Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kad augšas nevar pa vecam...

Tenis Nieze

2009. gada 29. maijs 13:22

531

... un kad apakšas vairs negrib pa vecam. Tāds ir katrs priekšvēlēšanu laiks. Tikai no mums, vēlētājiem, ir atkarīgs, kādu cepurīti liksim savam novadam. Es to salīdzinātu ar sadzīves situāciju mūsu daudzdzīvokļu mājā. Mana sieva visu laiku skandalē ar kaimiņu - mājas vecāko -, kas dzīvo virs mums un uzvedas ekonomiskās krīzes situācijai neatbilstoši plātīgi un bravurīgi. Neņem vērā iedzīvotāju vēlmes! Mana sieva ir uzņēmīga. Noorganizēja iedzīvotāju sapulci un tajā mēs ievēlējām citu mājas vecāko. Manu sievu! Lūk, to es saucu par iedzīvotāju auglīgu iniciatīvu. Mīļie vēlētāji, būsim aktīvi!

Vēdīsim deputātu kandidātu sarakstus... Protams, vispazīstamākie ir līdzšinējas politiskās elites pārstāvji. Būsim godīgi pret sevi. Viņi neatspoguļo visus mūsu tautas slāņus. Tieši otrādi! Rutīna viņus ir attālinājusi no mums un mūsu ikdienas izpratnes ģeometr..., piedodiet, birokrātiskā progresijā. Ja palasām viņu ienākumu deklarācijas, tad skaidrs, kāpēc starp politisko eliti un tautu ir tāda plaisa.

Tātad par vēlēšanām. Šis ir laiks, kad mēs varam ietekmēt politisko eliti vai pat pilnībā nomainīt, selekcionēt to tāpat, kā to dara gudrs un rūpīgs dārznieks. Reizēm kāds vecs koks vai zars no dārza ir jādabū projām, lai vietā iestādītu jaunu. Varbūt būtu īstais laiks? Gana ir trallināts! Gana ir šķiedušies ar naudu! Lai iet un pastrādā par minimālo algu kā vairums tautiešu. Bet, ja negrib, lai atpūšas bezdarbnieku statusā. Ja mēs necentīsimies nomainīt vai vismaz ar jauniem deputātiem atsvaidzināt veco politisko eliti, tad... kārtējo reizi zaudēsim savu ietekmi pār to. Un tad šo eliti tāpat kā līdz šim spēs ietekmēt un grozīt pēc sava prāta tikai tuvu stāvošas personas, kuras būs ieinteresētas sev izdevīgu lēmumu pieņemšanā pašvaldībā. Prakse liecina, ka ietekmīgo pelēko kardinālu vēlmes ne vienmēr saskan ar tautas jeb sabiedrības lielākās daļas vēlmēm un vajadzībām.


Būsim uzmanīgi attiecībās ar politisko eliti šajā priekšvēlēšanu laikā! Neuzķersimies! Jāatceras, ka viņi ir īsti triku meistari. Sevišķi jau pirms vēlēšanām. Atcerēsimies, ka tieši politiskā elite ir tā, kas

cīnās redzamajā un neredzamajā frontē, lai nomāktu mūsu patiesās vēlmes un to vietā uzspiestu savējās, iedodot pa pīrāgam, – caur dažādām organizācijām, cilvēku grupām, kā arī cenšoties iespiesties informācijas telpā, nosakot tajā diskursu (to kā, ar ko un par ko un cik daudz runāt) un paturot sev prioritāras tiesības sabiedrības informēšanā. Politiskajai elitei demokrātija nav nekāds mērķis. Pirmsvēlēšanu laiks un pašas vēlēšanas parāda to neapmierinātības pakāpi, kāda samilzusi tautā attiecībā pret pašreizējo eliti.

Kategorijas