes, tādēļ gaidāmi grūti laiki,” viņa secina.

Zemniekiem piešķir miljonus

Šonedēļ V.Lāce devās uz Zemnieku saeimu, kur risinājās Latvijas zemnieku „prāta vētra” par piensaimniecību. V.Lāce bija vienīgā zemniece no Alūksnes rajona. „Dalībnieku bija ļoti maz. „Prāta vētru” rīkoja, jo Latvijas piena ražotājiem piešķirti 13 miljoni eiro, tādēļ gribēja izzināt idejas naudas izlietojumam. Šī nauda ir kā atbalsts krīzes situācijā piena ražošanai, bet ne Saeimā, ne Zemnieku saeimā nevar izdomāt, kā naudu nogādāt līdz zemniekam,” stāsta V.Lāce.

Darba grupās diskutēja par piena saimniecību darbības rādītājiem, piena tiešās tirdzniecības nākotni un atbalstu saimniecībām, kas šā gada rudenī pārtrauks piena ražošanu, par lauksaimnieku kooperāciju. „Vairāk kārt uzsvēra, ka Latvijā saražo vairāk piena, nekā spēj patērēt. Piena kombināti nespēj vienoties par, piemēram, tirgus iespējām Krievijā. Atšķirībā no mums, lietuvieši pienu tirgo arī Krievijā,” saka V.Lāce.

Naudu saņems tikai nākamgad

Izskanēja doma par zemnieku kooperatīvu veidošanu. Pašlaik Latvijā to ir maz un neaptver visu valsti, piemēram, Alūksnes pusē šāda kooperatīva nav. Izskanēja viedoklis miljonus sadalīt kooperatīviem, tomēr tam oponēja, jo visi zemnieki nav kooperatīvu biedri.

V.Lāce neslēpj, ka “prāta vētras” laikā gaisotne bija saspringta, zemnieki ērcīgi, jo piena nozare Latvijā pašlaik ir uz bankrota robežas. “Tiek prognozēts, ka līdz rudenim daudzas saimniecības bankrotēs. Arī šos 13 miljonus eiro zemnieki ātrākais varēšot saņemt pēc astoņiem mēnešiem – tas ir nākamgad. Turklāt pašlaik Eiropas Parlamentā no Latvijas nav neviena pārstāvja, kas aizstāvētu Latvijas zemniekus. Zemnieki šādu aizstāvi gribētu. Līdz 7.-8.jūlijam Briselē jāiesniedz priekšlikumi, kādu atbalstu Latvijas zemniekiem vajadzētu. Vai kāds tos iesniegs- nezinu,” saka V.Lāce.

Viņa uzsver, ka par konkrētu 13 miljonu sadalīšanu zemniekiem pirmdien vēl nevienojās. “Zemnieks varētu saņemt 100 latu par govi – šobrīd tā summa šķiet liela, bet ne tāda, lai zemnieki varētu izturēt krīzes laiku,” atzīst zemniece.

Kategorijas