Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes arodvidusskolas “būt vai nebūt”

Mārīte Dzene

2009. gada 12. maijs 08:07

988

Strauji tuvojas mācību gada beigas. Šis ir laiks, kad skolotājiem un skolēniem vajadzētu zināt, kur varēs strādāt un mācīties. Apes arodvidusskolas kolektīvā joprojām valda neziņa, lai gan jau vairākkārt masu medijos bijusi informācija, ka skola tiks slēgta.

Ministrija gatavojas slēgt skolu

“Ministrija kā šīs mācību iestādes dibinātāja nesaskata iespējas uzturēt skolu, tāpēc vēlas to slēgt. Ja pašvaldībai parādītos vēlme to pārņemt, tad būtu cits jautājums. Ir pilnīgi skaidrs, ka ministrija finansiāli nespēj uzturēt skolu, kurā ir mazāk par 50 audzēkņiem, lai gan ēkas ir tik lielas, ka tajās varētu mācīties 300 un 400 audzēkņi,” atzīst ministrijas Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta direktors Jānis Gaigals.

Viņš norāda, ka ministrija gaida iniciatīvu no pašvaldības. Taču līdz jūnija beigām šis jautājums ir jāizlemj Ministru kabinetā. J.Gaigals uzsver, ka profesionālo skolu skaita samazināšana ir neizbēgama. “Galvenais jautājums šobrīd ir, kā izdzīvot. Tāpēc nevar saglabāt skolu, kuras izmaksas ir sešas reizes lielākas nekā turpat netālu citās mācību iestādēs. Tas nozīmē, ka tā tiek uzturēta uz citu skolu rēķina. Nav neviena saprātīga argumenta, kāpēc to vajadzētu darīt,” spriež J.Gaigals.

Pašvaldība meklē iespējas saglabāt

Apes domē laikraksts uzzināja, ka pagājušajā ceturtdienā pašvaldības pārstāvis bija Izglītības un zinātnes ministrijā ar priekšlikumiem arodvidusskolas pārveidošanai. Diemžēl ministrijā nav izstrādāti kritēriji, lai sarunās ar pašvaldību varētu vērtēt mācību iestādes pastāvēšanas nosacījumus. Tie tiek gatavoti. Ministrijas parlamentārais sekretārs Rolands Broks piedāvāja pašvaldībai iepazīt Latgales reģiona sociālās korekcijas iestādes pieredzi, jo tai izdevās panākt vienošanos ar ministriju par līdzdalību tās uzturēšanā. Pagaidām ir skaidrs tikai tas, ka neviena pašvaldība nevar uzņemties segt Apes arodvidusskolas budžetam nepieciešamos 220 000 latus.

Apes domē uzskata, ka ir jāmeklē alternatīvas – jāmaina mācību programmas un jāmeklē citas iespējas. Šajā piedāvājuma veidošanā nepieciešama arodvidusskolas pedagogu iniciatīva, kura pagaidām nav jūtama. Pašvaldības pārstāvis tikās ar Aizsardzības ministrijas parlamentāro sekretāru Kārli Šadurski un Jaunsargu komandieri Sergeju Čeveru, lai piedāvātu veidot Apē vidējās izglītības kara skolu un pilnveidot bāzi jaunsargu mācībām.

Audzēkņi varēs turpināt mācības

J.Gaigals uzsver, ka Apes arodvidusskolas audzēkņi to pašu izglītības programmu varēs pabeigt Alsviķu profesionālajā skolā. Šīs skolas direktore Anita Palma atzīst, ka par šo iespēju ministrija ir informējusi jau sen. Viņa uzskata, ka tā ir reāla. Tiesa, pagaidām direktorei nav ministrijas rīkojuma, tāpēc viņa nevēlas par to stāstīt. “Mēs pārmaiņām esam gatavi, bet runāsim tad, kad būs konkrēti zināms – ir jāpārņem Apes arodvidusskola. Ja paliksim tuvākajā apkārtnē vienīgā arodskola, uzņemsim arī audzēkņus bez īpašām vajadzībām,” saka A.Palma. Ministrija piedāvājusi pārņemt arī arodvidusskolas ēkas, taču Alsviķu skolai tās nav vajadzīgas. Direktore atzīst, ka ilgstošā neziņa nomāc pedagogus. Viņi vēlas plānot darbu nākamajam mācību gadam.

Kategorijas