Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Sabiedrība citai politikai” - uzņēmēju saraksts bez politiskās pieredzes

Līga Vīksna

2009. gada 20. aprīlis 10:15

7824

Alūksnes novada vēlēšanām pirmie savu sarakstu iesniedza partija “Sabiedrība citai politikai” (SCP). Saraksta līderis ir uzņēmējs Verners Kalējs, kā nākamie sarakstā ir uzņēmēji Dzintars Adlers, Askolds Zelmenis, pedagoģe Silvija Aizupe un uzņēmējs Valdis Zadumins.

“Iesaistīties partijā mani uzaicināja, līdz šim neesmu pārāk interesējies par politiku. Kaitina, ka gan valstī, gan pašvaldībā politiķi par daudz ko runā nākotnes formā. Nekad neesmu dzirdējis: “Vakar mēs izdarījām to, bet parīt izdarīsim to,” saka V.Kalējs.

Attīstīs uzņēmējdarbību

SCP sarakstā 90 procenti ir uzņēmēju. “Viņi ir pierādījuši sevi ar darbiem daudzu gadu garumā, nevis vārdiem, spēj loģiski domāt un izvērtēt situāciju. Ja viņi ir spējuši noturēt savus uzņēmumus, kāpēc viņi nevarētu strādāt arī novada domē? Mūsu kandidātiem ir ļoti minimāla politiskā pieredze, bet ne vienmēr tā ir svarīgākā. Uzskatām, ka pieredzi var gūt, strādājot praktisku darbu – novadam ir vajadzīgs saimnieks, kas uz visu raugās ar saimnieka aci, ne politiski. Reizēm šķiet, ka apzināti dara pretēji tam, kā būtu labāk. Mūsu sarakstā ir cilvēki, kas var darīt labāk,” norāda V.Kalējs.

Viņš uzsver, ka SCP brīnumus nesolīs. Galvenais – neļaut izpostīt vai vēl vairāk padziļināt sasāpējušās problēmas. “Mūsu mērķi - saglabāt novadā darba vietas un attīstīt uzņēmējdarbību, jo rajonam ir liels potenciāls ražošanai. Gādāt, lai šeit būtu pieejama laba sociālā un medicīniskā aprūpe, tādēļ nepieļaujam domu, ka tiktu likvidēta Alūksnes slimnīca. Lai novadā būtu maksimālas izglītošanās iespējas. Lai novada budžetu tērētu lietderīgi un šīs darbības tiktu publiski skaidrotas iedzīvotājiem,” stāsta V.Kalējs.

Naudu netērē lietderīgi

Viņš uzskata, ka nodokļu maksātāju nauda pašvaldībā netērē lietderīgi. “Par šo naudu būtu jālabo ceļi un jādara citas labas lietas, bet to nejūt. Šķiet dīvaini, kādēļ dara ačgārnības, piemēram, lāpot bedrītes. Tad jau varbūt labāk uzreiz bērt latus bedrēs, nevis katru nedēļu vienās un tajās pašās bedrēs likt dārgo maisījumu! Izbrīnu un neizpratni rada tas, ka pašreizējos apstākļos steigā Pilssalā būvē dārgu stadionu. Pilsētā ir aktuālākas lietas, ko jāīsteno. Manuprāt, Alūksnes vizītkarte ir Jaunā pils, bet pašlaik tā izskatās kā noplukusi vārna,” secina V.Kalējs.

Jautāts, kā domā panākt to, lai kāds no Alūksnes novada pagastiem nekļūtu par nomali, V.Kalējs uzsver – par to visvairāk būs jāgādā katra pagasta izpilddirektoram. “Viņam būs jāuztur saikni ar novada domi un jāgādā, lai viņa pagastu neaizmirstu. Ceru, ka novada domē tiks ievēlēti cilvēki, kas nepieļaus nomaļu pamestību,” uzsver V.Kalējs.

15 vai 16?

Viņš uzskata, ka pašreizējā situācijā novadu veidošanu vispār vajadzētu atlikt.

“Patiesība reformu vajadzēja īstenot jau pirms sešiem gadiem. Pašlaik ir grūti pateikt, vai Alūksnes novadā labāk būtu veidot 15 vai 16 pakalpojumu pārvaldes. Ja vietējā pārvalde paliek līdzšinējā statusā, tad tādu nevajag. Bet, ja būs 15, tad kādas pašvaldības iedzīvotāji tiks apdalīti. Pašlaik neviens nevar pateikt, kādi kuram būs pienākumi un kurā amatā kurš paliks. Viss būs atkarīgs no valsts nostājas un finansēm,” secina uzņēmējs.

"Sabiedrība citai politikai"
Deputātu kandidātu saraksts 

Nr Vārds, Uzvārds(18) Dzimis Darba vieta Amats Izglītība1  Verners Kalējs 1954  SIA "Verners un draugi"  valdes priekšsēdētājs  vidējā2  Dzintars Adlers 1967  SIA "SDA"  valdes loceklis  vidējā3  Askolds Zelmenis 1968  SIA "4PLUS"  valdes loceklis  augstākā4  Silvija Aizupe 1963  Bejas pamatskola  direktore  augstākā5  Valdis Zadumins 1961  SIA "GBVJ"  valdes priekšsēdētājs  augstākā6  Guntis Kozilāns 1965  SIA "TU VIDLATAUTO"  pasažieru pārvadājumu daļas vadītājs  augstākā7  Edijs Berkulis 1981  SIA "BM BŪVE"  valdes priekšsēdētājs  vidējā8  Aija Kalēja 1956  SIA "Alūksnes slimnīca"  terapijas nodaļas vadītāja  augstākā9  Viola Lāce 1978  nav     vidējā10  Daiga Bētere 1964  LR Vidzemes apgabaltiesas Alūksnes zemesgrāmatu nodaļa  konsultante  vidējā11  Inta Cinglere 1972  Malienas pagasta padome  galvenais grāmatvedis  vidējā12  Ziedīte Aigare 1968  RP IP Alūksnes rajona Izglītības iestāžu atbalsta centrs  logopēde  augstākā13  Ligita Belova 1976  Jaunalūksnes pagasta pirmsskolas izglītības iestāde "Pūcīte"  vadītāja  augstākā14  Maija Plahotina 1948  SIA "Alūksnes poliklīnika1"  otolaringologs  augstākā15  Andis Zariņš 1968  SIA "OZOLI AZ"  valdes loceklis  vidējā16  Edgars Ogņevs 1967  SIA "Pajumte EA"  izpilddirektors un projektu vadītājs  augstākā17  Juris Gusts 1952  VMD KPC apmācību centrs"Mežtekas"  vadītājs  vidējā18  Juris Griščenko 1965  SIA "ĒRAS"  valdes loceklis  augstākā 

 

 


Kategorijas