Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai viens likums un viena taisnība visiem?

2009. gada 12. maijs 11:45

611

Tāds sauklis ir Saeimas namā, bet īstenībā? Runā par krīzi, bet “elites” latvieši grābj tūkstošus bez kauna un goda. Kas izsludināja tik stulbu likumu, ka lielajos valsts uzņēmumos priekšsēžu mēneša atalgojums var būt līdz 6000 latu mēnesī?

Kāda nenovērtējama atbildība bija pasta ģenerāldirektoram Krauklim, kāda briesmīga atbildība ir “Latvenergo” Miķelsonam? Viņu atbildība nerobežojas ar cilvēku dzīvībām! Uzskatu, ka ķirurgs vai vienkārši ārsts ir pelnījuši vairāk, jo no viņu darba atkarīgas cilvēku dzīvības. Tādi kungi kā iepriekš minētie var būt, bet varam iztikt arī bez viņiem. Uzskatu, ka augstākās amatpersonas algu griesti nedrīkst pārsniegt 1000 latus uz rokas, izņemot valsts un ministru prezidentu, kuriem varētu būt divas reizes vairāk.

Saeimas deputātiem – tik, cik likme ir skolotājiem! Un tas vēl ir par daudz, jo skolotājam piecas sešas stundas nopietni un iepriekš sagatavojoties jācenšas skolēniem iemācīt svarīgāko no savām zināšanām, kaut arī daļai skolēnu tas liekas nevajadzīgi, nav interesanti utt.

Pasts strādā ar zaudējumiem, bet Krauklim kompensācija 11,4 tūkstoši! Par ko? To es uzskatu par atklātu ņirgāšanos. Krauklis pats aizgāja, bet 2000 skolotājus izmetīs! Kādus tūkstošus maksās šiem cilvēkiem? Ak, jā – nav naudas... Krauklim bija, kaut zināms, ka bez tās viņš iztiktu.

Visas līdz šim bijušās augstākās amatpersonas ir saņēmušas lielas algas un kompensācijas, neatbildot ne par ko. Roze un arī iepriekšējie lauksaimniecības ministri likvidēja visu lauksaimniecību. Vai sodu saņēma? Nē! Saņēma kompensācijas tūkstošos! Tas pats par Latvijas ceļiem - par ceļiem maksājam, Satiksmes ministrijā dzīvo zaļi, bet šoferi lauž nost riteņus! Šlesera kungam sagribējies no satiksmes pāriet par Rīgas valdnieku. Cik gudri gan ir latvieši, ka var būt par jebkādu ministru, ja partija uztic.

Manuprāt, Saeimā nevajag sēdēt 100 cilvēkiem, pietiek ar 50. Varbūt baidās neizrēķināt procentuāli, ja nav 100? Cik gan jābūt aprobežotām amatpersonām, ja meklē naudu tur, kur tā nevar būt, bet nekādi nevar saskatīt, ka tā mētājas turpat blakus.

Atļaušos atgādināt, kur tā ir: algu griesti - 1000 lati, abiem prezidentiem - līdz 2000 latiem, miljonu sagrābējiem labprātīgi valsts kasē ieskaitīt 50 procentus no miljona un tad vēl paliks sev, bērniem un radiniekiem.

Mani kaitina Katrīnes Pasternakas kautrība, prasot ziedot 1 latu slimiem bērniem. Es aicinātu bagātniekus - Šķēli, Šleseru, Lembergu, Kraukli, Miķelsonu un citus - ziedot pa 1000, un mēs, nabagi, ziedosim pa 1 latam. Lai piedod man Dievs, ja šie kungi jau tā ir darījuši!

Mūsu avīzēs parādās deputātu saraksti pašvaldību vēlēšanām. Kāda jēga tādai rajona vadībai, kura pakļaujas manis aprakstītajām aplamībām un neaizstāv īstos darba darītājus? No deklarācijām redzams, ka mūsējiem jau arī nemaz tik maza tā aldziņa nav…

Krievu laikā bija daudz stulbību, bet attiecībā uz algām bija ļoti pieņemami. Es saņēmu 250 rubļus, bet rajona partijas pirmais sekretārs - divas reizes vairāk. Tagad pat pasta ģenerāldirektors saņem vairāk nekā presidents! Kur loģika?

Izlasīju “Alūksnes Ziņu” redaktores rakstu par Repšes “māmiņu un tētiņu” algām un nevarēju nerakstīt. Cik tālu var aizdomāties bagātie, zinot, ka mums visiem ir viena galva, divas rokas un kājas! Kā var būt tāda atšķirība mūsu darba augļu izvērtēšanā?

Atbalstu Triju Zvaigžņu ordeņa bruņinieka Bruno Zvejnieka teikto par daudzajām partijām, kas mūs sašķeļ, bet vieno kreisos ar divām partijām, tā ka pašvaldību vēlēšanās var uzvarēt kreisie. Kā var rasties nauda, ja valstij nekas nepieder, kas dotu ienākumus? Viss ir pārdots, uz kā pamata radušies miljonāri. Zemnieki arī sāka uzdarboties 15 gadus par vēlu, jo lauksaimniecības Latvijā gandrīz vairs nav. Kāda alga jāmaksā Lauksaimniecības ministrijā strādājošajiem? Manuprāt, pat minimālā ir par lielu! Kur ir mūsu cukurs (cukurbietes kādreiz ara zemē), mūsu sērkociņi, mūsu velosipēdi, mūsu radio, mūsu smaržas? Lūk, kungi, tā jūs saimniekojat! Augstmaņi domā, ka klīstošie cilvēki izmaksā mazāk nekā strādājošie. Baidieties, nepaēdis cilvēks ir bīstams, to jau sākam izjust. Ko Dūklavs izdarīs? Viņš neatjaunos cukurfabrikas, neradīs labības audzēšanai labvēlīgus apstākļus, kā deviņdesmitajos gados darīja zemnieku īstais aizstāvis Bresis. Pārējie pēc Breša bija bezjēdzīgi, labāk nebūtu bijis neviena, zemnieki paši tiktu galā. Valstī nav programmas nevienā ministrijā. Izglītības ministrijā nekā nezina, cik vajadzēs skolototājus attiecīgajos priekšmetos. Augstskolas tikai ražo speciālistus bez kāda plāna - ka tikai vairāk studentu un vairāk izspiest naudas. Kāda gan man daļa, ko tālāk dara students, kurš samaksājis vairākus tūkstošus? Skola darbavietu nenodrošina. Vai tiešām tie simti cilvēku Izglītības ministrijā nav spējīgi izplānot, cik mazajā Latvijā vajag matemātiķu, fiziķu, ķīmiķu, angļu valodas un citu skolotāju 10 gadus uz priekšu? Pārkvalifikācija ir šīs bezatbildības un bezdarbības sekas. Kāpēc “krievu laikā” man varēja pateikt, kur mani pēc skolas gaidīs? Turklāt par lekcijām nebija jāmaksā un uz tām vajadzēja iet obligāti, bet tagad ir otrādi!

Nolādētā nauda latviešus dzen uz bezdibenī. Tas ir mans un manu paziņu viedoklis, kas varbūt ne visiem ir pieņemams.

Kategorijas