Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sākas eksāmenu laiks

Ilze Bogdanova

2009. gada 22. maijs 08:25

1291

Līdz ar mācību gada noslēgumu, 9. un 12.klašu audzēkņiem tuvojas eksāmenu laiks. Pirmās ieskaites tika kārtotas jau šajā nedēļā, taču nozīmīgākie pārbaudījumi, kad apgūtās zināšanas vajadzēs apliecināt eksāmenos, viņiem vēl ir priekšā.

Alūksnes rajona Izglītības pārvaldes izglītības metodiķe Vera Zučika atklāj, ka šogad eksāmeniem pošas 649 skolēni, no kuriem 396 mācās 9.klasē, bet 253 – 12.klasē. Gan vieniem, gan otriem eksāmenu laiks sācies ar vairākām ieskaitēm. Pamatskolas audzēkņiem tās ir ieskaites sporta, dabaszinībās un svešvalodā, bet vidējās izglītības iestāžu audzēkņiem – sportā un informātikā.

Mazākais absolventu skaits – trīs skolēni

V.Zučika klāsta, ka par topošo pamatskolas absolventu pirmo eksāmenu kļūs zināšanu pārbaude latviešu valodā, kas paredzēta jau nākamajā nedēļā. Pēc šī pārbaudījuma sekos eksāmeni matemātikā, kā arī Latvijas un pasaules vēsturē, kur pēdējais eksāmens paredzēts jūnija otrajā nedēļā. Izglītības pārvaldes metodiķe atklāj, ka viskuplāko eksāmenu kārtotāju skaitu veido Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolēni, kuru ir vairāk nekā simts. Tiesa, liels 9.klašu audzēkņu skaits ir arī starp atsevišķu pamatskolu skolēniem. Annas, Bejas, Malienas, Mālupes, Pededzes, Strautiņu, Trapenes, Veclaicenes un Ziemeru pamatskolas – tās ir skolas, kurās eksāmeniem pošos vismaz 10 audzēkņi. Savukārt vismazākais absolventu skaits šogad būs Ilzenes un Jaunlaicenes pamatskolās, kur 9.klases eksāmenus kārtos trīs audzēkņi, bet tikai par vienu vairāk – Sikšņu pamatskolā.

Vislielākā piekrišana – angļu valodai

Par 12.klašu audzēkņu obligātajiem eksāmeniem šogad noteikti pārbaudījumi latviešu valodā un matemātikā. V.Zučika stāsta, ka līdz šim obligāta bijusi ieskaite matemātikā, bet to, vai kārtot arī eksāmenu, skolēni varējuši izvēlēties paši. „Pirms pāris gadiem tika veiktas izmaiņas, kas noteica, ka, sākot ar šo gadu, skolēniem būs jākārto obligātais eksāmens matemātikā,” atgādina metodiķe. „Viņi to ir zināja jau labu laiku iepriekš, tāpēc, lai arī matemātika nav no vieglajiem priekšmetiem, cerams skolēni to ir gana labi apguvuši.” Pārējos trīs eksāmenus jaunieši varējuši izvēlēties paši, kur par populārāko izvēles priekšmetu kļuvusi svešvaloda. Lielākais vairums – apmēram 64 procenti no kopējā skaita – pieteikušies kārtot angļu valodas eksāmenu, uz pusi mazāka piekrišana bijusi krievu valodai, bet kārtot eksāmenu vācu valodā izvēlējušies tikai trīs skolēni.

Eksāmenu laiks – arī 11.klasei


Starp pārējiem izvēles priekšmetiem, kuros izteikta vēlme kārtot eksāmenu, kļuvusi vēsture (114 skolēni), bioloģija (54 skolēni), fizika (26 skolēni) un ķīmija (12 skolēni). V.Zučika norāda, ka visi iepriekš minētie eksāmeni tiks laboti centralizēti, bet ir vēl tādi, kuru vērtējums tiks noskaidrots katrā izglītības iestādē uz vietas. Šie eksāmeni ir dabaszinības, kultūras vēsture, biznesa ekonomiskie pamati, kā arī ģeogrāfija. Uz eksāmena kārtošanu pēdējos divos priekšmetos pieteikušies kopā gandrīz 320 skolēni. Vairums no viņiem esot 11.klases audzēkņi, kas izmanto izdevību jau tagad nokārtot vienu no eksāmeniem, lai nākamajā gadā būtu vairāk laika, ko veltīt, gatavojoties pārējiem. Līdzīgu lēmumu pērn bija pieņēmuši arī šāgada topošie vidusskolu absolventi.

Kategorijas