Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes novadā balso par pārbaudītām vērtībām

Mārīte Dzene

2009. gada 7. jūnijs 14:44

1298

Apes novadā vēlēšanas aizritējušas mierīgi. Nekādus negaidītus pārsteigumus tās nevienam nav sagādājušas. Kā varēja prognozēt, neapšaubāmi līderi ir vēlētāju apvienības “Mēs – savam novadam” deputātu kandidāti. Provizoriskie balsu skaitīšanas rezultāti liecina, ka par šo sarakstu balsojuši 1398 vēlētāji jeb 75,98 procenti balsstiesīgo iedzīvotāju. Par vēlētāju apvienības “Novadnieki” sarakstu balsojuši 11,93 un par “Sadarbība” sarakstu – 9,88 procenti vēlētāju, tātad daži arī šo sarakstu kandidāti iekļūs novada domē.

Tiesa, vēlēšanu iecirkņos vērojamas nelielas atšķirības, tomēr tas balsošanas proporcijas būtiski nemaina. Tiesa, Apē un Trapenē saraksts “Sadarbība” ieguvis mazāk par 5 procentiem vēlētāju balsu. “Mēs – savam novadam” nebija pat vajadzīga reklāma, jo deputātu kandidāti ir sevi apliecinājuši darbā.

“Sajūta ir laba, jo esam atbalstīti,” atzīst Apes domes priekšsēdētāja Astrīda Harju. Viņa ir saraksta “Mēs – savam novadam” līdere. Viņa vēlēšanu rezultātus uzzināja tikai vakar ap pulksten 11.00, jo saraksta deputāti kandidāti tos negaidīja kopā. “Kuri dara, ir droši par to, ka bez darba nepaliks,” atzīst A.Harju. Apes novada pašvaldību vadītāju paveiktais stāsta vairāk nekā citu priekšvēlēšanu reklāma. Taču novadā būs lielāka teritorija, vairāk iedzīvotāju un arī vajadzību, bet naudas būs mazāk.

Virešu pagasta padomes priekšsēdētāja Ārija Ceļmille secina, ka rezultāti ir pat labāk nekā tika cerēts. Viņa atzīst, ka grūti prognozēt, kurš varētu kļūt par novada domes priekšsēdētāju. “Droši vien kāds no saraksta pirmajiem kandidātiem. Droši vien plusu vairāk ir Astrīdai Harju, taču šobrīd ir pāragri prognozēt, kurš ieņems šo amatu. Un kurš to uzņemsies? Ir skaidrs, ka šobrīd situācija ir ļoti sarežģīta. Ja šajā nedēļā nāks klajā ar budžeta grozījumiem, kas vēl vairāk samazina pašvaldību ieņēmumus, tad būs grūti,” spriež Ā.Ceļmillere. Vēlētāju apvienība “Novadnieki” saraksta līderis Aivars Maltavnieks nevēlas izteikt savu vērtējumu par vēlēšanu rezultātiem. Bet saraksta “Sadarbība” pārstāve Ausma Agare atzīst, ka uz lieliem panākumiem tā kandidāti necerēja. Tāpēc viņus apmierina, ka novada domē būs viens no saraksta, kas būs saņēmis vairāk balsu. Viņa spriež, ka “Novadniekus” varētu pārstāvēt divi deputāti, bet pārējie desmit būs “Mēs – savam novadam” pārstāvji.

Apeniete Ilze Sproģe uzskata, ka nelielā novadā var vieglāk saprasties un vienoties savā starpā. Toties viņa bažījas, ka varētu rasties problēmas ar finanšu resursiem un līdz ar to attīstību. “Apes novads ir par mazu no ekonomiskā viedokļa. Tā attīstība nav atkarīga no četru pašvaldību deputātu zināšanām un prasmes, bet gan no Eiropas Savienības un valsts politikas,” atzīst I.Sproģe.

Apes novada vēlēšanās balsojis 1761 vēlētājs, tas ir 52,58 procenti balsstiesīgo iedzīvotāju. Savukārt Eiropas Parlamenta vēlēšanās derīgas ir 1652 aploksnes. Sarakstos ir 3353 iedzīvotāji, taču daudzi no tiem ir devušies peļņa uz ārzemēm. Cik īsti, neviens nav skaitījis. Virešu vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Ināra Ozoliņa spriež, ka pagastā tādu varētu būt apmēram 50. Apē – vismaz 100, bet varbūt pat vairāk. Balsošanas dati liecina, ka vislielākā vēlētāju aktivitāte iecirkņos bijusi laikā no pulksten 8.00 līdz 12.00. Tomēr Apes vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs Jānis Ločs atzīst, ka balsošana noritējusi mierīgi. Lai gan izsniedzot deputātu kandidātu sarakstus un aploksnes, tiek skaidrots, ka sarkans saraksta iekams sarkanā aploksnē un zils saraksta zilā aploksnē, J.Ločs pieļauj, ka tie tiek gan samainīti, gan arī ieliek vairāk par vienu sarakstu aploksnē. Pieredze liecina, ka tā ir visās vēlēšanās.

Kad vēlēšanu komisijas locekles Lauma Palkavniece un Maija Kārkliņa ierodas pie apeniešiem Almas un Jēkaba Akmentiņiem, par ko balsot pašvaldībā, viņiem jau viss ir skaidrs. Taču par Eiropas Parlamenta deputātu kandidātiem abi joko, ka jābalso par Alfrēdu Rubiku. Viņš savu pārliecību nav mainījis kā dažs cits politiķis, skraidot no vienas partijas uz citu. Tomēr noprotams, ka patiesā izvēle ir cita. Balsošanu mājās bija pieteikuši 29 vēlētāji, tas ir krietni vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās. “Kad ir jābalso par pašvaldības deputātiem, cilvēki ir aktīvāki. Ikdienā viņi var izteikt neapmierinātību vai pastrīdēties, tomēr, kad jānodod sava balss, visi ir par savējiem,” secina M.Kārkliņa.

Kategorijas