Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pededzē aiztur kontrabandistu no Krievijas

Līga Vīksna

2009. gada 16. jūnijs 15:29

965

Gribēja nelikumīgi pārvest cigaretes aptuveni 42 000 latu vērtībā

Pededzes pagastā, 65 metrus no Krievijas robežas, svētdien aizturēts kāds Krievijas pilsonis, kurš personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās pāri valsts robežai uz Latviju ar speciāli izveidotām ietaisēm nelikumīgi pārvietoja 60 kastes ar kopumā 600 000 kontrabandas.

Izmanto trosi, vinču un trīšus

Valsts robežsardzes (VRS) Preses un sabiedrisko attiecību dienesta galvenā inspektore Kristīne Pētersone norāda, ka vīrietis cigarešu transportēšanai pāri valsts robežgrāvim izmantojis speciāli šim nolūkam izveidotu mehānismu ar trosi, vinču un trīšiem.

“1961.gadā dzimušais vīrietis aizturēts automašīnā “Chrysler Voyager”, kur viņš bija iekrāvis minētās cigarešu kastes ar aptuveno vērtību 42 000 latu apmērā. Aizturēšanas operāciju veica VRS Galvenās pārvaldes un Viļakas pārvaldes kriminālizmeklēšanas struktūrvienību amatpersonas sadarbībā ar Aviācijas pārvaldes Apsardzes un speciālo uzdevumu nodaļas robežsargiem,” stāsta K.Pētersone.

Šauj brīdinājuma šāvienus

Viņa uzsver, ka personas aizturēšanai pirmo reizi robežsardzes pēdējo gadu praksē tika lietoti ieroči, izdarot brīdinājuma šāvienus.

“Apskatot notikuma vietu, atklātas vēl divu personu pēdas, taču, dienesta sunim sekojot pa tām, personas netika atrastas. Par konstatēto kontrabandas faktu sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.panta 3.daļas, kurā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām (36 000 latu), konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Aizturētais Krievijas pilsonis ievietots Alūksnes rajona policijas pārvaldes īslaicīgas aizturēšanas vietā,” informē K.Pētersone.

Prognozē kontrabandas palielināšanos

VRS vadība prognozē, ka nelikumīgas preču pārvietošanas gadījumi atkārtosies, jo pārkāpēji labi pārzina gan situāciju finanšu jomā, gan tehnisko resursu izmantošanu robežsardzē.

“Taču, neraugoties uz ekonomisko situāciju valstī, VRS pastiprināti pievērsīs uzmanību noziedzīgu nodarījumu atklāšanai, kā arī personāla papildu apmācībai, rēķinoties ar pārkāpēju iespējamu pretošanos,” saka K.Pētersone.

Kategorijas