Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Savs strausu dārzs

Mārīte Dzene

2009. gada 20. maijs 09:02

2195

Liepnā eksotiskos putnus audzē priekam

Kad Marija Kovgere pārnāk no darba Liepnas internātpamatskolā, viņa steidzas pie strausiem. Lielie putni cēli pastaigājas aplokā un ziņkāri vēro katru nācēju, bet saimnieci viņi pazīst.

Izslimo strausu slimību

“Strausēnus paņēmām mazus, apmēram divus mēnešus vecus, un audzējām. Ļoti patika vērot, kā putnēni aug arvien lielāki. Pieaudzis strauss sasniedz. 2,5 metru augstumu. Tagad tiem ir vairāk nekā divi gadi. Tas nozīmē, ka būs jādomā, ko darīt ar olām,” stāsta Marija.

Viņa atzīstas, ka par lielajiem, skaistajiem putniem sapņojusi jau sen. Tikmēr runājusi, kamēr pierunājusi vīru Borisu audzēt strausus. M.Kovgere atklāj, ka viņai ik palaikam rodas kāda “slimība” jeb īpaša vēlme rūpēties par dzīvo dabu: par zivīm, par Aļaskas malamutu, par kokiem... “Ir vajadzīgs kaut kas sirdij. Labi, ja var atļauties darīt to, ko vēlas,” saka Marija. Tagad viņa jau ir pieradusi, bet pirmajos gados varēja stundām vērot strausus. Iespējams, ka drīz radīsies vēl kāda jauna aizraušanās.


Mežonīgie putni nav dumji

Ar savu sirsnību Kovgeri apliecina, ka strausus izlolot var tikai fanātiski ar entuziasmu pārņemti cilvēki. Apmēram 30 procenti no olas izšķīlušos mazuļu izdzīvo. Tas nozīmē, ka bija vajadzīgas īpašas rūpes un uzmanība, lai eksotisko putnu mazuļi izaugtu.“Sākumā stāstīju vīram, ka strausi daudz neēd. Tomēr patiesība ir tāda, ka speciālā barība iznāk dārga. To iepērkam Polijā. Tiesa, vasarā ir labi, jo ir zāle, bet ziemā sienu putni neēd,” skaidro M.Kovgere.Viņai strausi ir mīļi, tomēr saimniece nevar noliegt, ka tie ir mežonīgi. Lielie putni ir spēcīgi, un tiem ir izteikti savvaļas dzīvnieku instinkti, tāpēc svešam labāk būt piesardzīgam saskarē ar strausiem. Marija pieļauj, ka lielajiem putniem tāpat kā zivīm varētu nedēļu nedot ēst, tomēr Boriss strausus baro trīs reizes dienā. Tiek sapļauta zāle, saliets ūdens, sabērti auzu, miežu vai kviešu un kukurūzas graudi, kā arī speciālā barība. “Mēdz teikt, ka strausi ir dusmīgi. Nu nav! Ziņkārīgi gan,” raksturo Marija. Aplams esot arī apgalvojums, ka strausi galvu slēpj smiltīs. Putni galvu noliek uz zemes, lai to pakasītu ar kāju. Marija raizējas, jo strausi dzīvo 70 gadus. Kovgeri ir pensionāri, bet viņu bērni nedomā atgriezties Liepnā, lai gan blakus strausu aplokiem uzcelta jauna māja.


Vaļasprieks nav bizness

Pašlaik strausi ir ģimenes vaļasprieks, bet ar laiku varētu veidoties arī bizness. Taču par to Kovgeri pagaidām nedomā. Tiesa, arī citi strausu audzētāji apgalvo, ka sākumā nav domājuši par šo iespēju. Protams, Liepnas eksotiskie putni jau izraisījuši ne tikai apkārtējo cilvēku interesi. Tomēr Marija neuzskata, ka strausi varētu būt tūristu apskates objekts. Lielajiem putniem pēc savas būtības patīk izrādīties. Ja tie ir cilvēku apskatei, tad tas novērš viņu uzmanību no olu dēšanas. Viena ola sver 1,5 līdz 1,8 kilogramus un ir līdzvērtīga 25 vistu olām. No tās gatavota omlete var paēdināt 8 cilvēkus. Turklāt no strausa var izmantot visu – sākot no skropstām un spalvām līdz pat nagiem.

Kategorijas