Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Noskaidro „Alūksnes spēkavīru 2009”

Ilze Bogdanova

2009. gada 10. jūnijs 09:40

1543

Lai gan pirmās Alūksnē rīkotās spēkavīru sacensības norisinājās paralēli starptautiskajām riteņbraukšanas sacensībām „Keggi Velo”, par dalībnieku un skatītāju trūkumu to organizatori sūdzēties nevarēja. Gandrīz visu sacensību laiku titula „Alūksnes spēkavīrs 2009” pretendentus ieskāva paprāvs līdzjutēju pulciņš, kas vēlējās uzzināt, kurš no 14 puišiem kļūs par galvenās balvas ieguvēju.

Sacensības sadarbībā ar Alūksnes pilsētas domi organizēja biedrība „Spēka pasaule”. Tās pārstāvis Māris Kaupe, kas pildīja sacensību galvenā tiesneša pienākumus, atklāj, ka par „Alūksnes spēkavīrs 2009” titulu sacentās dalībnieki no Alūksnes, Gaujienas, Gulbenes, Inčukalna, Mūrmuižas, Ozoliem, Rankas, Rencēniem, Smiltenes un Valkas.

Sacenšas sešās disciplīnās


Lai kļūtu par sacensību uzvarētāju, dalībniekiem bija sagatavotas vairākas disciplīnas: fermera pastaiga (atlēts veic 50 metru distanci ar 80 kilogramu „koferi” katrā rokā); auto vilkšana (atlēts velk iejūgam piestiprinātu kravas autobusu, kura svars – divas tonnas); baļķa celšana (atlēts paceļ virs galvas 70 kilogramu smagu baļķi); vilkme (atlēts paceļ no zemes un iztaisnojas ar 160 kilogramu smagumu katrā rokā); pīle (atlēts mēro 25 metru distanci, abās rokās turot 130 kilogramus smagu „koferi”); stafete (atlēts divas reizes uz priekšu un divas atpakaļ pārvieto 220 kilogramu smagu traktora riepu, bet pēc tam uz 1.30 metrus augstas platformas novieto trīs dažādus smagumus, kuru svars – 40, 70 un 80 kilogrami).

Pārbaudījumus iztur arī trīs alūksnieši

Kaut gan sagatavotie uzdevumi nebija no vieglajiem, maz bija tādu, kas ar kādu no tiem nespēja tikt galā. Arī M.Kaupe norāda, ka disciplīnas veidotas tā, lai būtu pa spēkam ikvienam, kurš kaut nedaudz gatavojušies spēka pārbaudījumiem. Šā iemesla dēļ, domājot par godīgu konkurenci, sacensībās bija aizliegts piedalīties sportistiem, kas startējuši Latvijas amatieru vai pat elites spēkavīru čempionātos. Ar gandrīz visiem pārbaudījumiem galā tika arī Alūksnes puiši: Mārtiņš Tomsons, Kristaps Keomeģis un gaujienietis Jānis Bernarts. Labākos rezultātus visi trīs uzrādīja disciplīnā „Pīle”. Tajā M.Tomsons ieguva 2.vietu, K.Kristaps dalīja 5. – 6.vietu ar atlētu no Inčukalna, bet J.Bernarts noslēdza labāko desmitnieku.

Sākums sportiskajām gaitām

Tiesa, nevienam no minētajiem gala vērtējumā neizdevās iekļūt labāko trijniekā. Ar pārliecinošu punktu pārsvaru uzvaru un līdz ar to arī „Alūksnes spēkavīrs 2009” titulu izcīnīja smiltenietis Ivars Pupčenoks. Nākamajās trīs vietās aiz viņa ierindojās Kristaps Dauksts no Rankas, smiltenietis Rolands Boka un Imants Smilga no Inčukalna. Lai gan Alūksnes spēcīgākā vīra tituls aizceļoja uz kaimiņu rajonu, M.Kaupe atzīst, ka ar debijas pasākuma norisi jūtas apmierināts. Tāpat viņu iepriecinājusi dalībnieku lielā atsaucība, kas esot optimālais skaits, lai sacensības nebūtu ne par īsu, ne par garu. „Laiks rādīs, kāda būs šo sacensību nākotne,” viņš saka. „Katrā ziņā šis bija pasākums, kur cilvēki varēja izmēģināt, uz ko viņi ir spējīgi un cik daudz var paveikt. Cerams, viņiem tas arī izdevās, tāpēc varbūt kādam šīs sacensības kļūs par sākumu sportiskajām gaitām.”

Kategorijas