Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Liecības sagatavo „e-klasē”

Līga Vīksna

2009. gada 27. maijs 08:51

1871

Alūksnes rajona skolotāji kļūst arvien modernāki

Skolvadības sistēma „e-klase” taupa skolotāju laiku un regulāri informē vecākus par viņu bērnu skolas gaitām. Šīs elektroniskās iespējas atzinīgi novērtē arī Alūksnes rajona skolas un vecāki, kas to izmanto.

Alūksnes rajonā sistēmu „e-klase” izmanto desmit skolas, piemēram, Trapenes, Jaunannas un Sikšņu pamatskola, Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskola, Alūksnes vidusskola, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija. Visā Latvijā ar „e-klase” palīdzību šajās dienās liecības sagatavos ap 93 000 skolēnu, tostarp mūsu rajonā – skolotājiem atliks liecības izdrukāt, parakstīt un atdot skolēniem.

Uzdotais- vienmēr dienasgrāmatā

Alūksnes vidusskolas direktores pienākumu izpildītāja Līga Krūmiņa stāsta, ka vidusskolā „e-klasi” lieto visos mācību priekšmetos. No ierastajiem papīra žurnāliem ir atteikušies, jo tā ir iespēja taupīt arī līdzekļus. „Lai arī e-žurnālu mums būs jāizprintē un likuma noteiktajā kārtībā jāsaglabā arhīvā, tas tomēr būs ērtāk,” saka L.Krūmiņa.

Vecāki, kuriem interesē savu bērnu sekmes, internetā un īsziņās mobilajā tālrunī var saņemt operatīvu informāciju par to. Skolotājiem it īpaši tagad, mācību gada beigās, izliekot atzīmes, vajag mazāk laika, jo „e-klase” palīdz skolotājam izrēķināt, piemēram, vidējo atzīmi, procentus atskaitēm. „„E-klasē” var ērti aplūkot skolēnu kavējumus, ir pieejama elektroniskā dienasgrāmata, kur regulāri ierakstām arī stundu izmaiņas. Šāda dienasgrāmata „e-klasē” ir katram skolēnam, kur skolotāji ieraksta uzdoto. Vecāki mājās var aplūkot arī stundu tēmas, kas mācīts, uzdoto. Ja skolēns ir ilgstoši slimojis – arī tad to var izdarīt un sekot no mājām līdzi, ko klasesbiedri mācās,” stāsta L.Krūmiņa.

Bērniem nav iespēju mānīties

Alūksnes vidusskolā daudzi vecāki labprāt izmanto „e-klases” iespējas. Skolas kolektīvs no vecākiem vairāk kārt ir dzirdējuši atzinīgus vārdus. Maijai Bertānei Alūksnes vidusskolā mācās divi dēli – 7.un 10.klasē. Viņai kā mammai „e-klasē” gūtā informācija ir ļoti noderīga. „Esmu diez gan aizņemts cilvēks, bet „e-klasē” informācija man ir pieejama jebkurā brīdī. Daudzas mammas saka: „Man nav interneta, tas nav priekš manis.” Bet viņas var saņemt īsziņas,” saka M.Bertāne.

Viņa ir arī vidusskolas vecāku padomē. Ne reizi vien no skolēniem dzirdēta neapmierinātība par pieslēgšanos „e-klasei”. „Manuprāt, vecākiem tas dod drošības izjūtu, jo mani kā vecāku skolotājs ir informējis par visu. Ne vienmēr bērni vecākiem godīgi izstāsta, kā gājis skolā. Un tad ir šoks, kad ierauga liecību ar nesekmīgām atzīmēm. Izmantojot „e-klasi”, šādus gadījumus var novērst,” saka M.Bertāne.

Vecāki ir detalizēti informēti

L.Krūmiņa atzīst, ka nedaudz ir mainījušies „e-klases” lietošanas noteikumi. „Līdz šā gada aprīlim vecāki internetā bērnu sekmes varēja aplūkot par brīvu, bet par īsziņu saņemšanu bija jāmaksā. Tagad šis pakalpojums ir apvienots un par maksu,” stāsta L.Krūmiņa. Viņa vērtē, ka daži lati mēnesī, ko vecākiem jāmaksā par šo pakalpojumu, nav daudz, toties viņi ir detalizēti informēti par bērna skolas gaitām.

Savukārt Sikšņu pamatskolā „e-klasi” izmanto kopš pagājušā gada rudens. Skolā atzīst, ka sākotnēji no pedagogiem bija jūtama pretestība, jo pašlaik vēl dara dubultu darbu – raksta gan papīra žurnālus, gan e-žurnālu. Bet no 1.septemba arī Sikšņos atteiksies no papīra žurnāliem. Ja agrāk skolotājs, kuram ir vairāki mācību priekšmeti, tērēja dienu, lai izliktu atzīmes un sarakstītu atskaites, tad tagad to var izdarīt pusstundas laikā.

Latvijā „e-klase” pieejama jau četrus gadus. Interesenti informāciju par to var gūt interneta mājas lapā www.deac.lv .

Kategorijas