Aluksniesiem.lv ARHĪVS

"Horizonts" atklāj jubilejas sezonu

Ilze Bogdanova

2009. gada 14. aprīlis 17:14

537

Šodien starts tika dots ikgadējam orientēšanās sacensību seriālam „Horizonts”. Lai gan pasākums kļuvis par neiztrūkstošu pavasara/ rudens sporta kalendāra sastāvdaļu, šis gads orientēšanās seriālam solās būt īpašs – aprit 25 gadi kopš „Horizonta” pirmajām sacensībām.

Savas pastāvēšanas laikā „Horizonts” piedzīvojis labākus un sliktākus brīžus, kā arī vairākas būtiskas pārmaiņas, attīstoties un mainoties līdzi laikam: ar roku zīmētās kartes pārvērtušās datorgrafikā veidotajās, kontrolpunktu krāsainos zīmuļus un hronometru nomainījusi elektroniskās atzīmēšanās sistēma, aicinājums uz ikgadējo sezonu īpašas programmiņas veidā palicis krāšņāks un kvalitatīvāks, bet seriālā iekļauto kārtu skaits un dalībnieku pulciņa lielums – stabilāks.

Neskatoties uz minētajām pārmaiņām, savu būtību aizvadītā ceturtdaļgadsimta laikā „Horizonts” nav zaudējis. Joprojām tas ik otrdienu pulcē aktīvās atpūtas un orientēšanās sporta entuziastus, piedāvājot vienu dienu nedēļā atpūsties no ikdienas rūpēm. Vienkāršība un pieejamība plašām tautas masām – tās ir sacensību seriāla raksturojošās iezīmes, kas ik gadu pulcē gan skolu jaunatni, gan orientēšanās sporta veterānus un debitantus no vairākiem rajoniem.

Piedzīvo dažādus laikus

Orientēšanās kluba „Alūksne” vadītājs Vilnis Veļķeris atzīst, ka Alūksnē rīkotais orientēšanās seriāls ir viens no vecākajiem Latvijā. Uzsākot sacensību rīkošanu kopā ar toreizējo Gaujienas sporta skolotāju Edmundu Zvaigzni, viņi vienojušies par otrdienām kā „Horizonta” kārtu norises dienām. Šī izvēle balstījusies uz tā brīža orientēšanās sporta strauji pieaugošo popularitāti, kas tādējādi ļautu piedalīties trešdienu vakaros Smiltenē notiekošajās sacensību kārtās.

Savu slavas zenītu „Horizonts” sasniedzis pirmajos gados pēc tā dibināšanas, kad dalībnieku skaits pieaudzis līdz vairākiem simtiem. V.Veļķeris to skaidro ar lielo ieinteresētību par tobrīd salīdzinoši mazpazīstamo sporta veidu, kā arī ierobežotajām brīvā laika pavadīšanas iespējām. Nozīme bijusi arī skolu jaunatnes iesaistīšanai sporta dzīvē, kur nereti pedagogi pēc stundām jauniešus sasēdinājuši lielajā autobusā, lai kopā dotos uz sacensībām.

Pēc neatkarības atgūšanas sacensību seriālam pienāca grūtāki laiki – trūka līdzekļu un cilvēkiem radās citas prioritātes. „Tad bija sajūta, ka mēs neizdzīvosim,” atceras V.Veļķeris. „Tiesnesis it kā stāvēja mežmalā un gaidīja sportotājus, bet garantijas, vai vispār kāds ieradīsies, nebija.” Tiesa, sacensības izdzīvoja un turpmākajos gados sāka atkopties. Parādījās jaunas tradīcijas, kā, piemēram, atsevišķu kārtu rīkošana Igaunijā un Gulbenes pusē, kas piesaistīja jaunus dalībniekus.

Atklāj jaunus sportistus un organizatorus


Minētās tradīcijas kalpoja arī kā attīstības vīzija sacensību organizēšanā. Tā kā igauņi bija pavirzījušies krietni vien tālāk savā attīstībā, iespēja startēt kaimiņvalstī ļāva atskārst, uz ko tiekties, lai sasniegtu arvien augstāku līmeni. Nu V.Veļķeris norāda, ka abās valstīs rīkotās sacensības vairs būtiski neatšķiras, ja neskaita dažādos sacensību apvidus. Lai gan līdz robežai ir tikai daži desmiti kilometru, pastāvot būtiskas nianses, kas sacensības padara atšķirīgas, ļaujot uzlabot sportistu meistarību.

Viesošanās vizītes kaimiņvalstī sevišķi būtiskas izrādījušās priekš pašiem organizatoriem, kuru kopš „Horizonta” aizsākumiem kļuvis arvien vairāk. Tam par pamatu kalpojis stimuls pašiem pārbaudīt savus spēkus sacensību organizēšanā, tādējādi atklājot jaunus distanču veidošanas talantus sākotnējo dalībnieku vidū. Tāpat „Horizonts” kļuvis par starta punktu jaunajiem orientieristiem – Edgaram Bertukam, Jānim Kūmam, kā arī brāļiem Atim un Tomam Dandeniem.

V.Veļķeris atklāj, ka jubilejas sezona tiks atzīmēta, rīkojot sacensības iepriekš apgūtajos apvidus, tādējādi rodot iespēju atskatīties arī uz vietām, kurās tās kādreiz norisinājušās. Ceturtdaļgadsimta ieskaņas būs jūtamas arī distancēs, kur, neskatoties uz to garumu, sportistiem nāksies atrast 25 kontrolpunktus, jo, kā norāda sacensību organizators – ik gadu tiek domāts par jauninājumiem, kas sacensības padarītu pievilcīgas gan jaunajiem orientieristiem, gan šī sporta veida veterāniem.

Vairāk foto

Kategorijas