Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmajā dienā iesniedz četrus sarakstus

2009. gada 17. aprīlis 15:51

6680

Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanas pirmajā dienā Alūksnes un Apes novadu vēlēšanām tika iesniegti četru partiju saraksti. Ražena pirmā darba diena bija Alūksnes novada vēlēšanu komisijai, jo visus sarakstus iesniedza tai. Apes novada vēlēšanu komisija pirmajā dienā nesaņēma nevienu pretendentu sarakstu.

Pirmie savu sarakstu Alūksnes novada vēlēšanām iesniedza partija “Sabiedrība citai politikai”, kur saraksta līderis ir uzņēmējs Verners Kalējs. Otrie sarakstu iesniedza “TB/LNNK” - saraksta līderis pašreizējais Alūksnes domes deputāts Ainars Melders. Kā trešie savu sarakstu jau pirmajā dienā iesniedza partija “Jaunais laiks”, kur līdera loma uzticēta pašreizējam Alūksnes pilsētas domes deputātam Jānim Liepiņam. Bet ceturtie savu sarakstu iesniedza “LPP/LC”, kur līderis ir Alūksnes rajona padomes priekšsēdētājs Laimonis Sīpols.

 Kā zināms, Alūksnes rajonā veidosies divi novadi – Alūksnes un Apes. Alūksnē sarakstus pieņem Alūksnes administratīvās ēkas mazajā zālē, bet Apē – Apes pilsētas ar lauku teritoriju domes ēkas zālē. Pirmā sarakstu iesniegšanas diena ir vilinoša ar to, ka tās partijas saraksts, ko iesniegs pirmo, 6.jūnija vēlēšanās būs kā pirmā balsošanas zīme starp visām, ko vēlētājs paņems rokā.

“Kandidātu sarakstam un tam pievienotajiem dokumentiem ir jābūt sagatavotiem, izmantojot datorprogrammu, kas atrodama Centrālās vēlēšanu komisijas mājas lapā internetā. Lai izpildītu šīs prasības, ir jābūt zinošam datorspeciālistam vai arī jāmeklē tā palīdzība. Varbūt tas ir iemesls,. Kāpēc pirmajā dienā deputātu kandidātu saraksti Apes novada pašvaldības vēlēšanām vēl netika iesniegti,” pieļauj Apes vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Iveta Loča.

Tiesa, rakstveidā un elektroniskā veidā iesniegti dokumenti var atvieglot vēlēšanu komisijas darbu, lai tie uzreiz būtu pieejami vēlētajiem. I.Loča ir informēta, ka sarakstu gatavojas iesniegt 21.aprīlī, kad vēlēšanu komisija strādās no 14.00 līdz 18.00. Vai kāda saraksta iesniedzēji izmantos iespēju to darīt citā laikā, iepriekš saskaņojot, viņa nevar prognozēt.

Piesakoties vēlēšanām, kandidātu sarakstam jāpievieno 4000 zīmju priekšvēlēšanu programma, kā arī jāsniedz noteiktas ziņas par sarakstā iekļautajiem deputātu kandidātiem. Piesakot sarakstu vēlēšanām, jāiemaksā drošības nauda, kuras lielums ir atkarīgs no iedzīvotāju skaita vēlēšanu apgabalā. Drošības nauda tiek atmaksāta, ja sarakts vēlēšanās iegūst vismaz vienu deputāta vietu. Savukārt, ja sarakstam neveicas, drošības nauda iemaksājama pašvaldības budžetā. Šogad pirmo reizi visi deputātu kandidātu saraksti obligāti sagatavojami un iesniedzami arī e-formātā. Tas sekmēs sarakstu, priekšvēlēšanu programmu un ziņu par kandidātiem publicēšanu internetā.

Partijas un vēlētāju apvienības sarakstus varēs iesniegt desmit dienu laikā – no 17.līdz 27.aprīlim.

 

Kategorijas