Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Valsts rajonu slimnīcas “nemīl”

Līga Vīksna

2009. gada 27. marts 08:28

1424

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) piedāvātais līgums SIA “Alūksnes slimnīca” par finansējumu plānoto pakalpojumu sniegšanai šā gada martam, aprīlim, maijam un jūnijam ir biedējošs – valsts līdzekļi slimnīcai samazināti gandrīz uz pusi, salīdzinot ar pagājušo gadu.

SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa uzsver, ka tas ir 2005.gada 4.aprīļa  slēgtā līguma apmērā. Neņemot vērā inflāciju un iedzīvotāju ekonomisko situāciju, valsts piešķirtā finansējuma ziņā slimnīca “atsviesta” par četriem gadiem atpakaļ.

Optimizācija turpināsies

“Tagad būs jāsamazina pamatalga visiem slimnīcas darbiniekiem. Jau gada sākumā veicām saimniecisko darbinieku optimizāciju – tā turpināsies. Optimizēsim arī medicīnas personāla darbu nodaļās. Daudzi strādā vairāk kā 40 stundas nedēļā - turpmāk viņiem piemērosim 40 stundu darba nedēļu. 24.martā bija slimnīcas valdes paplašinātā sēde, kur par to lēma. Bet slimnīcā neko neslēgs un ārstus no darba neatlaidīs – šis izmaiņas skars darbiniekus, nevis pacientus,” saka M.Kauliņa.

Trešdien M.Kauliņa ar esošo situāciju iepazīstināja arī Alūksnes rajona pašvaldību vadītājus. Viņa rosināja rajona padomi, topošos novadus rakstīt vēstules Valsts prezidentam un Eiropas Savienības institūcijām uzsverot, ka ar mazo slimnīcu iznīcināšanu valsts problēmas netiks atrisinātas.

“Tas ir genocīds pret tautu. Rīga neuzņems visus Latvijas slimniekus! Nav tiesa, ka medicīnā samazinājums būs 10 procenti – Alūksnes slimnīcai valsts finansējuma samazinājums, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir par 38-40  procentiem. Tikai 20.martā ar atpakaļejošu datumu no VOAVA saņēmām jauno līgumu par izmaiņām no 1.marta,” stāsta M.Kauliņa.

Noslogojums ir liels


Kopš 1.marta par gultas dienu slimnīcā pacientiem jāmaksā 12 lati. M.Kauliņa atzīst, ka pacientu skaits ir samazinājies, tomēr tāpat slimnīcai ir liels noslogojums. Līdz ar daudzajām izmaiņām pacientos ir radīts apjukums, kā un par ko tagad slimnīcā jāmaksā.

“Slimnīcas drīkst iekasēt pacientu līdzmaksājumus par operācijām 30 latu, par kompjūtertomogrāfa izmeklējumiem 10 latus, bet Alūksnes slimnīca to nedara. Mūsu slimnīcā pacients par brīvu var saņemt speciālistu konsultācijas, medikamentus, kompjūtertomogrāfa, ultrasonogrāfa un doplera izmeklējumus, veikt analīzes. Arī fizikālo terapiju un masāžu, turklāt arī sestdienās – tas viss ir iekļauts 12 latos, ko pacients maksā par gultas dienu,” saka M.Kauliņa.

Būs sociālās gultas

Alūksnes slimnīcā vidējais ārstēšanās ilgums ir 5-6 dienas. Ja cilvēks par uzturēšanos nevar samaksāt uzreiz, slēdzot līgumu, to var darīt mēneša laikā pēc izrakstīšanās. “Domājam ieviest arī maksas sociālās gultas. Tajās uzturētos cilvēki, kuru radiniekiem, piemēram, uz laiku jāaizbrauc, bet nav kur kopjamo cilvēku atstāt, jo pansionātā nav vietas. Arī tad gultas diena būtu 12 latu,” saka M.Kauliņa.

Viņa piebilst, ka Veselības ministrijas apgalvojums “zaļo gaismu ambulatorajai aprūpei” neiztur kritiku, jo valsts piešķirtās valsts kvotas ir ierobežotas un vairāk jāmaksā pacientiem.. “Piemēram, valsts pacientam apmaksā tikai vienu rentgena uzņēmumu – pārējie jāapmaksā pašam. VOAVA nosaka, ko grib, bet pārējo maksā pacients vai arī ārsts uzņemas atbildību uz sevis: sūtīt vai nē veikt papildus izmeklējumus. Slimnīcas nelabprāt liek maksāt pacientiem tik augstu cenu – diemžēl to liek darīt valsts,” saka M.Kauliņa.

Kategorijas