Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Slimnīcā jauna aparatūra

Līga Vīksna

2009. gada 27. maijs 12:44

3394

Alūksnes slimnīcā šogad noslogojums ir lielāks, nekā pērn

Alūksnes slimnīcas reanimācijas nodaļai iegādāta jauna elpināšanas aparatūra. Lai gan arī mūsu slimnīcā valda neziņa par to, kas un kā būs nākotnē, tādēļ neapstājas ikdienas darbs un noslogojums medicīnas iestādei ir pat lielāks, nekā pērn.

Slimnīcas anesteziologs – reanimatologs, HBO, hemodialīzes speciālists Pēteris Kučiks atzīst – tā nav liela greznība, jo līdzīga aparatūra ir katrā slimnīcā, kur ir ķirurģijas un reanimācijas nodaļas. Tomēr arī alūksnieši iet līdzi laikam, jo jaunajam aparātam ir daudz priekšrocību, salīdzinājumā ar iepriekšējo.

Palīdz, nevis uzspiež elpot

„Elpināšanas aparatūru bieži lietojam pēcoperācijas periodā - pacients to nezina un neatceras, bet tā ir ierasta lieta, ka līdz laikam, kad pacients sāk pilnvērtīgi elpot, lieto elpināšanas aparātu. Tas ir ļoti draudzīgs pacientam, jo palīdz, nevis uzspiež elpot. Aparātu lietojam arī tad, ja pacientam jāpalīdz ilgstoši, piemēram, galvas traumu, ribu lūzumu, saindēšanās gadījumos, līdz atjaunojas pacienta elpošana,” stāsta P.Kučiks.

Alūksnes slimnīcai ir arī transportējams elpināšanas aparāts, kas iegādāts iepriekš. Tagad līzingā uz 18 mēnešiem nopirkts stacionārais aparāts un līdz ar to arī gāzu analizators. Tas kontrolē, cik liels ir gāzu apjoms un vai tās izvadās no organisma pietiekamā daudzumā.

Strādā intensīvāk un vairāk

Alūksnes slimnīcā šobrīd strādā intensīvāk un vairāk, liels noslogojums ir ķirurģijā, jo brauc arī pacienti no kaimiņrajoniem, piemēram, Balviem. Valsts piešķirtā finansējuma kvota slimnīcā jau ir pārpildīta, lai arī finansējumu slimnīcai samazināja par aptuveni 35 procentiem. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pašlaik slimnīcā noslogojums ir lielāks par 250 pacientiem. Pērn vidējais ārstēšanās ilgums slimnīcā bija 7,6 dienas, tagad – 5,2 dienas. Slimnīcā ir pateicīgi rajona iedzīvotājiem, kuri godprātīgi veic maksājumus. Ļoti maz ir pacientu, kuri izvēlas atlikto maksājumu.

Slimnīcas vadība atzīst, ka ir problemātiski plānot atvaļinājumu grafikus, jo par kolēģu aizvietošanu maksāt nedrīkst. Tam ir rasts risinājums, ka atvaļinājumā ies visi nodaļas darbinieki vienlaikus, bet atvaļinātās nodaļas darbu uz laiku uzņemsies veikt cita nodaļa. Tādējādi rajona iedzīvotājiem nebūs jādomā, kā šajā laikā nokļūt ārstēties citās slimnīcās.

Nepiekrīt veidot apvienību

Pašlaik valstī runā par gaidāmo slimnīcu reorganizāciju, gultu skaita samazināšanu. Alūksnes slimnīcā par to vēl nav precīzas informācijas. “Valsts nepiedāvā nekādu alternatīvu, ja arī slimnīcas valstī likvidēs. Kas tad veiks šo darbu, jo to vajadzēs darīt,” saka P.Kučiks. Negatīvi ir arī tas, ka pašlaik valstī notiek liela konfrontācija, piemēram, no reģionālajām slimnīcām pret lokālajām, lai arī problēmas visur ir vienādas, piemēram, trūkst mediķu.

Gulbenes slimnīca jau pērn ir pasludinājusi to, ka veidos slimnīcu apvienību kopā ar Balviem un Alūksni ar centru Gulbenē bez Alūksnes piekrišanas. Pašlaik par to nav nekādas vienošanās. Alūksnes slimnīca piedāvā veidot pilnsabiedrību, kur visas slimnīcas būtu līdzvērtīgas. Bet Gulbenes slimnīca vēlas sabiedrību ar ierobežotu atbildību, jo paši ir finansiāli vājākā slimnīca no šīm trim. Alūksnieši tam kategoriski nepiekrīt.

Kategorijas