Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Svētku brīvdienās bija jādzēš pieci ugunsgrēki

Mārīte Dzene

2009. gada 15. aprīlis 09:05

641

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Alūksnes brigādei laikā no 10.līdz 14.aprīlim katru dienu bijuši izsaukumi. Vistraģiskākais bija ugunsgrēks 13.aprīlī Alūksnē, O.Vācieša ielā, dzīvojamā mājā. Tajā dūmos nosmaka vīrietis.

Atrod vīrieti bez dzīvības pazīmēm
“Naktī no 12. uz 13.aprīli pulksten 3.50 tika saņems izsaukums. Izbrauca divas automašīnas. To ierašanās brīdī ēkā bija liels piedūmojums. Glābējiem bija nepieciešami elpošanas aparāti, lai dotos pārbaudīt telpas. Pēc 6 minūtēm no pirmā stāva dzīvokļa tika iznests vīrietis bez dzīvības pazīmēm. Bija izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība, kas veica atdzīvināšanu, bet 62 gadus vecais cilvēks bija gājis bojā,” stāsta brigādes komandieris Igors Dovgans.
Viņš norāda, ka degšana dzīvoklī nebija liela. Tajā dega sadzīves mantas apmēram 3 kvadrātmetru platībā, taču ar to pietika, lai acīmredzami neuzmanīga apiešanās ar atklātu uguni, iespējams, smēķēšana, beigtos traģiski.
No Jaunalūksnes pagasta 13.aprīlī tika saņemts aicinājums glābt Alūksnes ezera ledū ielūzušu stirnu. Ar speciālā aprīkojuma – Hanzas dēļa – palīdzību izdevās nogādāt stirnu krastā.

Deg dzīvojamā māja un kūts

Alsviķu pagasta dzīvojamās mājas skurstenī 10.aprīlī pulksten 12.04 dega sodrēji, kā arī aizdegās skapis un grīda apmēram divu kvadrātmetru platībā otrā stāva istabā. 20 minūšu laikā ugunsgrēks tika lokalizēts. 12.aprīlī pulksten 14.00 glābēji steidzās uz Jaunalūksnes pagasta “Liepāniem”, kur dega kūts jumts apmēram 30 kvadrātmetru platībā. “Uz ugunsgrēka vietu izbrauca divas automašīnu cisternas. Labi, ka ūdens ņemšanas vieta – dīķis – bija turpat blakus, tāpēc dzēšana bija veiksmīga. Jau pēc pusstundas ugunsgrēks bija ierobežots. Kūts jumts nodega, bet pārsegumi palika un ēku var atjaunot. Tika izglābti arī lopi,” norāda I.Dovgans. Ugunsgrēka iespējamais iemesls varētu būt siena aizdegšanās, bet policija to vēl noskaidros.

Kūlas ugunsgrēki apdraud ēkas un mežu

Liepnas pagasta Adamovā 11.aprīlī pulksten 14.10 dega kūla apmēram divu hektāru platībā. Liesmas tika slāpētas ar pletnēm. Nepilnas stundas laikā ugunsgrēks bija likvidēts. “Palīgā dzēst bija devušies vietējie iedzīvotāji, lai neļautu liesmām izplatīties. Uguns apdraudēja sagatavotos skābbarības rulonus, tāpēc to vajadzēja apturēt un apdzēst,” informē I.Dovgans. Gandrīz tajā pašā laikā – pulksten 14.44 – tika saņemts izsaukums, ka Apes lauku teritorijas “Lielanšos” deg kūla apmēram hektāra platībā. Tur liesmas apdraudēja dzīvojamo māju un jaunaudzi. “Dzēšanas darbos palīdzēja kaimiņi, tāpēc ātri izdevās likvidēt degšanu. Citviet Latvijā kūlas ugunsgrēku ir bijis vairāk, bet mūsu pusē laika apstākļi ne visur ir labvēlīgi vēlmei dedzināt kūlu. Acīmredzot lielāka pērnās zāles dedzināšana ir gaidāma šonedēļ un arī turpmāk,” secina I.Dovgans. Tiesa, daudz kas būs atkarīgs no laika apstākļiem. Ja jaunā zāle sazaļos ātri, tad varētu arī iztikt bez daudziem izsaukumiem uz šiem ugunsgrēkiem. I.Dovgans norāda, ka policija centīsies noskaidrot šo un citu kūlas ugunsgrēku izraisītājus.

Kategorijas