Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Individuālā vērtējumā uzvar alūksnietis

Mārīte Dzene

2009. gada 23. marts 11:48

1786

Lai gan sestdienas rīts neko neliecināja par pavasara sākumu un putenis atgādināja, ka šādā laikā pat suni nedzen laukā, zemledus makšķerēšanas sacensībām uz Alūksnes ezera pieteicās 41 dalībnieks - 9 komandas un 14 individuālie makšķernieki. Un nevienam nebija jānožēlo, jo, kad visi atgriezās ar lomiem, bija jūtams pavasaris. 

„Lai labāk iepazītu  ezera reljefu, mainām sacensību norises vietu, tāpēc šoreiz tās rīkojām Šūpalās. Turklāt ikdienā tur ir mazāk makšķernieku, tāpēc nav domstarpību, ka vietējie jau iepriekš ir zivis piebarojuši,” vietas izvēli pamato sacensību galvenais tiesnesis Igors Zvejnieks.

Izvēles pamatotību apstiprina tas, ka uzvarētājas komandas - Balvu un Dobeles - nav vietējās. Balvu “LIARPS” komandas trīs dalībnieki bija izvilkuši 11,460 kilogramus zivju. Otrās vietas ieguvējai Dobeles komandai guvums bijis krietni mazāks – 6,060 kilogrami. Bet trešo godpilno vietu ieņēma Ilzenes komanda, tikai nedaudz zaudējot dobelniekiem – 5,900 kilogrami. Arī absolūtais uzvarētājs ar 5,280 kilogramu smagu lomu bija balvenietis Ēriks Tučs. Tiesa, individuālajā vērtējumā smagāko lomu – 4,700 kilogramus – izvilcis alūksnietis Guntars Briedis. Viņš pārspēja dobelnieku un smiltenieti. „Var secināt, ka dobelnieki ir profesionāli zemledus makšķernieki. Viņi tāpat kā balvenieši pierāda – ja zivis ir, tad speciālisti prot arī tās izvilkt,” akcentē I.Zvejnieks.  Tiesa, cītīgi strādājis ir G.Briedis. “Sešu stundu laikā pievilkt 4,7 kilogramus ar mazām raudiņām un asarīšiem nav joks,” secina I.Zvejnieks.  

Makšķernieki ar sacensību rezultātiem var būt apmierināti. Neviens krastā neatgriezās bez loma. Turklāt vidējais lomu svars ir vairāk nekā kilograms. Tas liecina, ka sacensībās piedalās lietpratēji. G.Zvejnieks norāda, ka ir arī jaunas sejas, bet apmēram 80 procenti ir tie, kas regulāri piedalās sacensībās. Tiesa, vairums izmakšķerēto zivju ir raudas. Lielāko asari – 400 gramu -  izvilka alūksnietis Dainis Daktiņš. Tikpat liels asaris bija arī Ainim Latišam no Ikšķiles, bet viņš aizbrauca, nesagaidījis apbalvošanas ceremoniju. „Skaists asaris, bet tas nav īpašas ievērības cienīgs eksemplārs,” vērtē I.Zvejnieks. Daudziem bija 200 – 300 gramu smagi asari. No divām sievietēm veiksmīgāka bija alūksniete Eva Raipale, viņas loms – 1,740 kilogrami.

„Ceru, ka uzvarētājus apmierināja balvu fonds, kurā visas bija makšķerniekiem  noderīgas lietas. Balvas kā vienmēr nodrošināja sponsori: SIA „Ideline Baltic”, SIA „Ēsma”, kompānija „Suzuki”, „SEB banka”, Alūksnes makšķerēšanas piederumu  veikals „Pie Zvejnieka” un „Laba cope”.  Par uzvaras saldināšanu parūpējās  „Kārumiņš”, kas uzvarētājām komandām dāvāja tortes, bet individuālajiem uzvarētājiem – kliņģerus,” informē I.Zvejnieks.  Savukārt siltu tēju un pusdienas nodrošināja sacensību organizatore SIA „Alja”.

Kategorijas