Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pavasara līdaka – 4,78 kilogramus smaga

Mārīte Dzene

2009. gada 19. maijs 18:06

2360

Alūksnes ezerā pagājušajās brīvdienās rīkotajās spiningošanas sacensībās nebija daudz dalībnieku – 23 makšķernieki, toties gandrīz neviens nepalika bez līdakas. Lielāko līdaku – 4,780 kilogramus smagu un 87 centimetrus garu – sacensībās izvilka Guntars Briedis. Viņš saņēma galveno balvu – 2,5 Zs benzīna motoru.

Sacensību galvenais tiesnesis Igors Zvejnieks secina, ka šoreiz savā starpā sacentās Alūksnes ezera patrioti. Tas nozīmē, ka bija galvenokārt vietējie spiningotāji, kā arī atbraucēji no Rīgas un Cēsīm, kuri šeit ierodas regulāri un labi pazīst ezeru. Tomēr alūksnieši parādīja, ka ir sava ezera saimnieki un spiningošanas lietpratēji.

I.Zvejnieks salīdzina, ka sacensībās Baltezerā 200 dalībnieki izvilkuši tikai divas vai trīs līdakas. “Te bija tā, ka vienam otram katru dienu bija pa piecām līdakām. Turklāt vismaz pāris zemmēra zaļsvārces katrs palaida vaļā. Šoreiz līdakām bija jābūt vismaz 60 centimetrus garām, lai pretendētu uz lielākās līdakas godu, tā lēma paši dalībnieki,” skaidro I.Zvejnieks. Pirmajā dienā piecas līdakas bija Jurim Ločam (4,960 kg) un Valdim Prazdnicānam (5,360 kg), četras līdakas – Gunāram Rozenbergam (5,280 kg). Viņa abu dienu loms – 12,900 kilogrami.

I.Zvejnieks atzīst, ka Alūksnes ezers bija skops, jo nav izvilktas izcili lielas līdakas. Vairums bija tikai kilogramu līdz divus kilogramus smagas. “Aukstais laiks ir paildzinājis nārsta periodu vismaz par nedēļu, tāpēc līdakas vēl nav aktīvas,” spriež I.Zvejnieks. Sacensību pirmās dienas vakarpusē cope bija labāka un lomi lielāki, bet svētdienas rīta pusē cope bija diezgan bēdīga. Jā, bija līdakas, bet maz. Ieskaites garumu 60 cm sasniedza vien trīs makšķernieku līdakas. Kopvērtējumā ar vienu līdaku – 4,780 kg – uzvarēja Guntars Briedis. Otrajā vietā – Gunārs Rozenbergs, kuram abu dienu lielāko līdaku svars – 4,200 kg. Trešajā vietā – Krists Vaļģis ar 2,660 kg divu līdaku svaru.

Pirmajā sacensību dienā otru lielāko līdaku – 2,180 kg un 74 cm – izvilka Māris Cīrulis. Trešajā vietā ar 2,120 kilogramu smagu un 70 centimetrus garu līdaku bija rīdzinieks Regnars Vaskis. Otrajā dienā lielākā līdaka – 2,700 kg – bija Gunāram Rozenbergam. Arī otrās un trešās lielākās līdakas – 2,360 kg un 1,320 kg – ko izvilka Jānis Skulte un Krists Vaļģis, apstiprina kopējo tendenci, proti – līdakas nebija sevišķi lielas. Toties kopējais lomu svars ir gana prāvs ne tikai kopējā svara uzvarētājam G.Rozenbergam. Juris Ločs ar 10,220 kilogramu līdaku kopējo svaru ieguva otro vietu. Trešā vieta - lielākās līdakas īpašniekam Guntaram Briedim, viņa loms – 6,700 kg.

I.Zvejnieks informē, ka 54 līdakas tika palaistas atpakaļ ezerā. Abās dienās spiningotāji izvilka 48 līdakas ar 71,4 kilogramu kopējo svaru. Laikraksta “Alūksnes Ziņas” abonementu saņēma Andrejs Štaurs, Valdis Prazdnicāns un Aivars Čibals, kuriem šoreiz veiksme smaidīja mazāk.

Vairāk foto

Kategorijas