Aluksniesiem.lv ARHĪVS

(papildināts) Var pārbaudīt veselību bez maksas

2009. gada 7. maijs 07:53

1671

Visa rajona iedzīvotājiem no šodienas līdz pat sestdienai ir iespēja bez maksas pārbaudīt savu veselības stāvokli. To varēs izdarīt laukumā pie administratīvās ēkas, Dārza ielā 11, 7., 8., 9. maijā no pulksten 10. līdz 17. Veselības pārbaudes veiks ASV Mičiganas štata Nacionālās gvardes militārie mediķi kopā ar Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku mediķiem, Sabiedrības veselības aģentūru un Latvijas medicīnas studentiem.

Veselības veicināšanas pasākumu laikā iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas saņemt vispārēju veselības stāvokļa novērtējumu, t.sk. veikt acu pārbaudi, saņemt zobārsta konsultāciju, veikt sirds veselības stāvokļa novērtējumu, holesterīna un glikozes testus. Holesterīna un cukura līmeni asinīs pārbaudas Sabiedrības veselības aģentūras Balvu Sirds veselības kabineta māsiņa Iveta Ločmele un RSU studenti. Tāpat arī  visas trīs dienas Sabiedrības veselības aģentūras informatīvajā stendā pieejami informatīvie materiāli par veselīgu dzīvesveidu.

Iedzīvotājiem, kuriem būs nepieciešamas brilles un kuras nebūs jāizgatavo pēc specifiskiem parametriem, tās tiks izsniegtas bez maksas. Bērniem vecumā līdz 12 gadiem būs iespēja saņemt zobu apstrādi ar fluoru saturošu līdzekli.

Pasākuma mērķis ir veicināt iedzīvotāju izpratni par savu veselības stāvokli, un katrs apmeklētājs saņems informatīvu izziņu latviešu valodā ar apskates laikā konstatētajiem novērojumiem, kā arī ieteikumu vērsties pie ģimenes ārsta vai attiecīga speciālista. 

Palielinās iedzīvotāju interese
“Otro gadu tiek rīkots šāds veselības veicināšanas pasākums ne tikai Alūksnē, bet arī Liepājā. Mūsu mērķis ir pievērst iedzīvotāju uzmanību savai veselībai, rosināt vairāk rūpēties par to. Ar katru atnākušo ASV un mūsu NBS mediķi iejūtīgi aprunājas, lai labāk varētu konsultēt. Tiek veikta redzes pārbaude, asinsspiediena mērījumi un noteikts cukura līmenis asinīs, lai laikus atklātu diabēta slimniekus. Zobārsts pārbauda zobus un iesaka, kas jādara mutes veselības uzlabošanai. Bērniem vecumā no 5 līdz 12 gadiem arī apstrādā zobus ar fluoru saturošu līdzekli,” stāsta NBS Apvienotā štāba medicīnas pārvaldes vecākais virsnieks Aivars Sudrabiņš.


Viņš uzsver, ka ārstniecība nenotiek. To iespējams veikt tikai sadarbībā ar ģimenes un ārstējošiem ārstiem. Pagājušajā gadā iespēju saņemt izsmeļošu informāciju par veselības stāvokli izmantoja apmēram 3000 iedzīvotāju, bet šogad droši vien būs vēl vairāk. Vēl rīt rajona iedzīvotāji var izmantot vairāk nekā 30 militāro mediķu zināšanas un pieredzi veselības pārbaudē.

Vērtē veselību pansionātā un mājās

Vakar militārie mediķi pārbaudīja veselību  Alūksnes pansionāta klientiem. Tur strādāja plaša profila medicīnas speciālisti. “Man pārbaudīja sirdsdarbību un asinsspiedienu, ko atzina par normālu tādā vecumā. Ļoti patīkami, ka militārie mediķi ir ārkārtīgi laipni. Viņi brīnījās, ka es gandrīz nelietoju zāles. Toties ēdu daudz augļu. Pagājušajā ziemā neesmu ne reizi slimojusi,” atzīst pansionāta kliente Ārija Cimbule.
Bija arī mājas vizītes pie aprūpējamiem alūksniešiem. Viņiem tika dota iespēja arī saņemt brilles, kuras nav jāgatavo pēc specifiskiem parametriem. Alūksnes Sociālās palīdzības centra medicīnas māsa Anda Vīksna piedalījās mājas vizītēs. Viņa atklāj, ka kādai alūksnietei ASV mediķis ieteicis veikt acu operāciju, lai gan sieviete ir jau sirmā vecumā.


 “Mājas vizītes bija vairākiem cilvēkiem. Apmēram stundu garas sarunas laikā ar katru tika noskaidrotas saslimšanas un medikamenti, kādi tiek lietoti ārstēšanai, kā arī doti ieteikumi. Tika atstāta informācija latviešu valodā par veselības stāvokli. Ģimenes ārsts saskaņā ar šiem ieteikumiem varēs izrakstīt zāles un izraudzīties labāko ārstēšanas veidu,” stāsta centra biroja “Aprūpe mājās” vadītāja Zanda Poruka.
ASV Mičiganas armijas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Tomass Ketlers apmeklēja NBS Kājnieku skolu, tikās ar skolas komandieri majoru Agri Ozoliņu, pašvaldības pārstāvjiem un ASV militārajiem mediķiem. Sadarbība ar Nacionālo gvardi ilgst kopš 1993.gada.


Kategorijas