Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skaidroju lētticības gēna kodu

Tenis Nieze

2009. gada 14. jūnijs 10:57

459

Te lasīju, ka ir atklāts par plikpaurību atbildīgais cilvēka gēns. Tas mani pilnīgi neinteresē, jo kurš gan nezina, ka uz dārgakmeņiem sūnas neaug. Cik ilgi dzīvoju, tik ilgi pētu sevi, piederīgos. Vārdu sakot, pētu latviešu tautu. Secinu, ka mums ir viens kopīgs gēna kods, ko es nosaktu vienā vārdā – lētticība.

Nu kā mēs palaidām garām vecās ziņas par krīzi? Kāpēc turpinājām celt minimālo algu valstī? Un visu laiku vēl nebija gana – skolotājiem, polcistiem, arī mums, pensionāriem. Lētticīgi rīkojām piketus. Nezinādami, ka Valsts Kasē jau sen iztukšītis. Es jums teikšu, ka mēs šodien esam bijuši tikpat lētticīgāki kā komunistu laikos, vai vēl trakāk. Mums likās, ka dzīvojam paradīzē, kur katram laimes akā (bankā) tiek dots pēc vajadzībām. Tagad stenam, ka slīkstam parādos un jūtamies kā vircas zampā iekrituši.

Esmu vērsies Zinātņu Akadēmijā. Lai palīdz, lai izskaidro, lai noformulē, kāpēc esam tādi mūlāpi.

Kāpēc vairums no mums nav iekrājis neko, domājot par nebaltu dienu? Ak, mēs negaidījām... Kāpēc mūždien ļaujam sevi vazāt aiz deguna no gadsmita gadsimtā, no vienas politiskās un ekonomiskās formācijas uz nākamo?

Zinātnieki rausta plecus. Nesaprot, ko es no šiem gribu. Tēlo muļķīšus. Šie man skaidro, ka ģenētika nosaka daudz (bet ne visu) par cilvēkiem, un, iespējams, arī to, kā viņi uzvedas. Kā es varot izskaidrot to, ka kloniem mēdz būt dažāda personība! Es neteiktu gan. Paraugos uz lielo politisko skatuvi un redzu tādus klonus... visi vienādi. Neatšķiru viņu personības. Jaucu to, “kurš gan cits” ar citu, kas reiz teica: “Kā lemsiet, tā būs.”

Mani neinteresē personības. Es izceļu tām visām vienu kopīgu iezīmi. Tas ir mūsu defekts vai efekts? Kā zināms, katram cilvēkam ir divi gēnu komplekti — no mātes un tēva. Kā saka, abi labi. Bet kā negribas man kopīgu gēnu ar politiskajiem kloniem.

Zinātnieki esot sekvenējuši cilvēka genomu (noteikuši precīzu molekulāru secību visiem cilvēka gēniem. Genoms esot kā “rasējums”. Varbūt varam no tā izņemt lētticības gēnu. Lai tāda nav un viss. Tas gēns man neļauj cienīt sevi.

 

Kategorijas