Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mūzikas skolas audzēkņi gūst panākumus plaša mēroga konkursos

Ilze Bogdanova

2009. gada 8. aprīlis 14:10

1573

Pēc gandrīz 15 gadu pārtraukuma Alūksnes mūzikas skola atsākusi dalību konkursā – koncertu ciklā „Talants Latvijai”. Šoreiz tajā piedalījās 10 audzēkņi, no kuriem uz finālu maija sākumā tika izvirzīti deviņi.

Šie audzēkņi ir flautas klases audzēknes Elīna Strazda (pedagogs Santa Kļava Būmane), Žaklīna Stricka un Marta Ziņģe (pedagogs Sarmīte Kubuliņa), klavieru klases audzēknes Jana Sniedzāne (pedagogs Ilze Kangsepa) un Katrīna Šatalova (pedagogs Inita Čerbikova), saksofonisti Edgars Krūmiņš un Oskars Ezeriņš (pedagogs Sandors Līviņš), kā arī trompetisti Elvijs Mūrnieks un Reinis Puriņš (pedagogs Uldis Mūrnieks).

Pretendēs uz iespējām koncertēt


Dalībai finālā žūrija viņus izvēlējās pēc gandrīz stundu ilgas koncertprogrammas noklausīšanās, kur katrs no dalībniekiem tika vērtēts atsevišķi. „Mums ir ļoti liels prieks, ka esam novērtēti kā konkurēt spējīgi fināla dalībnieki. Tas, ka no desmit audzēkņiem gandrīz visi tika tālāk, jau ir rādītājs, tāpēc domāju, ka esam pastrādājuši gana radoši un profesionāli,” apgalvo Alūksnes mūzikas skolas direktore Gunta Boša. Viņa atklāj, ka finālā jaunieši sacentīsies par godalgoto vietu trijnieku, kuru ieguvēji saņems Latvijas Bērnu fonda piešķirtās stipendijas un diplomus, kā arī Rīgas Latviešu biedrības atzinības rakstus.

Tiesa, lai pie tiem tiktu, alūksniešiem būs jāiztur ievērojama konkurence, jo šogad konkursā iesaistījusies 21 mūzikas skola no visiem Latvijas novadiem. Līdzās stipendijām un diplomiem ne mazāk svarīga būs iegūtā iespēja koncertēt Latviešu biedrības namā. Tur konkursa laureāti tiks pulcēti atsevišķā koncertā maijā un pasākumos rudens pusē. „Tas ir svarīgi, lai audzēkņi saprastu – ar to, kas tiek izdarīts klasē kopā ar skolotāju, nekas nebeidzas un pastāv iespēja tikt tālāk,” saka G.Boša. „Uzstāšanās kārtīgā koncertzālē ļauj bērnam izbaudīt īstu gandarījumu par paveikto, jo, kā teica vienas audzēknes vecāki pēc uzstāšanās – skaņa ir tāda, it kā bērnam rokās būtu iedots cits instruments.”

Saglabā meistarības latiņu


Jāpiebilst, ka konkurss „Talants Latvijai” nav vienīgais, kurā Alūksnes mūzikas skola tika pārstāvēta aizvadītajā nedēļas nogalē. Par otru konkursu, kas norisinājās dienu iepriekš, kļuva jauno trompetistu konkurss Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Uz to kopā ar pedagogu Uldi Mūrnieku un koncertmeistari Ritu Bogdanovu devās trompetes klases audzēknis Reinis Puriņš. Savulaik jaunietis šajā konkursā kļuva par 1.vietas ieguvēju, pērn iegūta 3.vieta, turklāt bez panākumiem viņš mājās neatgriezās arī šoreiz.

Trompetes spēles pedagogs Uldis Mūrnieks atklāj, ka konkursā šogad piedalījušies gandrīz 40 dalībnieki no visām trīs Baltijas valstīm – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Alūksnieša grupā sacentušies gandrīz 10 trompetisti, ar kuriem puisis konkurējis jau iepriekšējos gados. Viņu sniegumu vērtēja starptautiskā žūrija ar trompetes spēles speciālistiem no Krievijas un Spānijas. Tie Reiņa Puriņa sniegumu novērtējusi ar 2.vietu, ļaujot alūksnietim noturēt pirmā trijnieka cienīgu meistarības latiņu.

Kategorijas