Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Visbiežāk - krūts un prostatas vēzis

Līga Vīksna

2009. gada 3. aprīlis 09:50

990

Alūksnes rajona onkoloģe Ārija Bertuka secina, ka pērn onkoloģisko saslimšanu skaits bijis iepriekšējo gadu līmenī. Tomēr iemesla priekam nav, jo ielaisto saslimšanu skaits nav mazinājies, veco ļaužu īpatsvars – palielinās, bet kopējais iedzīvotāju skaits rajonā samazinās.

“Pērn no jauna uzskaitē reģistrējām 115 pacientus. Diemžēl nākotnē varam prognozēt lielāku saslimšanas procentu, jo gēnu mutācijas, nepareiza šūnu attīstība galvenokārt vērojama gados vecākiem cilvēkiem,” saka Ā.Bertuka.

Visvairāk slimo pēc 75

Alūksnes rajonā sievietes pērn visbiežāk slimojušas ar krūts vēzi un zarnu audzējiem, bet vīriešiem visvairāk diagnosticēts prostatas jeb priekšdziedzera vēzis un zarnu vēzis. Kā nākamā izplatītākā vēža forma abiem dzimumiem ir ādas vēzis, starp vīriešiem dominējošs ir arī plaušu vēzis. “Par laimi, pērn nav reģistrēts neviens gadījums, kad vēzis būtu bērniem – iepriekš ir bijuši šādi gadījumi,” saka Ā.Bertuka.

Visvairāk onkoloģisko saslimšanu novērots tiem, kas vecāki par 75 gadiem – pērn šajā vecuma grupā bijuši 34 vēža gadījumi. “Līdz 35 gadu vecumam nav reģistrēts neviens pacients. Jo cilvēks kļūst vecāks, jo lielāka iespēja saslimt,” saka Ā.Bertuka.

Bieži atnāk novēloti

Diemžēl bieži saslimšanas ir ielaistas. No 9 krūts vēžiem ielaisti ir 4, no 3 dzemdes kakla vēžiem ielaisti 2, no 16 zarnu vēžiem ielaisti 7. “No 13 prostatas vēža gadījumiem tikai viens bijis ielaists. To novērst palīdzējusi prostatas specifiskā antigēna analīze, kad asinīs var konstatēt norādes par prostatas vēzi. Gan ārsti, gan pacienti ir zinoši un liek veikt, veic šo analīzi, tiklīdz ir urinācijas problēmas,” saka Ā.Bertuka. Viņa piebilst, ka pērn bijuši 11 plaušu vēža gadījumi, ar to lielākoties saslimst smēķētāji.

“Diemžēl ir gadījumi, kad slimība attīstās slēpti un cilvēks to nemaz nejūt, tādēļ vienmēr nevar apgalvot, ka cilvēks novēloti gājis pie ārsta. Tomēr kopumā visvairāk ir gadījumu, kad pie mediķa atnāk novēloti,” secina Ā.Bertuka.

Nastas smagus pacienta pleciem

Kopš 1.marta, kad par vizīti pie ārsta-speciālista jāmaksā 5 lati, Ā.Bertukai pacientu skaits ir samazinājies vidēji par 2-3 pacientiem dienā. “Pacientu līdzmaksājuma paaugstināšana ir fantastiski traģiska! SIA “Alūksnes poliklīnika” valdes sēdē nolēmām no marta vidus pie ķirurga un onkologa par atkārtotu vizīti mēneša laikā noteikt 2,50 latu samaksu no pacienta. Pirmajā reizē jāmaksā 5 lati, bet atkārtotajās reizēs – 2,50 latu,” saka Ā.Bertuka. Tā, nenoliedzami, ir pretimnākšana pacientiem. Šis valdes lēmums attiecas uz Ā.Bertukas pieņemšanām, nevis privātprakšu mediķiem, kas strādā poliklīnikā. Tomēr, iespējams, šī kārtība būs risinājums tikai uz laiku.

Viņa uzsver, ka agrāk pacients 2 latus samaksāja poliklīnikas kasē, bet valsts par šā pacienta aprūpi samaksāja vēl 5 latus. “Tagad viss ir otrādi – pacients samaksā 5 latus, bet valsts pat ne 2 latus, bet tikai 1,77 latus par viņa aprūpi! Tas nav taisnīgi. Pacientiem šķiet, ka šie 5 lati ir mediķa alga, bet tā nav – no šīs naudas maksājam arī kabineta uzturēšanas izdevumus,” saka Ā.Bertuka.

FAKTI

  • 2008.gadā Alūksnes rajonā pie onkoloģes Ārijas Bertukas uzskaitē reģistrēti 115 jauni onkoloģijas pacienti.

  • Sievietēm pērn visbiežāk diagnosticēts krūts vēzis, vīriešiem – prostatas vēzis.

  • 9 gadījumos diagnosticēts krūts vēzis, 16 – zarnu vēzis, 13 – prostatas vēzis, 11 – plaušu vēzis, 16 – ādas audzēji, 7 – kuņģa audzēji.

  • Pērn vecumā no 35 līdz 39 gadiem reģistrēti tikai divi vēža slimnieki, no 40 līdz 44 gadiem – septiņi, no 60 līdz 64 gadiem - 14. Pēc šā vecuma posma saslimšanu skaits tikai palielinās: no 65 līdz 69 gadiem reģistrēti 26 vēža gadījumi, 75 un vecākiem – 34 gadījumi.

Kategorijas