Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iegriež dziesmu svētku vilciņu

Ilze Bogdanova

2009. gada 29. marts 17:18

834

Piektdien Alūksnes tautas namā norisinājās rajona skolu deju kolektīvu skate. Tajā savu sniegumu žūrijas vērtējumam demonstrēja 34 deju kolektīvu, tādējādi piesakot savu kandidatūru X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.

„Ar katru reizi jūtos aizvien pārsteigtāka par to, kā skolotāji spēj izlīdzēties ar savās skoliņā pieejamo sastāvu, kā viņi atrisina radušās problēmas un cik ļoti viņi kopā ar bērniem grib nokļūt svētkos,” Kultūras ministrijas eksperte Alūksnes rajonā Astrīda Bētere komentē skatē redzēto.

Pārstāvēta puse rajona

Viņa pauž prieku par prāvo dalībnieku pulciņu, kas kopā pārstāvēja 11 pašvaldības un ko skatei gatavoja 16 deju pedagogi. Viskuplāk bija pārstāvēta Pededzes pamatskola, kuras skolotāja Ludmila Uglovska uz skati atveda sešus kolektīvus. Dejojošo skolēnu skaits izrādījies tik liels, ka skates dienā gandrīz visi devušies uz Alūksnes pusi, pamatskolas durvis aizslēdzot ar piespraustu saktu un norādi par tikšanās vietu. Tāpat ar vairākiem sastāviem skatē piedalījās Alūksnes Bērnu un jauniešu centra deju kolektīvi „Enku Drenku” (vadītāja Daiga Ozoliņa) un „Pastalnieki” (vadītāja Inga Meirāne), kā arī Liepnas vidusskola (vadītāja Brigita Bijone), Bejas pamatskola (vadītāja Dzintra Stebere), Jaunannas pamatskola (vadītāja Aiva Vilciņa) un Malienas pamatskola (vadītājas Tekla Cinglere un Ināra Orbidāne).

Pirmo reizi ar saviem kolektīviem skatē debitēja Inita Lāce (Alūksnes vidusskolas deju kolektīva vadītāja), Lidija Rundzāne (Strautiņu pamatskolas deju kolektīva vadītāja) un Sanita Drunka (Ziemeru pamatskolas deju kolektīva vadītāja). Viņu vadītie kolektīvi piebiedrojās jau iepriekšējo gadu dalībniekiem: Alūksnes pilsētas sākumskolas deju kolektīvam „Rotaļnieki” (vadītāja Nellija Slišāne), Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas deju kolektīvam (Edīte Dauškane), kā arī Ilzenes pamatskolas (vadītāja Baiba Lietapure), Liepnas internātpamatskolas (vadītāja Ina Aizupe) un Mālupes pamatskolas (vadītāja Skaidrīte Sakvārne) deju kolektīviem.

Priekšā pamatīgs darbs


Viņu sniegumu skatē vērtēja Alūksnes rajona deju kolektīvu virsvadītāja Lāsma Skutāne, Alūksnes tautas nama deju kopas „Jukums” vadītājs Agris Veismanis, kā arī Valsts Jaunatnes iniciatīvu centra direktore Agra Bērziņa un vecākā referente dejas mākslas jautājumos Ilze Mažāne. Viņu vērtējumā 11 kolektīvi saņēma I pakāpes diplomus, 22 kolektīvi – II pakāpes diplomus un viens kolektīvs III pakāpes diplomu. Kā īpašu dāvanu par padarīto darbu kolektīvu vadītāji saņēma zāļu paciņas no Alūksnes rajona padomes puses, kā arī Alūksnes rajona Izglītības pārvaldes sarūpētu foto albūmu, kurā atspoguļot gatavošanos svētkiem.

„Lielākais darbs vēl, protams, ir priekšā – šobrīd ir tikai iepazīts repertuārs,” atzīst Alūksnes rajona skolu deju kolektīvu virsvadītāja Inga Meirāne, vērtējot skates līmeni. Viņu papildina L.Skutāne, kas norāda, ka daudz darba darāma gan pie mākslinieciskā, gan tehniskā izpildījuma. Savukārt A.Bērziņa akcentē, ka līdz nākamā gada svētkiem vēl ir laiks, lai uzlabotu savu sniegumu, tāpēc pieļauj, ka uz svētkiem varētu nokļūt pilnīgi visi kolektīvi, kas parādījuši sevi skatē. „Mēs svētkiem gatavojamies ar tieši tādu mērķi, lai visi, kas ir ieguldījuši darbu, varētu tajos arī nokļūt,” saka A.Bērziņa, kas atbild par X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkošanu. „Galu galā tie ir lielākie Latvijas bērnu kultūras svētki, kas koristiem ir motivācija dziedāt, dejotājiem – motivācija dejot, instrumentālistiem – motivācija spēlēt orķestrī un sava veida motivācija arī zīmētājiem, lai taptu izstādes un varētu tapt kopējā dziesmu un deju svētku māksla.”

Vairāk foto

Kategorijas