Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Satrauc vēlētāju pasivitāte

Mārīte Dzene

2009. gada 29. maijs 08:20

912

Pirmajā dienā, 27.maijā, kad tika atvērti vēlēšanu iecirkņi, tajos iegriezās rets interesents. Piemēram, Annas vēlēšanu iecirknī nebija neviena, bet Jaunannas vēlēšanu iecirknī tikai viens vēlētājs gribēja iepazīties ar deputātu kandidātu sarakstiem.

Pārliecina vēlētājus balsot
“Noteikti atnāks nodot iesniegumus par tiem, kuri vēlas balsot dzīvesvietā. Mūsu pagastā tādi ir pieci seši vēlētāji. Tiesa, bažas rada iedzīvotāju pesimisms un vienaldzība, daudzi nevēlas balsot ne par viena saraksta deputātu kandidātiem. Viņi netic, ka tas kaut ko mainīs. Protams cenšamies pārliecināt, ka ir jāpiedalās vēlēšanās. Tikai tad, ja ir balsots, var pēc tam prasīt priekšvēlēšanu solījumu izpildi. Pašvaldības izdevumā tiek ievietota visa informācija gan par iecirkņa darba laiku, gan par iespējam balsot pirms
6.jūnija un deputātu kandidātiem,” stāsta pagasta padomes sekretāre Anita Romere.
Viņa atzīst, ka daudz nākas skaidrot izmaiņas šajās vēlēšanās. Tajās ievēlēs Alūksnes novada domes, nevis pagasta padomes deputātus. Līdz ar to lēmējvara tiks atdalīta no izpildvaras. Novada domes vēlēšanu komisijas locekle Daiga Voitka norāda, ka līdz 2.jūnijam iecirknis ir atvērts katru dienu četras stundas no pulksten 9.00, turklāt arī brīvdienās.

Interesē dzīve pēc vēlēšanām

Jaunannas vēlēšanu iecirknis tāpat kā vairumā rajona pagastu ir iekārtots pašvaldības telpās. Padomes sekretāre Ieva Vimba secina, ka tā ir ērti. Var kārtot komunālos maksājumus vai citus jautājumus, kā arī iepazīties ar informāciju par vēlēšanām. “Visiem saku – lai nu kā, bet vēlēt ir jāiet. Domāju, ka mūsu pagasta iedzīvotājiem nav neskaidrību par novada veidošanas procesu. Viņiem svarīgākais, lai tepat varētu saņemt pakalpojumus. Novada projekts paredz tos saglabāt, un cilvēki ir sapratuši, ka dzīve turpināsies tāpat kā līdz šim,” atzīst I.Vimba.
Ar 3.jūniju būs iespējama iepriekšēja balsošana. Tad darba laiks būs vienāds visā Latvijā: 3.jūnijā - no pulksten 17.00 līdz 20.00, 4.jūnijā no pulksten 9.00 līdz 12.00, 5.jūnijā no pulksten 10.00 līdz 16.00. Šo iespēju var izmantot tie, kuri nevarēs balsot vēlēšanu dienā.

Kategorijas