Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai studenti mācības turpinās?

2009. gada 8. maijs 09:48

910

Linda Celma, studē RPIVA programmā Sākumskolas skolotājs ar tiesībām mācīt vienu priekšmetu pamatskolā
Augstākā izglītības ir nepieciešama

Toms Mintāls, studē RTU transportsistēmu inženierijas programmas pēdējā kursā
Izdzīvos ari bez stipendijas

Arita Vīksna, studē LU Sociālo zinātņu fakultātē  Komunikācijas zinātnē žurnālistikas modulī
Izdevumi jāsamazina administrācijai

Linda Celma, studē RPIVA programmā Sākumskolas skolotājs ar tiesībām mācīt vienu priekšmetu pamatskolā

-Es vēl neesmu iedziļinājusies šajā jautājumā, jo finansējuma samazinājums reāli būs izjūtams nedaudz vēlāk. Kā viss būs, tad jau redzēsim. Vien esmu saskārusies ar tādu dīvainību kā kopētavas mistiskais darba laiks, acīm redzot skola ekonomē uz šī. Nedomāju, ka skolām ir bijuši “treknie gadi” kā to teica ministrs, bet skolas telpas tik un tā ir aprīkotas kvalitatīvi, patīkamas un ērtas.

Vienīgais, kas mani uztrauc ir vai nākamgad varēšu atrast prakses vietu, jo augstskola vairs to nenodrošinās. Kredīt saistību man nav, jo mācos budžeta grupā un ceru, ka tā tas arī paliks. Nedrošība jau ir, bet jācer uz labāko. Mācīšos tik un tā, jo augstākā izglītības ir nepieciešama.

Toms Mintāls, studē RTU transportsistēmu inženierijas programmas pēdējā kursā

-Reformu vērtēju negatīvi, jo tā jau stipendijas bija mazam skaitam studentu, tagad to saņems vēl mazāks skaits studējošo. To izjūtu arī es, jo finanšu samazināšanas dēļ stipendiju nemaksā arī man. Bet tā kā šis man ir pēdējais gads, tad izdzīvošu arī bez stipendijas. Jāatzīst, ka stipendija tomēr ir būtisks finansējums dārgajai dzīvei galvaspilsētā.

Labi ir tas, ka es studēju par valsts līdzekļiem, respektīvi esmu budžeta grupā, tāpēc studiju maksas maiņā mani tik skarbi neskars. Jāsaka, ka studiju kvalitāte ir apmierinoša. Šo četru gadu laikā ir veikti arī uzlabojumi skolā – ir bijuši remonti, iegādāta jauna aparatūra, ierīkota trenažieru zāle, bet nepiekrītu, ka tie bija “treknie gadi”.

Arita Vīksna, studē LU Sociālo zinātņu fakultātē Komunikācijas zinātnē žurnālistikas modulī

-Skolā krīzi izjūtu diezgan tieši – viena no divām kafejnīcām tika slēgta, bibliotēkai darba laiks samazināts radikāli. Printēšanai, kopēšanai un soda nauda nenodotu grāmatu pieaugusi par 40%.

Studiju maksu man mainīt nevar, jo studiju sākumā tika noslēgts līgums par konkrētu summu. Nav zināms, vai tiks samazinātas budžeta vietas. Pirmajā gadā nebiju budžeta grupā, šajā mācību gadā salīdzinot vidējās atzīmes ierotēju budžeta grupā. Kas zina, vai nākamgad palikšu, jo konkurss ir milzīgs, labākā vidējā atzīme 9,4. Stipendiju var iegūt tikai 2-3 labākie no 28 budžetā esošajiem. Transporta kompensācija ir divas reizes mēnesī vienā virzienā. Pirmajā semestrī tas bija 6,78 lati, tad šajā semestrī tas ir tikai 4.04 lati. Par to pat vienā virzienā uz Alūksni aizbraukt nevar.

Izglītībai nauda ir jāgriež nost, tas nevar būt izņēmums, ja jostas tiek savilktas pat veselības aprūpei. Taču izdevumi būtu jāsamazina administrācijai, jāpārvērtē dažādu ekstru vajadzība.

Kategorijas