Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Papildinās zandartu krājumus

Mārīte Dzene

2009. gada 31. marts 07:54

3407

Alūksnes domes projekts saņēmis Zemkopības ministrijas Zivju fonda finansējumu, lai Alūksnes ezerā ielaistu zandartu mazuļus. Kopumā tika izskatīti 22 pašvaldību pieteikumi, zivju krājumu papildināšanai piešķirot 31 000 latu.

Meklē iespējas krājumu palielināšanai

“Finansējums – 2400 latu - ir piešķirts 20 000 zandartu mazuļu ielaišanai ezerā. Tiesa, ja zivjaudzētava nevarēs tos mums nodrošināt, tad paliks parādā, jo Zivju fonds finansējumu piešķir audzētavai. Jūlijā vajadzētu saņemt zandartu mazuļus. Prasīti bija arī līdaku mazuļi, taču šo zivju krājumu pavairošanai atbalsts 1500 latu vērtībā netika piešķirts,” informē Alūksnes un Jaunalūksnes pašvaldību iestādes “ALJA” direktors Igors Zvejnieks.

Viņš atzīst, ka vēlējās saņemt atbalstu lielam daudzumam līdaku mazuļu. Taču Zivju resursu aģentūras pārstāvji secināja, ka iepriekšējos gados līdaku mazuļi ir ielaisti pietiekamā daudzumā, tāpēc tagad tie nav nepieciešami. “Iespējams, ka tas ir saistīts ar vajadzību taupīt līdzekļus. Pagaidām nevaru prognozēt, kādu zivju krājumus varēsim vēl papildināt. Meklēsim naudu un iespējas. Droši vien varēsim ielaist vēl karpas,” stāsta I.Zvejnieks.

Ezerā vajag veikt melioratīvo zveju

Valsts Vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Madonas kontroles sektora vecākais inspektors Gunārs Kļaviņš uzskata, ka Alūksnes ezerā trūkst genofonda. “Tā ir muļķība, ka Alūksnes ezerā neļauj zvejot ar tīkliem. Mēs paši griežam zaru, uz kura mums ir jāsēž. Ezers aizaug, tāpēc tajā būtu jāzvejo ar vadiem. To sauc par melioratīvo zveju,” norāda G.Kļaviņš. Vads iet pa ezera grunti, tāpēc iztīra zāles. Tās nepūst un nebojā ūdeni. Ja sēre ir tīra, tad zivīm ir vieta nārstošanai. Uz tām nārsto arī zandarti. “Kad Zivju pētniecības institūts veica kontrolzveju, tika secināts, ka zūd ezera genofonds – mazās zivis pārņem lielās,” norāda G.Kļaviņš. Ezera zivju pamatmasu veido asari, plauži, raudas, līdakas, līņi, mazāk ir ruduļu, pliču, ķīšu un repšu.

Teorētiski var, bet praktiski nav iespēju

I.Zvejnieks atzīst, ka sīko zivju ezerā ir par daudz. Tāpēc plēsīgo zivju lomi nav tādi, kādus vēlētos makšķernieki. “Asaru populācija ir atjaunojusies normāli. Par līdaku daudzumu šobrīd ir grūti spriest. To varēs secināt pavasarī, kad veiksim vaislas zveju. Tad redzēsim, cik ikru varēs iegūt nedēļas laikā. Zandartu atjaunošanās līdz šim notika dabīgajā nārstā. Pirms dažiem gadiem tas izdevās, bet šogad ir iespēja šo zivju krājumus papildināt, ielaižot mazuļus,” spriež I..Zvejnieks.

Rūpnieciskā zveja Alūksnes ezerā ir aizliegta, bet melioratīvo zveju varētu veikt. Taču tai ir vajadzīgi lieli līdzekļi. “Juridiski to varam, bet praktiska risinājuma pagaidām nav,” secina I.Zvejnieks.


Kategorijas