Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sargās līdaku dabisko nārstu

Ilze Bogdanova

2009. gada 21. aprīlis 08:26

9383

Iestājoties pavasarim un tuvojoties zivju nārstam, darbu Alūksnes ezerā atsāks pilsētas domes pilnvarotās personas zivju resursu aizsardzībā. Kopā ar pašvaldības iestādes „Alja” darbiniekiem viņi rūpēsies par malu zvejniecības izskaušanu pašmāju ezerā.

Alūksnes pilsētas domes un Jaunalūksnes pagasta padomes kopīgās pašvaldības iestādes „Alja” direktors Igors Zvejnieks atklāj, ka šobrīd ir 10 pilnvarotās personas, kas šim amatam pieteikušies no pašu makšķernieku vidus. Minēto statusu viņi saņēmuši jau pagājušajā gadā, tādējādi palielinoties to cilvēku skaitam, kas var iesaistīties ezera zivju resursu aizsardzībā un pavairošanā.

Rūpējas par līdaku daudzumu

Par šāgada pirmo kopīgo uzdevumu viņiem kļūs līdaku dabiskā nārsta nosargāšana pret malu zvejniecības piekopējiem. I.Zvejnieks norāda, ka šogad līdaku nārsts gaidāms aptuveni vienā laikā ar makšķerēšanas sezonas sākumu. Rezultātā izpaliks ikgadējā līdaku daudzuma pavairošana ar vaislas zvejas jeb līdaku slaukšanas starpniecību, kad iegūtie ikri tiek ataudzēti inkubatorā, lai vēlāk, izšķiļoties līdaku kāpuriem, tos ielaistu atpakaļ ezerā.

Lai gan pastāv iespēja līdaku kāpurus iegādāties zivju audzētavās, nav zināms, vai šim mērķim tiks rasti līdzekļi pašvaldības iestādes budžetā. Līdz ar to, pagaidām par vienīgo iespēju pavairot līdaku daudzumu ezerā kļūs dabiskais nārsts, ko ik gadu apdraud malu zvejniecības piekopēji un kas pašreizējā situācijā iegūst arvien lielāku nozīmi.

Darbosies kopā ar policiju

Lai vienotos par kopīgu pasākumu plānu dabiskā nārsta sargāšanā, trešdien notika pilnvaroto personu sapulce. Tajā piedalījās Alūksnes pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons un inspektors Gints Teterovskis, kā arī Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes vecākais inspektors Imants Hamanis, kas precizēja sanākušo personu pilnvaru robežas un skaidroja nelikumību novēršanas kārtību.

Sapulces dalībnieki vienojās par regulāru reidu veikšanu Alūksnes ezera teritorijā, izmantojot dažādas kontroles metodes. I.Zvejnieks uzsver, ka, tā kā pilnvarotajām personām nav iespējams vienām pašām aizturēt pārkāpējus, šis darbs norisināsies ciešā sadarbībā ar pašvaldības policiju un inspektoriem, kas nekavējoties tiks informēti par atklātajiem malu zvejniecības gadījumiem.

Ļaus cīņai kļūt produktīvākai


Tiesa, dabiskā līdaku nārsta nosargāšana kļūs tikai par vienu no pasākumiem cīņā ar likumpārkāpējiem, jo malu zvejniecība ir aktuāla visu gadu. Pašvaldības iestādes „Alja” direktors atzīst, ka līdz šim likumīgas tiesības cīnīties ar nelegālajiem zvejniekiem Alūksnes rajonā bijušas vien dažiem cilvēkiem, tādējādi padarot problēmas atrisināšanu grūti izpildāmu.

Tagad pilnvaroto personu aktīva iesaistīšanās ļaus šai cīņai kļūt produktīvākai, jo, kā apgalvo I.Zvejnieks – šis statuss dod tiesības nevis uz visu paraudzīties no malas, bet gan iesaistīties praktiski. „Tas viss ir tikai tādēļ, lai mēs iespējami daudz zinātu, kas notiek uz ezera,” viņš saka. „Jo vairāk cilvēku uz ezera parādīsies un jo biežāk kāds sekos līdzi tur notiekošajam, jo mazāk kļūs likumpārkāpēju.”

Kategorijas